Oldal: 5 / 30

Re: Konyhafőnök

Elküldve: 2023. december 25., hétfő 15:26
Szerző: Realista24
h3x0r írta:
tubatibi írta: Édesanyám nem szokott halászlét csinálni, az Apósom reszortja. Viszont minden évben csinál Lohikeitto-t, ez egy Finn lazacleves és valami eszméletlen finom. :)
Kiprobaltam, tenyleg finom :kalapos:

Rozmaringos kacsamell, edeskomeny burgonyaval es aszalt szilva martas volt meg a menu.
Pluszegy, parádé a leves.

Harcsapaprikás túrógombóc kombo, plusz hamis Wellington is elkészült, meg pár másik egyszerűbb fogas.

Köszi a tippeket mindenkinek. :salute:

Re: Konyhafőnök

Elküldve: 2023. december 25., hétfő 15:09
Szerző: h3x0r
tubatibi írta: Édesanyám nem szokott halászlét csinálni, az Apósom reszortja. Viszont minden évben csinál Lohikeitto-t, ez egy Finn lazacleves és valami eszméletlen finom. :)
Kiprobaltam, tenyleg finom :kalapos:

Rozmaringos kacsamell, edeskomeny burgonyaval es aszalt szilva martas volt meg a menu.

Re: Konyhafőnök

Elküldve: 2023. december 19., kedd 15:56
Szerző: Professore
Srácok pont azon angyaltam mi legyen az ünnepi menü :D . Kerlon ajánlása vagy a wellington közül lesz a befutó. Köszi srácok! Mindenre is jó ez a fórum :mrgreen:.

De hogy ne jöjjek üres kézzel két szerény fogást ajánlok.
Ünnepi gönygyölt karaj... részletek a videóban. Annyi variációt alkalmaztam hogy a töltelékből kihagytam a gépsonkát, kolozsvári helyett meg füstölt backon kockát (Lidl) használtam, adtam a töltelékhez egy késhegynyi füstölt pirospaprika port. A szilva nálam aszalt volt igaz nem a csontszárazra aszalt verzió, de csináltam már aszalt sárgabarckal is szilva helyett és úgy is fincsi. Érdemes aromás de nem túl puha körtét választani ez a lelke az egésznek. A legjobb a receptben hogy előző nap össze lehet állítani a tekercseket és mikor jönnek a vendégek csak belökni a sütőbe.
https://youtu.be/P4m3DHfiuv0?si=nGqait9OGyih733a

A második recept sokkal egyszerűbb így emlékezetből írom le. Kiindulási itt is sertés karaj, ebből tenyérnyi méretű kb. kisujjnyi vastag szeleteket vágok, erre jön só és bors, majd mehet pihenni amíg a többi hozzávaló elkészül. Második lépésben 500g gombát szeletekre vágok (lehet egyszerűen felapriítani is) majd serpenyőben lepirítom, erre jön egy kis vaj, paradicsompüré, zöldfüszer, pici só. 1-2 perc alatt összeforgatom majd hagyom kihűlni. Ezen kívül amire szükség van az jóféle gépsonka... annyi szelet ahány karaj szeletetünk van, pár nagyobb méretű paradicsomból néhány 0,5 cm vastag szelet (általában 2 karika /karajszelet lehet számolni) és végül kemény sajt ebből is néhány vastagabb szeletet vágok. Érdemes olyan sajtot választani ami jobban bírja a hőkezelést és inkább szépen pirul mint megfolyik...
Az egészet összeállítom, rétegezem. Egy tepsiben helyezem el a karajszeleteket egymás mellé, úgy hogy ne érjék egymást. Majd mindegyik esetében a következő réteg a gépsonka szelet lesz, erre rákanalazom a gombás keveréket majd ráhelyezem a paradicsom karikákat (általában egymás mellé 2 fér el) és a legtetejére jön a sajt. Végül előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 15 perc (ránézésre és illata is lehet érezni mikor van még).
Előnye hogy elég mutatós lesz a végeredmény és ahhoz képest egyszerű és gyors is. Sokféle köret jöhet hozzá, nálunk valami krumpli felé szokott lenni

Re: Konyhafőnök

Elküldve: 2023. december 18., hétfő 8:26
Szerző: Realista24
tubatibi írta: Rácz ponty picit másképp.

Nálunk tavaly ez volt a sláger, imádta mindenki, elég mutatós is.

Az a jó benne, hogy előre megtudom csinálni a graten burgonyát és magát a mártást is, így csak a halat kell frissen megsütni, majd a szalonna fátyollal befedni.


Egyébként harcsapaprikás, burgundi marha lesz a menü, egy kis romániai töltött káposztával és báránysülttel.

Édesanyám nem szokott halászlét csinálni, az Apósom reszortja. Viszont minden évben csinál Lohikeitto-t, ez egy Finn lazacleves és valami eszméletlen finom. :)
Es akkor a leves is megvan, nagyok vagytok sracok. :agree:

Re: Konyhafőnök

Elküldve: 2023. december 18., hétfő 8:25
Szerző: füst
A lentebb írt gesztenyekrémlevest én nagyon tudom ajánlani, túl finom ahhoz képest hogy milyen egyszerű elkészíteni. :D

Re: Konyhafőnök

Elküldve: 2023. december 18., hétfő 8:24
Szerző: tubatibi
Rácz ponty picit másképp.

Nálunk tavaly ez volt a sláger, imádta mindenki, elég mutatós is.

Az a jó benne, hogy előre megtudom csinálni a graten burgonyát és magát a mártást is, így csak a halat kell frissen megsütni, majd a szalonna fátyollal befedni.


Egyébként harcsapaprikás, burgundi marha lesz a menü, egy kis romániai töltött káposztával és báránysülttel.

Édesanyám nem szokott halászlét csinálni, az Apósom reszortja. Viszont minden évben csinál Lohikeitto-t, ez egy Finn lazacleves és valami eszméletlen finom. :)

Re: Konyhafőnök

Elküldve: 2023. december 18., hétfő 8:14
Szerző: nmate
Itt lazac rozmaring nyárson, kétszer sült édesburgonyával. Meg hát a klasszikus töltöttkáposzta, anélkül nem igazán tudnék meglenni, de azt nem én csinálom.

Bár már egyszer szeretnék, Villányban Maulban ettem rántott töltöttkáposztát, az elég meta, csinálni kellene. :mrgreen:

Re: Konyhafőnök

Elküldve: 2023. december 18., hétfő 8:05
Szerző: Realista24
Wellington lesz a nyero (nincs is jobb, mint karacsonykor kiserletezni egy uj recepttel), meg valoszinu a harcsa, mert azt mar jo regen csinaltam.
Kerlon receptjet meg egy kanbulira fogom megcsinalni, mert az is paradesan nez ki.

Re: Konyhafőnök

Elküldve: 2023. december 17., vasárnap 21:40
Szerző: ziro4vr
Én most egy jó harcsapaprikást csinálok majd, kapros túrógombóccal, tavaly az volt amit az öreg Kerlon írt, az is maxos.

Viszont az a szűz recept elég faszántos ott lent.

Re: Konyhafőnök

Elküldve: 2023. december 17., vasárnap 21:21
Szerző: Nika91127
Realista24 írta: Karacsonyi kaja ötletek? Kene egy-két frankó kaja, ami nem a szokásos, rosé kacsa, facan, stb. kategória.
:kalapos:
Szarvaspöri-burgonyafánk-áfonyalekvár.
Sült kacsamell(nem buzizós rosé), egészben sült krumpli, káposzta.
Desszertnek diós-csokis süti illetve kókusztekercs.

Re: Konyhafőnök

Elküldve: 2023. december 17., vasárnap 20:55
Szerző: Realista24
P. Krisz írta: Első lesz, de csak magamnak.
Biztos ami biztos. :lol:
Pedig majdnem meggyoztel :kalapos:

Re: Konyhafőnök

Elküldve: 2023. december 17., vasárnap 20:48
Szerző: P. Krisz
Első lesz, de csak magamnak.
Biztos ami biztos. :lol:

Re: Konyhafőnök

Elküldve: 2023. december 17., vasárnap 20:39
Szerző: Realista24
P. Krisz írta: Gesztenye krémleves
Konfitált valami/jerk csülök hercegnő burgonyával.
Ez a leves kipróbált cucc vagy első alkalom?

Re: Konyhafőnök

Elküldve: 2023. december 17., vasárnap 20:34
Szerző: P. Krisz
Gesztenye krémleves
Konfitált valami/jerk csülök hercegnő burgonyával.

Re: Konyhafőnök

Elküldve: 2023. december 17., vasárnap 20:27
Szerző: Kerlon
Nálam Beef bourguignon a terv.

Re: Konyhafőnök

Elküldve: 2023. december 17., vasárnap 20:20
Szerző: Realista24
Ez egynek egész jó, Wellingtont régóta akarok csinálni, de meg sosem tettem.

Re: Konyhafőnök

Elküldve: 2023. december 17., vasárnap 17:33
Szerző: realmadrid95
Realista24 írta: Karacsonyi kaja ötletek? Kene egy-két frankó kaja, ami nem a szokásos, rosé kacsa, facan, stb. kategória.
:kalapos:

Szuzerme egyik felet lesozod, leborsozod, forro serpenyore rakod, azzal a felevel, amit nem fuszereztel. (Szinte fustolnie kell a serpenyonek.) Ne mozgasd, mert letapad az elejen. Ahogy sul, ugy fog szepen felengedni a hus, 3-4 perc mulva meg is fordithatod es sozd, borsozd a megsult oldalt is. Nagyon fontos, hogy mind a negy oldalat megsusd, mivel a kereggel ered el, hogy ne szaradjon ki es, hogy benne maradjanak az izek.

Amint megsult minden oldala, vedd ki, kicsit pihentesd, ez szinten egy sarkalatos pontja a hussutesnek. Amig pihen egy tanyeron, addig olvassz egy kis vajat, tegyel hozza egy szal rozmaringot es 3 gerezd fokhagymat. Ha megolvadt a vaj, tedd ra a hust, a huslevel egyutt, ami kifolyik belole. Kanallal kanalazd ra a fokhagymas, rozmaringos vajat, (ugymond egy furdot adsz neki). Ezt 5-6 percig csinald, majd vedd ki ujra pihentetni.

Ezekkel a pihentetesekkel az a jo, hogy addig tudod csinalni a tobbi elemet, peldaul elo tudod venni a sajtot es a bacont. En cheddarral csinaltam, de lehet barmilyen sajt. Lereszeled, majd raszorod a husra jo vastagon. Baconbe tekered atfedessel, majd LEVELESTESZTABA gongyolod. Tojassargajaval megfested a tesztat, amelyre szezammagot szorsz es 180 fokon nagyjabol 15-20 percig sutod.

Ez lenyegeben egy hamis Wellington, kicsit maskepp. Nagyon mutatos, frissen barkit levesz a labarol. Ehhez en karfiolpuret csinaltam, talalashoz csinaltam sajtszoszt is, amivel lecsorgattam a felszeletelt hust is.

Re: Konyhafőnök

Elküldve: 2023. december 17., vasárnap 17:15
Szerző: tcskhun
Realista24 írta: Karacsonyi kaja ötletek? Kene egy-két frankó kaja, ami nem a szokásos, rosé kacsa, facan, stb. kategória.
:kalapos:
Őz vagy szarvas sült,esetleg ha nincs más akkor a jó öreg rántotthus kombok :hmmm:

Re: Konyhafőnök

Elküldve: 2023. december 17., vasárnap 17:06
Szerző: Realista24
Karacsonyi kaja ötletek? Kene egy-két frankó kaja, ami nem a szokásos, rosé kacsa, facan, stb. kategória.
:kalapos:

Re: Konyhafőnök

Elküldve: 2023. május 12., péntek 5:26
Szerző: Realista24
_Bushido_ írta: Magyarországon tényleg létezik olyan terület, megyék, ahol a Paprikás csirkecombba tesznek lecsót / paradicsompürét is? Valamint Székely káposztával rizst.
Egyik étteremben így kapták ismerősék a fent említett kajákat.

Csak értelmes válaszokat kérnék! Köszi!
Értelmes kérdést is lehet kerni?