Realista24 írta:
Miért ne lehessen egy rendőrnek például alanyi jogon önvédelmi lőfegyvere? Mint ahogy írtam, nonszensz, hogy az a munkaeszköze, a munkában vele van reggeltől estig, de otthon nem tarthat sajátot. A javaslat arra irányul, hogy ha munkájában jogosult fegyver viselésére (ott lóg az oldalán minden nap, előírásoknak, szabályoknak kell megfelelni rendszeresen), akkor ha szeretne, akkor otthon is lehessen a fiókban, vagy rejtve az utcán.
Nem tarthat otthon vagy nem tarthat otthon alanyi jogon? Nem lehet otthon annak a rendornek fegyvere, akinek van fegyvertartasi engedelye? Csaladban is volt olyan, aki munkaban is hordta, es otthon is volt, mert volt fegyvertartasi engedelye.
Gumilövedékes: természetesen súlyos sérüléseket tud okozni, de egyvalamivel legyünk már tisztában: ha ok nélkül használjuk a fegyvert, akkor minket börtönbe fognak zárni. Tehát ha nekem kilövik a szemem egy gumilövedékessel, az azt jelenti, hogy baromira szerencsétlen vagyok, valakit megtámadtam vagy az elkövetőre hosszú évek várnak a börtönben. Egyébként erre a gondolatmenetre fel lehetne fűzni a kések esetét is. Simán agyon szúrhatnak vele bárkit, mégis megveheted bárhol és viheted haza a teszkós szatyorban, azaz rejtve viselheted. Megnézném a fejedet, mikor a mellkasodból áll ki 20 cm-es séfkés...
Fel lehet ra huzni mindent, tovabbmegyek, ne tanitsanak sehol kuzdosportot se akkor..amire utalni akartam, hogy szep dolog a nem halalos fegyver megfogalmazasa, csak nem igaz a valo eletben, maximum papiron.
Egyébként gumilövedék, airsoft (önvédelemre semmi értelme az airsoftnak amúgy) nem viselhető, gáz-, riasztó meg semmire sem jó, max kutyákat riogatni.
Nem jo egy gaz vagy riaszto? Az emberek tobbsege nem tudja megkulonboztetni (nem hiszem, hogy pont te ne tudnad), es igenis van elrettento hatasa egy vita eseten.
Van rendőrünk itt a fórumon, úgy hogy ő majd kijavít, ha tévedek. Az, hogy a rendőriskolában megkapják a szolgálati lőfegyver viselési engedélyt nem jogosítja fel őket, az önvédelmi maroklőfegyver tartására és viselésére. Egy külön bürokratikus procedúra, hogy civilben is lehessen önvédelmi marokfegyverük. Az önvédelmi maroklőfegyver igényeket a rendőrség bírálja el, így persze házon belül kibulizható a dolog, de teljesen értelmetlen procedúra az egész. A katonákról meg ne is beszéljünk. A javaslat arról szól, hogy ha elvégzi az iskolát, képesítést kap, hivatásosként a munkájában használja minden nap, akkor kapjon mellé önvédelmi maroklőfegyver tartási és viselési engedélyt is civilként automatikusan, ha kéri.
Persze, hogy fel lehet, ezért nincs értelme az ilyeneknek. Jelenleg 18 év felett bárki tarthat légfegyvert otthon amivel szintén ki lehet lőni valakinek a szemét, sőt, egy csúzlival is meg lehet tenni ugyan ezt. Ezeknél a ""fegyvereknél"" nem veszélyesebb egy szerelt gumilövedékes fegyver, csak nagyobb felületen nagyobb energiát ad át. Itt a lényeg a szerelt szón van és a viselésen egyébként. Jelenleg is lehet otthonvédelemre tartani (nem hordani) gumilövedékes fegyvert, de nem szereltet. A különbség annyi, hogy a szereltnél a hüvelybe benne van a gumilövedék, beteszed a fegyverbe és üzemel, míg a nem szereltben külön van egy gumilövedék és külön egy riasztó patron (vagy co2 parton az airsoft alapúaknál), ami kilövi. A második eset sokkal macerásabb, zsírozni kell és nem is tárolható betöltve a zsír miatt. Nyugaton ez is simán engedélyezve van.
Az emberek többsége egy régiós pisztolyról sem mondja meg, hogy nem igazi. Az önvédelmi maroklőfegyver nem mutogatásra való. Nem úgy kell használni, hogy lóbálom a kocsmában, hogy nekem van a legnagyobb. Nem vita esetén kell használni. Arra való, hogy ha megtámadnak, fizikailag, nem szóban, akkor meg tudd védeni magad, vagy másokat. Ha betörnek hozzád, akkor legyen valami a kezedben, amivel megvédheted magad, a családodat és az értékeidet. A nevében is benne van, hogy önvédelmi. Szigorú szabályok szerint használható, vehető elő.
Mint írtam, ez jelenleg is velünk lévő dolog. Egy kiemelt közszereplő simán megigényelheti az önvédelmi maroklőfegyver megszerzési engedélyt, és ha bebizonyítja a rendőrségen hogy szüksége van rá (erre jelenleg nagyon nagyon kicsi az esély), vagy ismer olyanokat, akiket ismerni kell (inkább ez az általánosabb), akkor meg is kaphatja. Ez a javaslat csak arról szól, hogy 4 pontban könnyítené az önvédelem lehetőségét, főként olyanoknak, akik jelenleg is kapcsolatban állnak fegyverekkel.