Értem mire gondolsz, de az osztrák rendszer (iparági kollektív megállapodások a piaci szereplők között) pont azért tudott megszületni mert nem volt központi minimum bér. Nyilván visszafelé menni bármiben a gyakorlatban igen nehézkes, de technikailag az az irány inkább megszüntetés és piacra bízás (szóval amit Marky is mond), mint átalakítás.Realista24 írta:Nem a minimálbér megszüntetése a megoldás, hanem az átalakítása oldhatna meg valamilyen szinten. Ausztria egyébként jó példa sztem.Marky írta: Jon egy 11%-os minimalberemeles, a valasztas azon fog mulni, hogy hany KKV huzza le a rolot aprilisig. Mivel a lakossag nagy szelete meg mindig ettol a mestersegesen kitalalt szamtol fugg, ezert ez a tokeletes politikai termek: a josagos nagyur adja a penzt!!!
Vajon mikor jutunk el oda, hogy ideje lenne megszuntetni a minimalbert, mint fogalmat es belepni a tenyleges piaci versenybe?
Én szinte mindenben a szabad piac híve vagyok, hosszú távon ebben is, de az biztos hogy extrém rögös átállási folyamat lenne amit nagyon meg kell tervezni.
+1 fun fact, a minimálbér emelés a jelenlegi jogi rendszerben fontos csomó amúgy többet kereső embernek is, mert ennek mértékére van rákötve sok egyéb juttatás. A saját példáim a GYED és az EP hiteltörlesztés mértéke, de van sok egyéb is