HozzászólásSzerző: Zidane » 2021. március 20., szombat 22:10
Justice League
Ritkán írok már filmekről, de úgy érzem hogy erről most írnom kell, olyan „érdekes” élmény volt. Alapból van kötődésem a képregény műfajhoz, ezáltal a filmek iránt is, amellett hogy a filmművészet alapból nagyon közel áll a szívemhez, ez a kötődés talán elfogulttá tesz, de nem feltétlen pozitív irányba. DC filmes univerzum: A Mos tetszett, kimondottan szerettem, a BvS egyértelműen gyengébb volt de az egyértelmű hibái ellenére (Lex, a konfliktus, „Martha”) nem volt vele bajom, láttam az értékeit is, a JL pedig a leggyengébb lett a sorban olyan jó 4/10… és most ugye kijött a Snyder féle JL, aminél már előzetesen hallottuk hogy ez a film egy teljesen más film lesz, más élmény, hiába ugyanaz a váza és bár számítottam rá, hogy árnyaltabb, komolyabb, kerekebb lesz mert azért +2 óra sokat ad hozzá, de történet és a fő állomások ugyanazok szóval azért úgy gondoltam h ez még se egy „másik” film lesz…. de ez egy másik film lett, ami engem őszintén meglepett, tényleg egy teljesen más élmény, az nem is kérdés hogy sokkal jobb. Eddig azt mondtam, hogy a Warner ezt elszúrta, de most már azt mondom hogy Wheddon ugyanannyira benne van ha nem jobban. A 2017-es JL egy infantilis, olykor kellemetlen, butácska hibrid vmi. Egy teljesen ellentétes alapanyagból egy totál más irányt akartak szabni, ami az egyik legrosszabb szuperhős mozit dobta ki.
Zack Snyder’s JL
Az alaptézis, hogy minden filmműfajhoz úgy viszonyulok, hogy se többet se kevesebbet nem várok tőle amit adhat, egy szuperhős csapatot felvonultató mozitól, nem azt várom, mint pl.: Az egy becsületbeli ügytől, vagy a Fogságbantól, vagy épp a The Lighthouse-tól. Illetve mivel egy superhero movie, alapanyagból készül bizonyos elemeit más szemmel nézi egy mezei néző, vagy egy olyan valaki aki ismeri a DC világát karaktereit, nekem azért érdekes volt a sok utalást látni. Lehet Snydert szeretni, vagy nem szeretni, de el kell ismerni hogy azért nem egy kókler (bár itt lehet picit elfogult vagyok, végülis csak Ő adta az egyik kedvenc filmem a Watchment, bár az Alan Moore zsenialítása miatt olyan amilyen).
Na de a filmről: Ilyen hogy 4 órás filmet 1 percig nem untam velem még nem volt (és engem a képarány se zavart egy percig se), a film jóval mélyebb mint az elődje, a karakterek érdekesebbek, szerethetőbbek, a közöttük lévő interakció is sokkal jobbak, ugye Cyborg kiherélése a legtettenérhetőbb Wheddon filmjébe, itt egész máshogy fest, nem csak egy a sok közül, hogy meglegyen a darabszám. Steppenwolfnak motivációja van, a karakternek „súlya” lett, amihez a megjelenése is sokat hozzá ad, ami egész jól sikerült Wheddon nevetséges kinézetű főgonoszához képest (mondjuk ez szubjektív), ami egy súlytalan dobozokkal beszélő melák volt. Snyder verziójában a narratíván az apokalipszis és Darkseid létezése is sokat segített, hogy Steppenwolf is az legyen aki. (Hiába tűnhet úgy hogy egy folytatás nélkül ez ma nem ad sokat hozzá, amikor forgatták akkor még a folytatás realitás volt)
Azok a jelentek ahol nem vártam túl sok változást mint pl. a csata jelentek, azok is teljesen máshogy festettek, elhagyták a kellemetlen poénokat, és keretet adtak ezeknek a részeknek, a vége csata teljesen más lett, mind a hősök szerepe, mind a végkifejlett, mind a katarzis, nem az az érzésem volt hogy csak összevissza szaladgálva verekednek, hanem mindenkinek megvan a szerepe, a helye.
A hangulat, a színek (ki a pék találta ki a 17es verzióban a vér vörös eget???), a zenék..igazából minden elemében jobb a Snyder verzió, komor a film ami végülis egy a világot a pusztulástól megmenteni akaró csapatot bemutató filmtől nem baj, jól áll neki. Persze megvannak Snyder sajátosságai, mint a túltolt lassítások, meg igen hatásvadász jelenetei vannak, és a humorhoz se igazán ért (Batman és Flash találkozása ugyanolyan kellemetlen mint az eredetiben), de ezek ellenére ez egy komplex mozi lett, ami szerintem javította az elődjei hibáit (és ne legyen kétségünk, hogy a Wheddon verzió fogatatásából is tanult, ez azért ha tőle jött volna ki 2017-ben nem pont így nézett volna ki), a DC filmes univerzum legjobb darabja, amire semmi esélyt se adtam volna a Wheddon verzió után.
Tudom hogy ciki manapság ezt a műfajt szeretni, de ez első blikkre 8,5/10