Spoileres, szóval amíg nem láttad a filmet addig menj innen.
Csak a film megnézése után olvastam el Faust ajánlóját, és áldom érte a sorsot. Merthogy a film nézése közben folyton a Mátrix-ra gondoltam, és örülök hogy ez saját benyomás volt.
Sajnos egyre kevésbé tudom élvezni a sci-fiket, valószínűleg egyre földhözragadtabb vagyok, vagy nem tudom, de mostanra megelégszem szimplán a science-szel, a fiction pedig egyre távolibbnak tűnik.
A Matrix viszont non plus ultra nálam, örökbecsű film, szóval ebből kiindulva a Dark City is a kedvemre való volt, leszámítva pár dolgot.
Működött a noir hangulat, bár az én ízlésemnek picit sok volt ez, a sztori, a fenntartott folyamatos feszültség, a zenei világ mint stimmeltek. Összeállt mint a jó bableves, ez egy nagyon jól fogyasztható film volt.
Inkább tudnék arról írni amit nem akart elsikkadni abban a hülye fejemben, ami ott basztatott végig, mint egy kavics a cipőben, ami miatt nem volt önfeledt ez a filmélmény.
És sajnos itt most eltávolodok a filmtől, de ezt hozta ki belőlem a film megnézése, sorry.
A memória cserélgetése. Ez egy nagyon ötletes dolog, de sajnos nem működik nálam, ezen a ponton az agyam nem engedi szárnyalni a fantáziámat.
Az emlék egy információhalmaz, amit raktároz az agyunk. Is. Nem pontosan ismert miként és hogyan, de az ember az emlékeitől nem tud megszabadulni, az bennünk van, belénk íródott, Létezik amnézia, emlékezetkiesés, de ez nem azt jelenti hogy nincs meg az adat az emlékről, azt jelenti hogy nem elérhető az agy számára, valami miatt.
Van egy Sergio Canavero nevű olasz agysebész, aki azzal vált hírhedté, aki kijelentett egy igen meredek dolgot, hogy lehetséges a fejátültetés. (Ezt 2017-ben el is akarta végezni, volt is rá jelentkező, az utolsó pillanatban azonban meghiúsult) Értsd; 'A' személy lebénult, a tudata sértetlen, de nem képes mozogni, ezért fél életet él. 'B' személy agyhalott. Valamilyen trauma okán az agyfunkciói megszűntek, de a teste ép. Canavero azt állította, hogy lehetséges 'A' fejét két nyaki csigolya között levágni és 'B' testére áthelyezni, a megfelelő idegszálakat összekötni (egyenként megfelelőt a megfelelővel) egy marathoni műtét keretén belül, melynek végén kapunk egy személyt, akinek működik az agya, és használni tudja a testét. A felmerülő etikai kérdések sorát kikerülve lenne itt valami. Az új személy 'A' lenne, vagy pedig 'B' ? Az agyunk tartalmazza az emlékeinket, a tanult dolgainkat, mindent... viszont felmerül egy probléma, a gerincvelő tulajdonképpen az agy nyúlványa. Egy gerincvelőt összekötni egy másik aggyal... hát szóval ez az a pont ami feltérképezetlen a tudomány számára, de adódik egy kérdés, 'A' agy tudata maradhat-e változatlanul ugyanaz mint előtte, miután összekötötték 'B' gerincvelőjével? Nem fordulhat-e elő egy tudathasadás, egy bomlott elme, ami nem tudja feldolgozni ezt a természetellenes változást? A filmre visszavetítve; Létezhet-e egy személy egy test több egymástól független emlékezettel, mégha nem is egyszerre?
Bocs az OFF-ért. Ez az a dilemma ami lelkes dilettánsként foglalkoztat ugyan, de sajnos halvány lila fingom sincs. Viszont annyit azért foglalkoztam ezzel a témával, hogy ne tudja elfogadni az agyam a filmben látott memóriacserés dolgot, ez képtelenség, és zavar. Ez a film fiction része, amit el kéne fogadnom, mint pl. az időutazást más filmekben. Sajnos ez itt most nem ment.
Emiatt 7/10...
...Viszont van a filmben egy visszatérő zene, a Sway. Nagy kedvenc, fülbemászó meg minden. Van azonban egy változata, amit 3 évig megszállottan kerestem, de ezidáig sikertelen volt a keresés. A filmben az éneklős jelenet viszont óriási segítséget nyújtott a megtalálásában. Amikor láttam a jelenetet, egyből vigyorogtam mint egy kisegítős.
https://www.youtube.com/watch?v=BiaMknKu-eQ
Merthogy így ezzel már a teljes verziót is képes voltam megtalálni. Imádom. Bárcsak lenne egy értelmes zeneklub, adnék az uraknak olyan zenét amitől még a dákó is feláll, de sajnos nem akarom betyár rap-pel szemetelni az agyam.
Szóval +1 emiatt, 8/10.
Ja, és köszi az ajánlást!