füst írta:
Sajnos nem lehet élesen szétválasztani Ukrajnát és Oroszországot. Szervesen összetartoznak, az ukrajnai területen élő oroszajkúak miatt, a közös történelem miatt. Ukrajna önálló múltja 30 éves. És az sem könnyíti meg, a dolgot, hogy Szevasztopolnál van a legnagyobb orosz hadikikötő. Ők építették, ők tartották fent, de a SZU felbomlásakor a területet hírhedt módon megkapta Ukrajna. A galibát megoldották úgy, hogy Oroszo. bérelte a saját támaszpontját az ukránoktól, de amint megérkezett a NATO, ugyanez a probléma új dimenziót kapott.
Egyetértek, hogy mindkét nagyhatalom viselkedése elítélhető. De az USA jelenléte mérgesítette el a viszonyt, A NATO megérkezéséig a feszültségeket kezelni tudták az ukránok és az oroszok,
A Status Quot az USA jelenléte borította, Oroszország gyakorlatilag sarokba van szorítva, ha meghátrál, akkor elfogadja, hogy NATO fegyverek legyenek Moszkvától 500km-re. Ez az alapvető védelmi stratégiájukat sérti már, gyakorlatilag nincs hova hátrálniuk.
A modern, független Ukrajna múltja 30 éves. Elég szép történetük van a 10-15. század között.
Ezt nem kell eltagadni, olyan mint ha a lengyelekre azt mondanád, hogy a 19.században nem léteztek. Jah, állam nem volt, de nemzet igen.
Sajnos ez túlmutat a mi ismeretünkön, mi most itt megfejthetjük, hogy mi motiválja az USA-t mi az oroszokat, de valójában nem tudjuk.
Nem kell azért nagy ész hozzá, hogy gyanús legyen Putyin nagy terve, és az orosz expanzió kiterjesztése Ukrajnára. Lehet válaszlépésként tekinteni, persze, de ez kb tyúk vagy tojás esete.
Csúnya dolgokat tettek az oroszok Ukrajnában (is, hol nem?), most se csak azért mennek oda, hogy magukat védjék, meg Moszkvát.
Én zsigerből utálom az oroszokat, utáltam őket a baloldali kormányok idején is (szóval nem ér legyurcsányozni, meg sorosügynöközni), meg most is.
Egyszerűen nem lehet bennük megbízni, a történelemben folyamatosan bizonyították, hogy gerinctelen népség, tök mindegy hogy cárság, kommunizmus, vagy éppen "demokratikus" úton működött. Ezek nem változnak, pláne nem a Putyini adminisztráció, kb olyan tekintélyuralmi rendszer van ott mint a cári időkben.
Persze megértem, hogy az országukat védeni akarják. De ők az ország védelme címszóval taszították nyomorba Kelet-Közép Európát 45 évig, szóval had ne dőljek be ennek a mesének újra.