Nem szeretnék belefolyni ebbe a vitába, szerintem az új rendszer szerint Cének kellett kapnia idén. A régi zsugát Ribery kapta volna, tiszta sor.
Nekem tetszik az, hogy errefelé ment el a díj, kapja minden évben az akkor legjobban teljesítő spíler. A csapatsikerekre kupákat osztanak.
Aztán ez után már lehetne vitatkozni, hogy milyen szempontok alapján választunk legjobbat, amit Matt és feszegetett korábban. Neki pl. fontosabb volt az, hogy Ribery előkészítő szerepeben, irányítóként, védelmet megbontó, visszazáró, melózó (vagy ahogyan tetszik...) emberként a Bayern támadórészlegének egyik legfontosabb tagja volt, illetve mondhatjuk, hogy az egész Bayern egyik legfontosabb játékosa. Én ezt elfogadom, ő így gondolja.
Viszont most ez a visszakérdezés szerintem nem helyénvaló itt. Nyilván elcserélném Ronaldo Aranylabdáját egy triplázásra. És? Most ez mit támaszt alá? Ettől nem lett jogosabb, vagy jogtalanabb, hogy Ő kapta.
Ami viszont nekem sem tetszik, hogy a korábban tényleg rommá szapult, "kis" országok kapitányai most már szaktekintélyek... Persze ezt nem nagyon hozom fel, mert nem tudom megjegyezni, hogy anno ki mit írt a bogyó kapcsán. De ez tényleg érdekes dolog.
A lényeg, hogy szerintem a lehető legjobb helyre került az elismerés. A többi már csak púder.
Megnyert mindent a csapatával, mit tegyen még? Jól játszott, húzóember volt, nagy szerepe volt a sikerekben. Mi kell még? Ő nem fogja gólokban verni CR-t. Ne legyetek már telhetetlenek.
Mondjuk erre annyit, ami szerintem pont most aktuális ebben az esetben: Riberyre mindez igaz, amiket leírtál, de ez sem volt elég. Volt valaki (Cé), aki gyengébb csapatban volt, nem voltak meg a társak, a csapat- és küzdőszellem, akármi, ami még kellhet a sikerhez, de Ő egyénileg többet tett hozzá a kicsit gyengébb csapatához, abszolút nem rajta múlott, hogy ez végül kupákban nem mutatkozott meg.
(Anno volt is egy elbaxott példám erre, hogy miért jobb így a "szempontrendszer". Ha van egy játékos mondjuk egy Schalke szintű csapatban, aki egész évben húzóember, lő 40-45 gólt egy szezonban, kioszt még 15 gólpasszt, védelmeket bont meg, de ennek ellenére csak egy bravúros BL-elődöntő, meg egy bajnoki bronz jön össze, mert a társak nem tudnak mellé felnőni. Európa többi csapatában meg vannak jobb teljesítmények, de a sikereket "csapatok" szállítják, a szó szoros értelmében.
Akkor nem lehet esélye a fiktív emberemnek, mert a "körülmények áldozata"? Annak ellenére, hogy mondjuk egyénileg többet tett hozzá a saját csapata (rész)sikereihez, mint bárki más a sajátjáéhoz?)
A fenti jellemzés pedig ugyanígy igaz Lahmra, Schweinsteigerre, Robbenre, de akár Neuerre is. Akkor ennyi erővel Ők hol vannak? Mivel tett hozzá Ribery többet, mint a többiek? Annyival biztosan nem, hogy egyértelműen neki kelljen kapnia.