hehetheoriginal írta:
lvileg x-ray negatív
imadnivalo, hogy a mai napig sok ember azt hiszi egy szalagserulesre majd megnezzuk röntgennel, aztan jovan fussal vele nincs bajod, faszt szimulálsz
sok ember alatt a derék ultraprofi hazai orvosokat ertem.
heheprof anamnezis: tipik kulso bokaszalagszakadas, eloszor fajdalmas, de ha csak reszlegesen szakadt, akkor rehabbal pár hét az egesz.
azt nem ertem, hogy miert kell extra kilokat rarakni az emberre, nagyobb a sulyos serules veszelyes. meg ezek a bokacipok, meg ha agyon is van tape-elve a boka, de valamit csak segitene egy jo magasszaru rendes topán.
monnyuk lakersnel nem oszt, nem szoroz.
Hát, mint "derék hazai orvos", ezt én kikérem magamnak...
Van olyan szalagos sérülés, ahol látszódik csontos kiszakadás - jellemzően a szárkapocscsonton, a lábszárcsont elülső peremén, vagy az ugrócsont felső peremén kb. 20%-nál megfigyelhető egy héjszerű leválás a csonton, az a biztos jel.
De a RTG-t mindig megelőzi egy fizikális vizsgálat, ha egyértelműen nyithatóbb az izület, vagy az asztalfiók tünete pozitív, akkor RTG nélkül kimondható a szakadás. Ha valaki nem hisz az "ultraprofi hazai orvosoknak", azok elmehetnek egy MRI vizsgálatra nyugodtan, jó pénzért (de akkor legalább 3T-s vizsgálatra, a sok magán 0,5 ill 1,5 T-s lófaszt se ér!). Nem egy emberke jött már vissza kontrollra azzal, hogy "hát elmentem magánba, csináltattam MR-t és képzelje doki igaza volt, elszakadt". Persze én csak egy vidéki kórház vidéki kis senkije vagyok, nem hatalmas, országosan elismert sportsebész.
Teljes szakadásnál 6 hét rögzítő + gyógytorna, "részleges" sérülésnél duzzanat és fájdalom függvényében 3-6 hét rögzítő és utána gyógytorna. Ha instabilitás érzése van az embernek, akkor utána lehet rekonstruálni a bokaszalagot, de az további 6-12 hét fixen off.