Spaghetti aglio olio
Hozzávalók:
- 6-8 gerezd fokhagyma
- olívaolaj (jó a sima napraforgó is)
- só
- bors
- ízlés szerint chilipaprika
- tészta
Legkönnyebb, de egyben az egyik legfinomabb tésztaétel. Előkészíteni kb 5 perc, megfőzni max 15, de borzalmasan finom tud lenni. A fokhagymákat felszeleteljük vékony szeletekre, majd egy serpenyőbe jó sok olajat öntünk (ez lesz a szósz, ne sajnáljátok), és elkezdjük melegíteni. Mehet bele a fokhagyma és a chilipaprika (lehetőleg ne szárított legyen). Szépen pirítjuk, néha megkeverjük, és amikor a fokhagyma már szép aranybarnára pirult, mehet a serpenyőbe a megfőtt, leszűrt tészta. Alacsony lángon összeforgatjuk a fokhagymás olajjal a tésztát, majd ha kész van, tálba szedjük. Tálaláskor lehet rá reszelni valami jófajta keménysajtot (parmezán pl), őrölni rá egy kis borsot, aztán beverni az egészet egy ülésre
Csajozos kaja is lehet belőle, ekkor esetleg egy kis garnélarákot dobhatunk mellé. Ha tesztek bele, vigyázzatok, hogy ne süssétek túl, mert akkor olyan lesz, mint a gumi. Nagyjából 2-3 perc elég a rákoknak, hogy tökéletesre süljenek, épp ezért nem kell az elején beledobni őket a serpenyőbe, elég akkor, amikor már szinte majdnem kész a kaja. Ha tovább akarjátok turbózni, akkor gerezdekre v. félbevágott koktélparadicsom is mehet bele, azt is elég akkor hozzáadni, amikor a rákokat.
Én elég sokszor szoktam ezt főzni (garnéla nélkül, persze, hisz egyetemista vagyok

), mert fokhagyma mindig van itthon, olaj is, tészta is, meg többnyire sajtom is, és sosem csalódtam még benne.
Jó főzőcskét!