Amit cart is írt az mindenképp nagyon fontos - kockáztatni pont hogy ne rövid, hanem hosszú távra kockáztasson az ember.
A 10-15 éves távlati terved, az hogy a pénzt most nem használnád és a havi 200-250k összeg mind teljesen jó kritériumok arra, hogy nyiss egy tartós befektetési számlát (TBSZ). Ez egy olyan számlatípus, amibe amit idén beraksz pénzt azt ha 5 évig nem veszed ki, akkor gyakorlatilag nem adózol utána (Magyarországon). A sima részvények SZJA, a kötvények és alapok SZJA+szochó kötelesek, ezt mindkettőt megúszod így, ami hosszú távon óriási különbséget jelent a hozamodban, így sokkal jobban megéri TBSZ-re részvényt venni mint sima számlára. Mivel több TBSZ-ed is lehet, gyakorlatilag aki így takarít meg, annak egyszerre megy 5 számlája, és amint az egyik lejár indul helyette a másik. Egy ilyen rendszer beindításához két dolgot kell eldöntened:
1) milyen brókernél teszed ezt meg,
2) mikbe fektetsz amint megvan a TBSZ
1) A bróker az három szempontot fog lefedni: kényelem, költség és kínálat. Kényelem alatt azt kell érteni hogy a magyar bankok kényelmesek mint bróker, mert lejelentik a NAV-nak a számlád tényét - cserébe nagyon drágák. Ha vállalsz minimális plusz adminisztrációt (te küldöd be a nyitásról a papírt a NAV-nak, és ha valamiért megszünteted idő előtt, arról is te számolsz be + fizeted ki az adót utána), akkor sokkal olcsóbb, nemzetközi cégek is elérhetőek. A kettő amit tipikusan ajánlok az a Lightyear és az IBKR, mindkettő ez a saját lejelentős módszer. Az IBKR nagyobb kínálat, sokkal több eszköz, de a felület kicsit kevésbé modern a Lightyearhez képest. Utóbbi kvázi a brókerek Revolutja, ennek megfelelően teljesen minimális a költség, tudsz osztott részvényt venni, de nem ér el annyi tőzsdét mint a másik, és kérdés megbízik-e az ember egy ilyen fintechben mikor az összes pénzének keresi a helyet (IBRK nagyobb szereplő sokkal). Én használom mindkettőt, de a "fő" pénzem az IBKR-en van ezek miatt, a díj ott sem vészes a magyar cégekhez képest (2000 forint havonta az összes számlára együtt). Olvass utána a két cégnek, de kérdezz bátran ha nem tudsz dönteni - ajánlói kódjaim amúgy vannak mindkettőhöz ha valaki regisztrálni akar, IBKR saját részvényt ad ajándékba (befizetés 1%-a), Lightyear meg kis pénzt amiből veszel bármit.
2) A nagy kérdés utána az hogy mibe tegye az ember a pénzét. A leggyakoribb ajánlás valamilyen Exchange Traded Fund (ETF) szokott lenni, mert ilyenkor kockáztatsz a legkevesebbet. Ha egyéni részvényeket veszel, arra fogadsz hogy az adott cég jól fog menni. Ha mondjuk egy sp500 követő ETF-et (például SPDR), akkor arra fogadsz hogy a világ azon trendje hogy a világgazdaság hosszú távon mindig növekszik, folytatódik. Ebben is nyilván van kockázat (mondjuk egy teljes zöld átállás ahol elméletben mindenki visszaad a fogyasztási igényeiből tudná csökkenteni, de hát ennek szerintem sajnos minimális esélye van) de minimális. Itt ha rákattintasz arra hogy all time:
https://finance.yahoo.com/quote/SPY/?gu ... cjVsQp1cPd , akkor láthatod hogy voltak ugyan visszaesések és stagnálások, de azért hosszú távon ez felfelé tartott mindig - ezért is fontos a már említett hosszú időtáv.
Én szeretem ezt kiegészíteni jó vételnek tűnő egyéni cégekkel, de abba kis részt érdemes tenni. Szintén egy kis részt érdemes kriptoban tartani, én az adózás elkerülése miatt azt is jobban szeretem nem közvetlenül megvenni, hanem valamilyen tőzsdei formában, mint pl ez:
https://www.erstemarket.hu/termek/50692/2BTC
Mielőtt más is magára veszi a választ, azt is leszögezném hogy a legtöbb embernek ennél sokkal fontosabb a magyar állampapír, mert ők lakhatási ingatlanra, kocsira, stb gyűjtenek, nem ekkora időtávban vagy nem ennyi pénzzel. Ha a kérdés az lett volna hogy 5 éven belül ingatlant akarok venni Magyarországon, mibe tegyem a pénzem, akkor itt is azt javasoltam volna. Ha a kérdés az lett volna hogy havi 50 ezer forintot tudok félretenni, akkor is azt javasoltam volna. Sőt, egy pár millió forintot vész esetére biztos hogy neked is érdemes berakni mondjuk egy fixmápba tatyó. Ha a részvényvásárlás még ETF formában is ijesztően hangzik, akkor meg az egészet - a lelki nyugalom a befektetés egyik legfontosabb szempontja.