Oldal: 25 / 30

Re: Konyhafőnök

Elküldve: 2015. augusztus 17., hétfő 21:16
Szerző: Realista24
Norbii írta:olyat már csináltam kétszer a nyár folyamán. A sütőt inkább hanyagolnám egy ideig. :roll: néztem pár szószt nosaltyn de nem igazán jöttek be.
Oh, értem. Vegyél készen, vagy az nem játszik?

Kód:

Fokhagymaszósz
5 cikk fokhagyma, 5 dkg füstölt szalonna, 1 pohár tejföl, 1 csapott ek. liszt, 1 csokor petrezselyemzöld, őrölt bors, só. A füstölt szalonnát apró kockára vágjuk, kisütjük a zsírját, és a pörcöket kiszedjük. A zsíron megfuttatjuk a zúzott fokhagymát, és beleöntjük a tejföllel simára kevert lisztet. Állandó kevergetés mellett kiforraljuk, hozzákeverjük a finomra vágott petrezselyem-zöldet, végül sózzuk, borsozzuk. A szósszal megöntözött tésztára szórjuk a szalonnadarabokat is. 
Sajtmártás
1 ek. Vaj, 1 ek. Liszt , 1 tojás, fél liter tej, 10 dkg reszelt sajt, csipetnyi reszelt szerecsendió, pici só. Simára keverjük az egész tojást, és a lisztet, majd felengedjük a tejjel. A vajat ius beletesszük, majd gőz fölött állandóan kevergetve sűrűre főzzük. Belekeverjük a reszelt sajt felét is, levesszük a tűzről, hozzátesszük a szerecsendiót, picit megsózzuk, és a sajt másik felével jól kikeverjük. 
Főtt tartármártás
1 dl tej, 1 csapott ek. Liszt, 1 csapott ek. Vaj, fél pohár tejföl, 1 tk. mustár, 1 mokkáskanál citromlé, 1 tk. Porcukor. Felolvasztjuk a vajat, simára keverjük benne a lisztet, és a tejjel fölengedjük. Fehérmártást (besamelt) főzünk belőle, és lehűtjük. Belekeverjük a mustárt, a citromlevet, a porcukrot, és a tejfölt. Alaposan kikeverve adjuk az asztalra. 
Édes tartármártás
4 tojás sárgája, 1 ek mustár, 1 ek porcukor, 1 ek. Citromlé, 1 pohár tejföl, só. A tojás-sárgákat a cukorral fehéredésig keverjük, beletesszük a citromlevet, 1 ek. Tejfölt, és csipetnyi sót. Állandó keverés mellett felforraljuk, majd kihűtjük. A maradék tejfölt a mustárral kikeverjük, majd összedolgozzuk a tojásos masszával. Melegen és hidegen is finom. 
Pecsenyelé
1 dl sülthúslé, 1 ek. Liszt 1 dl húsleves (lehet leveskockából is), őrölt bors, só. Felforraljuk a pecsenyelét, beleszórjuk a lisztet, és állandóan kevergetve 1 percig sütjük. A húslevessel apránként felöntjük, és megállás nélkül teljesen simára keverjük. Borsozzuk, ha kell, sózzuk (általában sós a pecsenyelé!), és átszűrve tesszük az asztalra. 
Gombamártás
40 dkg gomba, 1 ek. Vaj, 1 csapott ek. Liszt, 2 ek. Fehérbor, 1 dl (leveskockából készített) csirkehúsleves, 2 dl tejszín, 1 cikk fokhagyma, kis csokor snidling. Felolvasztjuk a vajat, és a megtisztított, vékony szeletekre vágott gombát állandóan kevergetve aranysárgára sütjük benne. Hozzákeverjük a préselt fokhagymát, rászórjuk a lisztet, alaposan összekeverjük, majd beleöntjük a fehérbort, apránként – állandóan kevergetve – a húslevest, végül a tejszínt. Amint besűrűsödött, hozzákeverjük az apróra vágott snidlinget is, és tálaljuk. 
Hagymamártás
1 közepes fej vöröshagyma, 1 ek. vaj, 1 ek. liszt, 1 mokkáskanál citromlé, 2 ek. tejföl, cukor, só. Reszeljük le, vagy nagyon apróra vágjuk a hagymát, és a vajon pároljuk meg. Szórjuk rá a lisztet, keverjük el, majd engedjük fel a tejföl és 1 dl víz keverékével. Csipetnyi sót, citromlevet, mokkáskanál cukrot tegyünk bele, és forraljuk ki. 
Fokhagymamártás
3 cikk fokhagyma, 1 ek. vaj, 1 ek. liszt , só, fehérbors. A zúzott fokhagymát és a lisztet a vajon 1 percig pirítjuk, majd fölengedjük 2 dl vízzel, sózzuk, borsozzuk, és állandóan kevergetve besűrítjük. 
Snidlingmártás
1 nagy csokor snidling, 3 kemény tojás, 1 pohár tejföl, 1 mokkáskanál citromlé, só. Kemény tojásokat kettévágjuk, sárgájukat kiemeljük, és a villával összetörjük. A tejfölbe keverjük az apróra vágott snidlinget, az apró kockákra vágott tojásfehérjét, és a szétnyomkodott tojássárgáját. Jól kikeverjük, és citromlével, pici sóval ízesítjük. Hidegen tálaljuk. 
Tormamártás
1 szál torma, 1 ek. vaj, 1 csapott ek. liszt, 2 dl tej, l mokkáskanál cukor, só. A tormát megtisztítjuk, megreszeljük, és meleg helyen hagyjuk állni, hjogy az erejéből egy kicsit veszítsen. A vajon egészen világos rántást készítünk, beletesszük a tormát, a cukrot, és feleresztjük tejjel. Néhány percig még kevergetve forraljuk, és csak tálaláskor teszünk bele egy csipetnyi sót. 
Édes-savanyú mártás
1 paradicsompaprika, 2 dl ananászlé, 2 ek. paradicsomlé, 2 ek. száraz sherry, 3 ek. fehér borecet, 2 ek. szójaszósz, 2 ek. cukor /barna/, 1 ek. étkezési keményítő, 1 ek. víz. A sherryt, az ananászlét, az ecetet, a szójaszószt, a cukrot, a paprika nagyon apróra vágott húsát, és a paradicsomlét állandó kevergetéssel felforraljuk. A keményítőt simára keverjük a vízzel, és besűrítjük vele a mártást, majd 2-3 percig lassan forraljuk. 
Fokhagymaszósz
5 cikk fokhagyma, 5 dkg füstölt szalonna, 1 pohár tejföl, 1 csapott ek. liszt, 1 csokor petrezselyemzöld, őrölt bors, só. A füstölt szalonnát apró kockára vágjuk, kisütjük a zsírját, és a pörcöket kiszedjük. A zsíron megfuttatjuk a zúzott fokhagymát, és beleöntjük a tejföllel simára kevert lisztet. Állandó kevergetés mellett kiforraljuk, hozzákeverjük a finomra vágott petrezselyem-zöldet, végül sózzuk, borsozzuk. A szósszal megöntözött tésztára szórjuk a szalonnadarabokat is. 

Re: Konyhafőnök

Elküldve: 2015. augusztus 17., hétfő 21:13
Szerző: Norbii
olyat már csináltam kétszer a nyár folyamán. A sütőt inkább hanyagolnám egy ideig. :roll: néztem pár szószt nosaltyn de nem igazán jöttek be.

Re: Konyhafőnök

Elküldve: 2015. augusztus 17., hétfő 21:08
Szerző: Realista24
Csinálj tepsis csirkeszárnyat, keress rá neten, van sok recept. Egyszerű megcsinálni és gazdaságos.

Re: Konyhafőnök

Elküldve: 2015. augusztus 17., hétfő 21:05
Szerző: Norbii
Hali, holnap meló után mennék bevásárolni és hát majd otthon összedobnék valami krumplis kaját. Na a lényeg hogy ismertek e valami könnyen elkészíthető nem is drága öntetet/szószt főt krumplihoz (amit darabokra vágnék). mellé lenne csirkeszárny.
köszi.

Re: Konyhafőnök

Elküldve: 2015. július 29., szerda 14:41
Szerző: morientes
Becksy23 írta:Help!

Van négy szelet marha fehérpecsenyém, azt enném ma vacsira. Neten nem találtam semmi jó receptet, esetleg valaki tud segíteni?
Fehėrpecsenye oroszosan
1kg f.pecsenye (esetedben a szeletek)
-1 nagy fej voroshagyma
-5dkg kenyèrszalonna
-4db csemege uborka
-1dl napraforgo olaj
-1db eroleves kocka
-so,bors
-2dl tejfol
A hagymát,szalonnát,uborkát kockára vágjuk.A hust a forro sutoben megpiritjuk.Esetedben mivel szeletekrol van szo,serpenyoben keves olajban ugynevezrtt kerget sutunk rá.
Olajat ontunk egy melyebb labasba vagy serpenyobe,rátesszuk a hust,melletesszuk a hagymat,szalonnat,uborkat,leveskockat,sozzuk es megszorjuk borsal.Vizet ontunk ra,(de ne lepje el,inkább potoljuk ha kell),es legedve paroljuk amig a hus meg nem puhul.Amikor a hus puha lesz,kiszedjuk es szeleteljuk.(Nyilvan neked nem kell mert szeletben van :) )
A lábasban maradt hagymás,uborkás,szalonnás lehez hozzaadjuk a tejfolt,es osszeforraljuk.Majd ramerjuk a husszeletekre.
Medvehagymas krumplipurevel az igazi.Es ceklaval ha mar oroszos :D

Re: Konyhafőnök

Elküldve: 2015. július 28., kedd 23:48
Szerző: cart
Mondjuk nem árt utána berakni a sütőbe alacsony hőfokon párolni 1-1,5 órára a fehérpecsenyét, különben elég kemény lesz...

Re: Konyhafőnök

Elküldve: 2015. július 28., kedd 23:45
Szerző: Norbii
bors helyett szerintem mehetne oregánó vagy bazsalikom, illetve fokhagymát vágd apró darabokra és majd dobd rá a húsra sütés közben.

Bors számomra ellenség, sose értettem hogy lehet szeretni.;d

Re: Konyhafőnök

Elküldve: 2015. július 28., kedd 23:28
Szerző: Becksy23
peti_madrid írta:Mustár, só, bors, kis olaj, aztán serpenyőben süsd meg frankón egy kis hagyma társaságában, köretnek meg mehet krumplipüré, amire csorgasd rá a hús szaftját. De gondolom már megetted :D
Már éhenhaltam... :(

Na jó nem, de bedobtam a fagyasztóba, holnap este megcsinálom, köszi a tippet.

Re: Konyhafőnök

Elküldve: 2015. július 28., kedd 22:52
Szerző: peti_madrid
Mustár, só, bors, kis olaj, aztán serpenyőben süsd meg frankón egy kis hagyma társaságában, köretnek meg mehet krumplipüré, amire csorgasd rá a hús szaftját. De gondolom már megetted :D

Re: Konyhafőnök

Elküldve: 2015. július 28., kedd 19:29
Szerző: Becksy23
Help!

Van négy szelet marha fehérpecsenyém, azt enném ma vacsira. Neten nem találtam semmi jó receptet, esetleg valaki tud segíteni?

Re: Konyhafőnök

Elküldve: 2015. július 20., hétfő 14:51
Szerző: morientes
francia melegszendvics (croque Monsieur)
Készítünk egy jó sűrű besamelmártást. Nehogy csomós legyen!  Ez  Párizsban főben járó bűnnek számít! Amikor kezd kihűlni, belekeverünk egy kis mustárt (lehetőleg csípős dijonit) és 1 tojássárgáját, fűszerezzük sóval, borssal, szerecsendióval. Ezután összeállítjuk a szendvicset: egy kenyérszeletre besamelt kenünk, rá 1 szelet vagy reszelt sajtot (sajtot, aminek íze is van, nem trappistát, nem háromszögű mackófélét, hanem  legalább emmentálit, de legjobb, amit a franciák általában használnak: gruyere-t), aztán 1 szelet sonkát (sonkát, valóban sonkát, nem sonka néven árult felvágottat!), és a tetejére még egy besameles kenyeret.  Lehet belül két réteg sajt és sonka is. Ezután kicsit összenyomkodjuk, hogy ne folyjon ki a közepe, és serpenyőben kevés vajban megsütjük, vagy bevajazzuk a tetejét, és a sütőben  barnára sütjük.

besamel,ha valaki nem tudja elkészíteni:
-1 evőkanál vaj
-1 csapott evőkanál liszt
-1/2 liter tej
A vajat megolvaszthuk,hozzátesszük a lisztet,simára keverjük,a tejet előtte felforraljuk,majd fokozatosan adagoljuk a katyvaszhoz folyamatos kevergetés mellett,míg be nem sűrűsödik.Fokozatosan,nem egyszerre.Azt annyi.

Re: Konyhafőnök

Elküldve: 2015. július 20., hétfő 10:44
Szerző: rashidm
morientes írta:http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9 ... reGcCntWlg
Így néz ki a chilipehely.
Van üveges,zacskós és dobozos kivitelben is.Van piros,fehér,zöld és ezek keveréke.Az erősségi fokozatokról már nem beszélve :D
Tiszta gabonapehely. Csak ebből nem tömnék be a fejembe egy tányérral. :D Kétszer csípne.. :mrgreen:

Re: Konyhafőnök

Elküldve: 2015. július 18., szombat 21:57
Szerző: morientes
http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9 ... reGcCntWlg
Így néz ki a chilipehely.
Van üveges,zacskós és dobozos kivitelben is.Van piros,fehér,zöld és ezek keveréke.Az erősségi fokozatokról már nem beszélve :D

Re: Konyhafőnök

Elküldve: 2015. július 18., szombat 20:41
Szerző: rashidm
morientes írta:
Jól hangzik ez a kaja. :) Annyi bajom van vele, hogy nekem valahogy idegen a tengeri herkentyű. :D Amúgy ez a chilipehely mi a ****? Hol lehet ilyet venni? :D
Ez a tészta pont a frutta di mare-hez való,mivel haltintával van megszinezve.
Chilipehely>>multi>>fűszer részleg,vagy akár melyik delikatesben is van.
Erről a chilipehelyről sosem hallottam még, pedig általában spar-tescot célzok meg vásárlásnak.

Re: Konyhafőnök

Elküldve: 2015. július 18., szombat 20:38
Szerző: morientes
Jól hangzik ez a kaja. :) Annyi bajom van vele, hogy nekem valahogy idegen a tengeri herkentyű. :D Amúgy ez a chilipehely mi a ****? Hol lehet ilyet venni? :D
Ez a tészta pont a frutta di mare-hez való,mivel haltintával van megszinezve.
Chilipehely>>multi>>fűszer részleg,vagy akár melyik delikatesben is van.

Re: Konyhafőnök

Elküldve: 2015. július 18., szombat 19:49
Szerző: rashidm
morientes írta:
Még tavaly vettem olaszba ezt a tésztát, szerintetek hogy lenne érdemes elkészíteni?
-400g garnéla vagy tintahal
-5gerezd fokhagyma
-1 teáskanál chilipehely
-6 evőkanál olivaolaj
-2 dl főzőtejszín
-1 csokor petrezselyem
-1/2 kilo tészta (olyan mint a tied)
-só,bors
-1 dl fehérbor



* A fokhagymát apró darabokra felaprítjuk. 
* Az olívaolajat megforrósítjuk, beledobjuk a chilipelyhet, kb 10 másodpercet pirítjuk, hozzáadjuk a fokhagymát, amit szintén nagyon rövid ideig sütünk, és azonnal hozzátesszük a lecsöpögtetett, konyhai törlővel leitatott garnélákat.
* Addig sütjük, míg összepöndörödnek, és szép rózsaszínűek lesznek. Kb 3 perc.
* Mindezalatt kifőzzük a tésztát, és leszűrjük.
* A garnélákhoz hozzáöntjük a tejszínt, kevés fehérbort, vagy vizet is önthetünk alá (50- 100 ml), összeforraljuk, és az apróra vágott petrezselymet hozzáadva átkeverjük. Sózzuk, borsozzuk. 
* A tésztát hozzáadjuk, lazán átkeverjük, és ízlés szerint tálaláskor még egy kis friss chilit szórhatunk rá.
Jól hangzik ez a kaja. :) Annyi bajom van vele, hogy nekem valahogy idegen a tengeri herkentyű. :D Amúgy ez a chilipehely mi a ****? Hol lehet ilyet venni? :D

Re: Konyhafőnök

Elküldve: 2015. július 18., szombat 19:36
Szerző: morientes
ziro4vr írta:Morientes receptjeitől mindig beindulok. Csak az a baj, hogy nem tudnám őket megcsinálni. Bár ez az utolsó egyszerűnek tűnik, ezt kipróbálom szerintem. :mrgreen:
Menni fog az Ziro mint Bale-nek a biciklicsel :lol:

Re: Konyhafőnök

Elküldve: 2015. július 18., szombat 19:25
Szerző: ziro4vr
Morientes receptjeitől mindig beindulok. Csak az a baj, hogy nem tudnám őket megcsinálni. Bár ez az utolsó egyszerűnek tűnik, ezt kipróbálom szerintem. :mrgreen:

Re: Konyhafőnök

Elküldve: 2015. július 18., szombat 19:22
Szerző: morientes
Még tavaly vettem olaszba ezt a tésztát, szerintetek hogy lenne érdemes elkészíteni?
-400g garnéla vagy tintahal
-5gerezd fokhagyma
-1 teáskanál chilipehely
-6 evőkanál olivaolaj
-2 dl főzőtejszín
-1 csokor petrezselyem
-1/2 kilo tészta (olyan mint a tied)
-só,bors
-1 dl fehérbor



* A fokhagymát apró darabokra felaprítjuk. 
* Az olívaolajat megforrósítjuk, beledobjuk a chilipelyhet, kb 10 másodpercet pirítjuk, hozzáadjuk a fokhagymát, amit szintén nagyon rövid ideig sütünk, és azonnal hozzátesszük a lecsöpögtetett, konyhai törlővel leitatott garnélákat.
* Addig sütjük, míg összepöndörödnek, és szép rózsaszínűek lesznek. Kb 3 perc.
* Mindezalatt kifőzzük a tésztát, és leszűrjük.
* A garnélákhoz hozzáöntjük a tejszínt, kevés fehérbort, vagy vizet is önthetünk alá (50- 100 ml), összeforraljuk, és az apróra vágott petrezselymet hozzáadva átkeverjük. Sózzuk, borsozzuk. 
* A tésztát hozzáadjuk, lazán átkeverjük, és ízlés szerint tálaláskor még egy kis friss chilit szórhatunk rá.

Re: Konyhafőnök

Elküldve: 2015. július 18., szombat 18:42
Szerző: peti_madrid
realistahuni írta:http://www.italian-products.com/wheat-g ... lavor.html

Még tavaly vettem olaszba ezt a tésztát, szerintetek hogy lenne érdemes elkészíteni?
Csirkemellet piríts le vajon egy kis fokhagymával, aztán öntsd fel tejszínnel és locsold meg citromlével. Főzd meg a tésztát, szedd rá, aztán készen van. Esetleg a serpenyőben grillezz meg karikára vágott citromot és azzal díszítheted is. :smile: