Igen, de teljesen más a helyzet, amikor már lőtávolon belül van az ellenfél, a júniusi 15%-nál még nem volt ilyen, ezért gondolom, hogy ez az érdeke a 4 intézetnek. Závecz régi motoros, tudomásom szerint hosszútávon jó munkát végez.Zack írta:Választások előtti utolsó körös közvélemény kutatások átlagát néztem, plusz rápillantottam egyenként a intézetek mérésére. Az általad említett "Századvég, Nézőpont, Alapjogokért, Reál-PR93 és a Társadalomkutató" intézetek mellet még felhoznám a Závecz Research illetve a Pulai András-féle Publicus Intézet, amik szintén tendenciózusan, legyünk jóhiszeműek hibáznak. Ráadásul nem is egy irányba torzítanak így az átlagokat továbbra is elfogadom kb reális mérési, legyen jóhiszeműek eredménynek. Valamint csak a nem szavazó vagy pártot nem választók arányát néztem és írtam le, abban a pártok mérése nem szerepelt.halamadrid írta:
Sok különböző intézet van, különböző módszertanokkal. A Századvég, Nézőpont, Alapjogokért, Reál-PR93 és a Társadalomkutató hibái miatt nem szabad érvényteleníteni egyes kutatók több évtizedes tapasztalatát. A tendencia a fontos, az pedig 10 hónapja ugyanazt mutatja, kivéve persze az előbb említett néhány intézetnél, ahol azt hiszem a Századvég mért csupán 5% Fidesz-előnyt, azóta visszafordultak, mert egy még kisebb távolság már megkongatná szavazóik fejében a vészharangot. Az meg mindenki saját döntése, hogy a Fidesz által megrendelt, vagy az óellenzéki és wikipédia szerint "liberális eszmékhez" kötődő kutatóknak hisz jobban.
Persze csak a jelen helyzetet tükrözik, 2026 januárjától lesznek igazán érdekesek.
A tendencia fontos résszel egyetértek, csak a tendencia olyan adatokból áll össze, ahol ugyan azt a kritikát meg tudtam volna fogalmazni, mint amire válaszoltál.Vagyis a közvélemény kutatóktól. Az meg, hogy melyik intézet vagy melyik oldali intézet még jól, nagyon más kérdés. Átlagosan a Hann Endre féle Medián intézet mér a legkisebb hibával. Nem hiába szerepelt ő az Elkxrtukban.
Nem láttam a Gyurcsány-filmet, hogy szerepelt benne?