Srácok pont azon angyaltam mi legyen az ünnepi menü

. Kerlon ajánlása vagy a wellington közül lesz a befutó. Köszi srácok! Mindenre is jó ez a fórum

.
De hogy ne jöjjek üres kézzel két szerény fogást ajánlok.
Ünnepi gönygyölt karaj... részletek a videóban. Annyi variációt alkalmaztam hogy a töltelékből kihagytam a gépsonkát, kolozsvári helyett meg füstölt backon kockát (Lidl) használtam, adtam a töltelékhez egy késhegynyi füstölt pirospaprika port. A szilva nálam aszalt volt igaz nem a csontszárazra aszalt verzió, de csináltam már aszalt sárgabarckal is szilva helyett és úgy is fincsi. Érdemes aromás de nem túl puha körtét választani ez a lelke az egésznek. A legjobb a receptben hogy előző nap össze lehet állítani a tekercseket és mikor jönnek a vendégek csak belökni a sütőbe.
https://youtu.be/P4m3DHfiuv0?si=nGqait9OGyih733a
A második recept sokkal egyszerűbb így emlékezetből írom le. Kiindulási itt is sertés karaj, ebből tenyérnyi méretű kb. kisujjnyi vastag szeleteket vágok, erre jön só és bors, majd mehet pihenni amíg a többi hozzávaló elkészül. Második lépésben 500g gombát szeletekre vágok (lehet egyszerűen felapriítani is) majd serpenyőben lepirítom, erre jön egy kis vaj, paradicsompüré, zöldfüszer, pici só. 1-2 perc alatt összeforgatom majd hagyom kihűlni. Ezen kívül amire szükség van az jóféle gépsonka... annyi szelet ahány karaj szeletetünk van, pár nagyobb méretű paradicsomból néhány 0,5 cm vastag szelet (általában 2 karika /karajszelet lehet számolni) és végül kemény sajt ebből is néhány vastagabb szeletet vágok. Érdemes olyan sajtot választani ami jobban bírja a hőkezelést és inkább szépen pirul mint megfolyik...
Az egészet összeállítom, rétegezem. Egy tepsiben helyezem el a karajszeleteket egymás mellé, úgy hogy ne érjék egymást. Majd mindegyik esetében a következő réteg a gépsonka szelet lesz, erre rákanalazom a gombás keveréket majd ráhelyezem a paradicsom karikákat (általában egymás mellé 2 fér el) és a legtetejére jön a sajt. Végül előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 15 perc (ránézésre és illata is lehet érezni mikor van még).
Előnye hogy elég mutatós lesz a végeredmény és ahhoz képest egyszerű és gyors is. Sokféle köret jöhet hozzá, nálunk valami krumpli felé szokott lenni