Na, akkor írnék pár sort (

) a dolgokról én is, nem olvastam végig minden topikot (még), úgyhogy lehet, hogy olyanokat is le fogok írni, amit már megfogalmaztak előttem is.
A tavaszi bajnoki után megint bekezdtetek, mi megint nem találtuk a játékunkat, nem tudtuk igazán birtokolni a labdát, és a presszing sem ment annyira. Aztán ott is volt a gól, Alves barom módon labdát veszített, a kontrát pedig szépen végigvitték Benzemáék, azért látszik, hogy a Mourinho-korszakból megmaradtak bizonyos elemek a csapat játékában. Valahogy felálltunk a padlóról, mentünk előre, és elég tetszetős módon passzolgattunk néha, könnyedén hoztuk ki a labdát több ember közül is, de legelöl, amikor egy kulcspassz vagy egy jó lövés kellett volna, legtöbbször elfogyott a tudomány. Alba és Iniesta próbálgatott a bal oldalon kevergetni, Neymar is igyekezett, inkább kevesebb, mint több sikerrel, a többiek nem sokat tettek hozzá a támadásokhoz, Messinek iszonyatosan gyenge 45 perce volt, Alvesnek és Fabregasnak szintúgy.
Aztán a második félidőben - ismét a tavaszi klasszikushoz hasonlóan - igencsak feljavultunk, gördülékenyebben ment a játék, gyorsabban építgettük a támadásokat, Pedro érkezésével pedig sokkal lendületesebbek lettünk, így még Alves balfalloszkodásait is könnyebben bírtuk el. Jött is Bartra gólja... Hatalmas volt.

Ha valaki azt mondja a meccs előtt, hogy az egyetlen gólunkat szöglet után fogjuk szerezni, ráadásul egy fejesből, azt valószínűleg körberöhögöm... De Bartra nagyon szépen csinálta.
A gól után valamiért azt éreztem, hogy be fogjuk húzni, annak ellenére, hogy még mindig jóval gyengébben játszottunk, mint amire képesek le(he)ttünk volna. Messi aktívabb volt már, többször lépett vissza labdáért, Iniesta ugyan nem volt olyan zseniális, mint legtöbb mérkőzésén, de azért csinált szép dolgokat most is, és ezúttal Xavi sem lassította annyira a játékot. De természetesen elkövettük azt a hibát, hogy túlságosan kinyíltunk, a szélsőhátvédek gátlástalanul mentek előre, túl nagy teret engedtünk nektek, úgyhogy kb. a 75-76. perctől kezdve már folyamatosan azért imádkoztam, hogy nehogy bekapjunk egy gólt egy ellentámadásból... És persze, hogy bekaptunk, nem is akármilyet, Bale sajnos gyönyörűen csinálta, illetve Pinto is benne volt egy kicsit a gólban.
És aztán a kapufa...

Pár centin múlott az egyenlítés, mondjuk aztán érdekes lett volna a hosszabbítás, mert ekkor már nálunk kis túlzással csak támadó középpályások és csatárok játszottak, nálatok pedig csak védekező középpályások és védők.
Összességében mégis azt mondom, hogy így volt az igazságos, nem érdemeltük meg a döntetlent. Ti sem játszottatok jól, de mi még gyengébbek voltunk, főleg az első játékrészben.
Érdekes volt, hogy Ronaldo hiányában mintha könnyebben tartotta volna meg a Real a labdát, helyenként kifejezetten szép passzjátékot, könnyed labdakihozatalokat láthattunk tőlük. Di Maríát emelném ki, a gólja mellett megint eszméletlen mennyiségűt robotolt, illetve Iscót, aki többnyire kerülte a felesleges cselezgetéseket, és hihetetlen alázattal játszott, ő is sokat tett hozzá a védekezéshez, most nézem, hogy kilenc sikeres szerelése volt, ami messze a legtöbb a mezőnyben. Benzema megint kihagyott pár helyzetet, de játékban egészen kiemelkedőt nyújtott szerintem. Bale pedig sokszor választott ugyan rossz megoldást, ám a gólja magáért beszél.
Ami minket illet, Jordi Albáról tudok pozitívan nyilatkozni, az első félidőben befutotta az egész pályát, és benne égett az a tűz, ami a többiekből szinte kivétel nélkül hiányzott. Sajnálatos, hogy pont őt kellett lecserélni sérülés miatt... Bartra játéka is tetszett, az a fejes ragyogó volt, Bale góljáért pedig nem őt hibáztatnám elsősorban. Ezek mellett sok labdát szerzett és viszonylag magabiztosan tette a dolgát.
Viszont Alves... Katasztrófa. Az ő hülye labdavesztése után kaptuk az első gólt, a másodiknál természetesen fent ragadt valahol a Madrid tizenhatosának a környékén, rengeteg homály beadása volt, és úgy en bloc eszetlenül játszott. Az a parádé a végén Modriccsal meg feltette a pontot az i-re. Lehet, hogy az ő ideje már lejárt itt.
Neymarnak sem ment most annyira, próbálkozott, ahogy szokott, küzdött, hajtott, de a szokásosnál nagyobb gyakorisággal hozott rossz döntést. Fabregas egy-két szép megmozdulástól eltekintve nulla volt, Messi sajnos szintén.
Két dolog miatt fáj különösen ez a vereség.. Egyrészt azért, mert a Real korántsem játszott olyan jól, verhetőek lettek volna, ha nagyobb alázattal, motivációval, koncentrációval lépünk pályára, és Messi sem csak a legnemesebbik szervét vakargatja sok-sok percen keresztül. A másik pedig az, hogy így minden bizonnyal nem tudjuk trófeával búcsúztatni Puyolt, ez pedig valahol elég nagy szégyen a csapatra nézve. Pedig milyen szép is lett volna, ha a Kapitány élete utolsó Clásicóján magasba emelhette volna a kupát...
Összefoglalva, mindkét csapat gyengén játszott, a Real volt a kevésbé gyengébb, és ők akartak jobban, úgyhogy szerintem abszolút megérdemelték ezt a sikert.
Azonban van valami, ami miatt annyira mégsem sajnálom, hogy kikaptunk: így valószínűleg trófea nélküli szezon lesz ebből, így pedig reményeim szerint nagyobb valószínűséggel jönnek rá a fejesek ott Barcelonában, hogy itt bizony problémák vannak, amiket nem magunk előtt kell tologatni, hanem meg kell oldani. Ha megnyertük volna a kupát, akkor lehetett volna azzal takarózni, hogy "hát, azért nem olyan vészes a helyzet, a kupát megnyertük, legyőztük a Realt háromszor is az idényben". Így nincs mentség.
El lehet gondolkodni azon, hogy mi legyen a vezetőség sorsa, maradjon-e Tata az edző vagy sem, és hogyan, milyen mértékben alakítsunk a játékoskereten (már ha erre lesz lehetőségünk ezen a nyáron

), a taktikai és strukturális elemeken, az alapvető felfogáson. Én személy szerint nem tartanám elítélendőnek egy középcsatár igazolását, akár elsődleges taktikai elemként (Messi jobb szélre való kitolásával), akár másodlagosként (vagyis beküldjük, ha ég a ház). Így legalább nem lenne tökéletesen értelmetlen, hogy egy nagyobb csapat ellen rendszeresen egy Alves-beadással ér véget a támadásunk.
Messi... Talán Csabi másolt be pár napja egy olyat, hogy az argentin már most a vébére fókuszál, és csak a brazíliai torna után fog ismét 100%-ot adni klubszinten is. Ez elsőre baromságnak tűnhet, legalábbis nekem annak tűnt, de jobban belegondolva lehet benne igazság, gondolom ezt többek között a tegnapi meccs alapján is. Ez pedig azért elég gáz szerintem... Na mindegy, majd a vébé után, a következő szezon kezdetén meglátjuk, mennyire voltak igazak ezek a hírek. Addig is Messit én hazaküldeném Argentínába, hadd pihenje ki magát (na nem mintha olyan sokat futott volna az utóbbi időszakban

), koncentráljon a vébére. A bajnokság már úgyis elúszott, és talán a csapatnak is jót tesz, ha nem egy motiválatlan Messi sétálgat ott középen a meccs nagy részében, hanem egy motivált Neymar, aki ráadásul nem is sétálgat, hanem fut. Sokat. (Mondjuk erre nulla az esély, úgyis Messi fog kezdeni a Bilbao ellen is hétvégén, de azért jó volt eljátszani a gondolattal.
Látom, megy a hőzöngés Alves és Neymar falloszkodásai miatt, teszem hozzá, teljesen jogosan, néha már én szégyellem magam helyettük, az volt a legszánalmasabb, amit Dani rendezett a végén, amikor hozzávágta a labdát Modrichoz. Igaz, Ramosszal is mókáztak egyet, egyikük sem hazudtolta meg önmagát.
De szerintem ne ezzel foglalkozzatok, Alvesék ilyenek, nem fognak megváltozni sohasem sajnos, legalábbis nem túl valószínű. Inkább örüljetek a győzelemnek.
Bocs az újabb kisregényért, köszönöm annak, aki elolvasta.