'shutterisland írta:
annyira melyen nem kovetem a tobbi sportot, de pl a tenisz, uszas, nehezsulyu box, orszaguti kerekparozas vagy atletika (100m futas, gerelyhajitas, kalapacsvetes, stb) mennyit fejlodtek szamokban (szazalekban) a mondjuk 10-15 evvel ezelottihez kepest ?
sokkal tobbet, mint a darts ?
es ezek fizikalis sportagak, igy itt a novekedeshez hozza tudnak jarulni a fejlodo "tapkiegek".
Tenisz? A tenisznek konkret aranykora volt most az elmult evekben. Nezd meg hova fejlodtek, Federer, Nadal, Đoković. 90-es evekben egy meccs meg az akkora sztarok nevetsegesek ezekhez a nevekhez kepest. Aztan elindultak ok es nezd meg mi volt az utobbi 10-15 evben.
Uszas, vilagrekordok dolnek sorra. Gyakorlatilag Egerszegi rekordja volt az egy paratlan dolog, hogy ennyi evig allt. Mindig jonnek az ujabb nagyobb erosebb gyorsabb emberek es emelik ujabb szintekre ezt a nehez sportot. Evente usznak rekordokat es konnyu a "tapkieg, es a meg nem tiltott szerek"-re fogni, az edzesmodszerek, a nevelesek az eletstilus ami a sport kore van alakitva, folyamatosan valtozik.
Atletikat nem kovetem ahogy a boxot sem, az atletikat unalmas nezni (de kurvara becsuolom, hogy ok aztan tenyleg az emberi kepesseg hatarait kozelitik meg mindig), a box pedig egyszeruen csak unalmas nekem.
Atletikaban mondjuk tobb mint szaz eves szamokrol is beszelhetunk, szoval ott nyilvan a fejlodes utjaban allhat egyreszt az emberi test hatara, masreszt idovel azert nehez mar akkora ugrast elerni. A box is egy eleg regi sportag. Ott meg nem is tudom mit lehet elerni, azon tul, hogy megversz 100 embert (lehetseges egyaltalan?) a profi karriered soran. Vagy kiutod mindet, nemtom.
De dartsban dobhatsz koronkent 180 pontot. Ami nem elvarhato, de a kozeledes fele az szerintem igen.
Realista24 írta:
Ehhez kepest en peldaul azert nem nezem es kerdeztem fejlodik-e, mert ha megnezek egy mai meccset, akkor ugyanilyett lattam mar 10-15 eve is akar, ami mas "sportrol" (jelen helyzetben nehez sportnak nevezni) nem igazan mondhato el. Latszik, hogy megrekedtek.
Focimeccsen 1-0-as gyozelmet nem lattal meg?
A focit egy dartshoz hasonlitani nagyon almat a kortevel, szoval alapvetoen nem is ertem mit akarsz ezzel mondani. Ha van ket valami, ami tavol all egymastol, akkor az a foci es a darts.