Madridom Filmklub

Filmek, zenék, könyvek, off... Egyszóval minden más.
Limaten
Kedvenc játékosaid: Gerrard, Henry, Modric, Zidane, Kroos
Kedvenc csapatod: Real Madrid

Re: Madridom Filmklub

HozzászólásSzerző: Limaten » 2025. február 8., szombat 20:08

Mirage / Durante la tormenta

Sztem megy minden spoilerbe, anélkül nehéz lesz.

Spoiler következik, olvasáshoz jelöld ki a szöveget!
Nem vagyok sci-fi kedvelő, de ez szerencsére nem az volt. Legalábbis számomra. Nekem attól, hogy van benne időutazás, még nem lesz az, ahhoz azt jobban ki kéne bontania. Itt csak annyi volt, hogy van/volt egy vihar+kamera+tv, nyeljük le. Sima ügy, lehet a többire koncentrálni. Ebből a szempontból tetszett. Mondjuk amikor előkerült a papír és toll, hogy akkor most idősíkozunk, kicsit megijedtem, hogy akkor most jön egy csavar ami elrontja az egészet, de szerencsére nem így történt.

Ami viszont nem tetszett a film nézése közben az a többi része. Kb. az időutazás ténye volt a leghihetőbb dolog, az, hogy hogyan kezelték pl. a számukra megbolondult nőt, az engem teljesen kizőkkentett. Másik, hogy miért az volt a csajnak az első gondolata, hogy éppen a múltat látja a TV-ben, és épp egy időkapu nyílt meg? Honnan tudta a nyomozó, hogy bankos csávó csalja az asszonyt, úgy, hogy annak igazából nem is volt sok köze az abban az idősíkban lévő főszereplőnek.
És még volt pár ilyen. Néhányat megválaszolt a film, néhányat nem, vagy csak én nem vettem észre. Ilyen szempontból végig összevont szemöldökkel néztem. A végére azért jobban a helyére kerültek a dolgok, illetve a szemöldökeim is, de a kisebb problémaim megmaradtak.

A dráma részét viszont adtam. Van egy nő, aki mindent is feláldozna lányáért illetve a kettőjük kapcsolatáért. Még képes öngyilkosságot is elkövetni annak reményében, hogy újra együtt legyenek. Felfogta, hogy mi történt vele, másik élet, ami nem feltétlenül rosszabb/jobb csak más és többnyire ismeretlen, de gyerek nélkül. Ezért inkább megkockáztatja (szerintem tutira senki nem mondta volna meg, hogy jól fog kijönni a leugrásból) az új életét, hogy visszaálljon minden a régibe.
Ebből a szempontból a másik főszereplő is rendben volt.

Ami még kicsit kizökkentő volt, az az zene. Nálam pont az ellenkező hatást ért el, néha fölöslegesen drámai vagy figyelemfelkeltő volt számomra.

Összességében nem volt rossz, de jó se. Ilyen egyszer nézhető valami.
6,5

Spoiler következik, olvasáshoz jelöld ki a szöveget!
A későbbi viták elkerülése végett itt hagyok két idézetet a Looper c. filmből :D :
"I don't want to talk about time travel because if we start talking about it then we're going to be here all day talking about it, making diagrams with straws."
"This time travel crap just fries your brain like an egg."

istimester
rex madridistae
Kedvenc játékosaid: Iván Helguera, Raúl
Kedvenc csapatod: DAC

HozzászólásSzerző: istimester » 2025. február 7., péntek 8:51

lordgabi írta: Megöltem a Klubot? :kivagyhe:

:lol:
Mi a gond? Még fennmaradt 5 nap. A vége felé szoktak beesni az értékelések.

Remy
Kedvenc játékosaid: Zidane, CR, Ramos, Jesé, Griezmann, Varane, Marcelo, Modric, Bappé, Ødegaard
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Remy » 2025. február 5., szerda 21:13

lordgabi írta: Megöltem a Klubot? :kivagyhe:

Nem, csak dolgoznak az emberek. :kalapos:
2014 - 10.
2016 - 11.
2017 - 12.
2018 - 13.
2022 - 14.

Ballon d'Or
Cristiano Ronaldo 2008, 2013, 2014, 2016, 2017!
Luka Modric 2018!
Karim Benzema 2022!

Schumacher, Verstappen, Alonso, Mick

New England Patriots

lordgabi
Kedvenc játékosaid: Raúl, Puskás, CR, R9, RC, Zidane, Casillas, Ramos, Marcelo, Guti, Nacho

HozzászólásSzerző: lordgabi » 2025. február 5., szerda 21:06

Megöltem a Klubot? :kivagyhe:

Ex-szerkesztő.

2015. november 25.
UEFA Bajnokok Ligája - Shakhtar Donetsk 3-4 Real Madrid C.F.
Arena Lviv, Lemberg - A nagy találkozás! :sziv: :salute:

Faust
El director de fotografía

HozzászólásSzerző: Faust » 2025. február 2., vasárnap 2:30

Na, osszekapom magam nemsokara, de ertekelni most eselytelen, mindjart osszeesek. Egy jo kerek nyolcast irjatok be tolem, fura kimondani de erdemes volt ujranezni. Amint lesz egy kis idom, ertekelek, csak ahhoz el kell olvasnom a tobbit is.

8/10

lordgabi
Kedvenc játékosaid: Raúl, Puskás, CR, R9, RC, Zidane, Casillas, Ramos, Marcelo, Guti, Nacho

HozzászólásSzerző: lordgabi » 2025. február 1., szombat 23:41

lordgabi írta: Még hétfőn újranéztem, de kemény hetem volt eléggé, főleg, hogy ezzel indult. :D
8 pont megmaradt rajta IMDb-n, nagyon erős alkotás, hiába meglátszik rajta a kor, sokat hozzá tesz A hatáshoz.
Napközben átolvasom miket írtatok róla, meg összeszedek nagyjából valami elemzés szerűséget, de nagyjából 7,5-8 körül lesz a pontszáma, az biztos. Bocsi a késes miatt. :'(
Jöjj és lásd
Ahogyan írtátok előttem, tipikusan az a film, amelyet mindenkinek látni kell legalább egyszer, de nem az az újranézős fajta (pl. A remény rabjai, Halálsoron, Forrest Gump)...
Szerintem itt halottam róla először évekkel ezelőtt, akkor a Katyn is meg volt említve, egy másik megvilágításból bemutatva az emberi természet legalját, a film második felében már előjöttek az emlékek nagyjából, de végig hatással volt rám. Néhány napot mutat be az egész, és 1-2 környékbeli települést, utólag visszaolvasgatva emberi ésszel felfoghatatlan, hogy milyen terrort műveltek le csak Fehéroroszországban... :(
A szereplők mintha nem is színészek lennének, hanem mintha visszarepültünk volna az időben, nagyszerűen válogatták össze őket.
Néhány jeleneten meglátszott az idő vasfoga, és a feszültség még nagyobb szintre emelése miatt volt egy-egy olyan vágás és közelítés, "semmibe révedés", ami már kicsit zavaró volt, de ez nem vesz el semmit az érdemeiből, idén 40 éves lesz már az alkotás.
Köszönöm szépen Géza, hogy ezt hoztad, és végül mégis újra kellett néznem, rengeteget olvasgattam utána, hogyan is készült, új történelmi ismereteim lettek, elnézést kérek a csúszás miatt, sehogy nem jött meg az ihlet, hogy bármit is írjak róla + húzós hetek voltak ezek, de innentől már rendben lesz remélem minden, és ha egyszer lezajlik végre ez a jelenlegi értelmetlen háború, akkor soha többé nem kellesz ilyen alkotásokat készíteni, jó lenne...de mindig lesz valami a világban, napi szinten nézetném meg azokkal, akik mindenáron húzzák a jelenlegi háborút, és nem számít semmit az emberélet, aztán remélem úgy jár mindkét fél nagy vezetője, ahogyan a film végén volt, egyszerű, tönkretett emberek nyers haragja zúdul rájuk. Na, de agresszió, és főleg politika offolva mostmár, azok az archív felvételek rendesen a fejembe égtek a lövések közepette, emiatt nem húzom le fél ponttal, marad az évekkel ezelőtti 8/10.
Ex-szerkesztő.

2015. november 25.

istimester
rex madridistae

HozzászólásSzerző: istimester » 2025. február 1., szombat 20:56

Két Gáborhoz kérdés, mi van veletek?

Holnaptól megyünk tovább.

Így vagy úgy.

istimester
rex madridistae

HozzászólásSzerző: istimester » 2025. január 27., hétfő 19:16

Először és utoljára: az első kör határidejét módosítjuk 2025.02.02 08:00-ig.

De gyerekek bazdmeg, még én is időben lenyomtam, pedig 2 gyerek + ÁFA leadás határidő is volt (azzal nem lehet késni, mert megbasznak. Egy barátom mesélte :mrgreen: ). Ne az utolsó napra toljátok. Tapasztalatból mondom, hogy gyerekkel mindig beesik valami.

Mindenkit megkérnék, hogy ne keverjük a filmeket, várjuk meg, míg Faust lezárja a kört, az újjat csak utána értékeljétek. Gabi filmjének határideje az első kör utolsó értékelése + 10nap.

Raúlito
Kedvenc játékosaid: Raúl, Cristiano Ronaldo, Modric, Isco, Ramos, Marcelo

HozzászólásSzerző: Raúlito » 2025. január 27., hétfő 18:15

Nagy +1 lordgabi, elkötelezett spanyol film rajongóként ez az ajánlás nagyon kedves nekem, ráadásul 2-3 éve szembe is jött velem egy, a legjobb spanyol filmeket összegyűjtő listán, de nem írtam le a címét, így most örök hála neked, meglesz ez is :agree: :)
"Vannak, akik azt hiszik, a futball olyannyira fontos, hogy úgyszólván élet-halál kérdése. Mindig elszomorít, ha ilyen véleményt hallok. Biztosíthatok mindenkit: a futball sokkal, de sokkal fontosabb."

Bill Shankly

lordgabi

HozzászólásSzerző: lordgabi » 2025. január 27., hétfő 12:32

Én jövök a sorban az ajánlással, jobban összekellene szedni magamat tudom, igyekezni fogok, októberben írtam ezt még a Mozi, filmek topikba egy másik film értékelése közben, és tartom is hozzá a szavamat:
Mirage (Durante la tormenta, 2018)
A Mirage (Durante la tormenta, 2018) azért eszembejutott közben egyszer, nagyon jó lenne majd újrázni, de várok egyszer vele, hátha lesz Filmklub és bedobhatom, és majd akkor esetleg.
Értékelésem róla anno (2022.11.22 02:22):
lordgabi írta: Sok időm jut az utóbbi időben a háború miatt a filmekre, néztem mindenfélét mostanában, kedvenceim ugye a horrorfilmek, amerikai darabok nem nagyon jöttek szembe értelmesek, amiket komolyan lehetne venni, így szétnéztem kicsit Spanyolország felé, miután szembejött velem A krétavonal c. film nCore-on (tetszett, minőségi), és volt az egyik felhasználó olyan kedves, hogy ajánlott kommentben mindenfélét, amit szeret, egyszer majd írok néhány sort róluk lehet, vagy csak pontokat, mert volt közte olyan, ami kimondottan idegesítő volt már, azt hittem csak próbált nagyot mondani, vagy csak gyenge az ingerküszöbe, hogyha lenyűgözték ezek, de valamiért hittem benne, hogy lesz közte olyan darab, amiért megérte (nem csak horror volt a felsorolásban), ekkor jött szembe kb. a hatodik fullátlag után a Mirage (Durante la tormenta, 2018).
Szerepel benne többek között a Professzor, de minden színész nagyon ott van a szeren. Sci-fi, olyan fajta mint ami gyerekkoromban a legnagyobb hatással volt rám (Pillangóhatás), de ez valami hatalmasat ütött most. Sok dolog végigpörög az emberben, mert ha beszippant, akarva-akaratlanul bekerül a néző élete is a filmbe, hogyha igazán élt már meg dolgokat, bravó! :salute:
Nagyon minőségi munka minden tekintetben, nem voltam már évek óta Filmklubban, pedig ott voltam az alapító(indító) állandó tagok között ( :'( ), biztos vagyok benne, hogy bedobnám szeretettel (hogyha nem volt még, rég nem néztem át a listákat), szóval ha így folytatódik az életem, akkor lehet visszatérek, és addig stipi-stopi.

Nagyon sok filmet újranéztem, amit anno kevésbé éretten megnéztem kötelezőképp, mert benne volt az IMDb TOP-ban, vagy itteni szavazások alapján kötelező darabnak számítottak, volt ami feljebb kúszott, és olyan is volt ami nem tudott egyáltalán megérinteni, pedig alig volt róla emlékem (pl. 9 volt és 6-7 pont lett belőle), szóval ez is bekerült most a nálam elitbe. Megnézve milyen pontokat adtam mostanában, 9 pont lenne a megérdemelt ennek a spanyol remekműnek, de amikor a végefelé megjelenik egy Audi A6C5, ami a másik nagy szerelmem, 5. éve lesz már, hogy megvan, és elektronikus hibakódokon kívül semmi problémám nem volt vele hála Istennek, akkor tudatosult bennem, hogy szinte kerestük egymást ezzel a filmmel, ez kellett most nekem igazán a sok sablon, kacat, és mindent belemagyarázni akaró, közben közepes film után, és a környezetemben zajló reménytelen helyzetben, azt hiszem köszönetképp megadom neki a 10 pontot! :agree:
A végén az Audis hasonlatot nézzétek el nekem, szerintem forraltboroztam közben egyfolytában, mert nehezen melegedett át a ház a napokig tartó áramszünetek után, így alternatív megoldásokat kellett keresni. :lol:
(Hibakód megoldódott, már 7 éve együtt jóban-rosszban). :mrgreen:

Ezt is mindenképp újranézem, mert nem minden világos már az egésszel kapcsolatban, és remélem kitudok nyögni valami értelmest is róla, ha már ennyire betalált anno. :)
Ex-szerkesztő.

2015. november 25.

Faust

HozzászólásSzerző: Faust » 2025. január 27., hétfő 8:49

Mea culpa, en kernek meg par napot, ramszakadt az elet, de az uj ajanlassal - ha lesz :mrgreen: - egyutt fogom nezni 1-2 napon belul!

lordgabi

HozzászólásSzerző: lordgabi » 2025. január 26., vasárnap 23:17

Még hétfőn újranéztem, de kemény hetem volt eléggé, főleg, hogy ezzel indult. :D
8 pont megmaradt rajta IMDb-n, nagyon erős alkotás, hiába meglátszik rajta a kor, sokat hozzá tesz A hatáshoz.
Napközben átolvasom miket írtatok róla, meg összeszedek nagyjából valami elemzés szerűséget, de nagyjából 7,5-8 körül lesz a pontszáma, az biztos. Bocsi a késes miatt. :'(
Ex-szerkesztő.

2015. november 25.

Raúlito

HozzászólásSzerző: Raúlito » 2025. január 26., vasárnap 3:47

Jöjj és lásd
Most nemrég fejeztem, be és azt kell mondjam egyet is értek, meg nem is a már megszületett értékelésekkel.
Mint háborús film, valóban az egyik legkeményebb, legnaturalistább és sokkolja a lelket, de az olyan holokauszt filmekhez képest mint a Schindler listája vagy a Saul fia, egy visszafogott dokumentarista film szintjét üti meg, persze szigorúan, ha filmek brutalitását akarjuk összehasonlítani és nem hagyjuk el a második világháború időszakának tematikus filmjeit.
A rendezés ugyan valóban - főleg a film végéhez közeledve - helyenként hatásvadász, de a színészek játéka hibátlan és annak ellenére, hogy valóban nincs klasszikus értelemben vett történet - illetve az dióhéjban összefoglalható - maga a cselekmény valóban egy kiábrándító dokumentum film is lehetne az ember lealjasodásáról és minden fegyveres konfliktus értelmetlenségéről…
Az értékelésem: 8,0/10
"Vannak, akik azt hiszik, a futball olyannyira fontos, hogy úgyszólván élet-halál kérdése. Mindig elszomorít, ha ilyen véleményt hallok. Biztosíthatok mindenkit: a futball sokkal, de sokkal fontosabb."

Bill Shankly

istimester
rex madridistae

HozzászólásSzerző: istimester » 2025. január 26., vasárnap 0:22

Filmszakmailag nyilván nem értek hozzám, majd Faust koma leírja snitteket és az exponálásokat, nekem megmarad a néző és jelen esetben az amatőr hobbitörténész szubjektivitása.

Jókai Mór egyik regényében, a Mire megvénülünkben elolvashattuk milyen a lassú lélektani befáradás. Klimov filmjének naiv főszereplője pár nap alatt rövidre zárja a lelki öregedés témakörét. Maga a film szerintem rettentően didaktikus, bár a javára írnám, hogy teljesen hanyagolja az erőltetett szovjet hősi epikusságot...a partizán ugyanúgy ellopta a tehént, a tyúkot.

Ahogy már korábban írtam, a nagy győzelem 40 éves évfordulójának és a szovjet kulturális tér kontextusában kell értelmezni. A szovjet rendszer egyik alapvető legitimitációs pontja a nácizmus felett aratott győzelem volt.

Összességében azoknak ajánlom, akik rendelkeznek alapvető történelmi ismeretekkel a korszakról vagy épp azok elsajátításán fáradoznak. Érdekes lehet, mint szovjet filmtörténeti korlenyomat (a vége nyilván teljesen propagandasztikus).

p.s.:
Belarusz tényleg nagyon-nagyon sokat szenvedett. Erdős vidék, partizán-hadviseléshez ideális. A másik oldalon pedig nincs és soha nem is volt olyan reguláris hadsereg ami a partizántevékenységet megtűrte volna.

p.s2.:
Biztos vagyok benne, hogy Vlagyimir Vlagyimirovics is látta már. Akár vissza is nézhetné, ordító párhuzamokat tudna találni. Még akkor is, ha a nyugat ukránok között ténylegesen tömegesen jelen vannak a nácik.

Jöjj és lásd! - 7/10

istimester
rex madridistae

HozzászólásSzerző: istimester » 2025. január 25., szombat 23:18

Pro tipp fiúk: 1,1-1,2x lejatszasi sebesseggel siman nezhető :mrgreen:

Raúlito

HozzászólásSzerző: Raúlito » 2025. január 25., szombat 23:02

Én is most kezdem :D :ike:

Bill Shankly

Faust

HozzászólásSzerző: Faust » 2025. január 25., szombat 19:10

Meccs után nézem is végre!

istimester
rex madridistae

HozzászólásSzerző: istimester » 2025. január 25., szombat 18:26

Limaten írta:Véleményem szerint kicsit túlment a hatásvadászat
Úgy fogd fel, hogy ez egy "évfordulós" film. 1985-ben sok ilyen jott ki. A filmhez és a történtekhez nem árt némi történelmi háttertudás. Kezdésnek:

https://en.wikipedia.org/wiki/Khatyn_massacre

https://en.wikipedia.org/wiki/Hryhoriy_Vasiura

https://en.wikipedia.org/wiki/Oskar_Dirlewanger

Éjjel frissitem a hozzászólást az értékeléssel, ha időben elaludtak a gyerekek.

Limaten
Kedvenc játékosaid: Gerrard, Henry, Modric, Zidane, Kroos

HozzászólásSzerző: Limaten » 2025. január 24., péntek 20:09

Come and See

Hmm...
Kicsit vegyes gondolataim vannak vele, mert jó volt látni művészien és kevésbé hollywoody-iasan látni egy háborús filmet. Volt idő kicsit beleélni magunkat, átérezni (már amennyire lehet persze), örültünk, hogy nem mi vagyunk a vásznon, stb., nem a vette el a történet a figyelmet ezekről, mert hát nem igen volt. És ez most inkább pozitív, mivel így nem terhelte az agyat az, hogy ki kicsoda, mi történt eddig, jaj, mi lehet majd a fordulat, ...

Ugyanakkor nekem is kicsit már sok volt. Az elnyújtott jelenetek néhol hatásosak voltak, néhol már idegesítőek. Véleményem szerint kicsit túlment a hatásvadászat, nekem rontotta a filmélményt.

Ennek ellenére 2 és fél óra gyorsan elröpült, de nem érzem egyelőre azt, hogy most jó nekem ez, hogy ezt láttam. Eddig is értékeltem, hogy 2025-ben, és egy háborúmentes övezetben élek, talán egy hangyafasznyival most már jobban. Egy biztos, annak ellenére, hogy egy konkrét jelenet vagy kép se égett be a fejembe (talán Spoiler következik, olvasáshoz jelöld ki a szöveget!a véres lábú hölgy ) elfelejteni nem fogom hogy láttam, és valószínűleg ez volt a célja.

Én ezt a filmet csak egy specifikus rétegnek tudnám tovább ajánlani, azonak, akik szeretnék megnézni, hogy hogyan filmesítették meg az oroszok a saját szemszögükből a második világháborús német megszállást a mai Fehéroroszország területén. Értem én, hogy ez a világnak szól és a címe is ezt a célt szolgálja, de engem annyira nem érintett meg.
Fontos emlékeztető, egy fontos dologról, de nekem az ehhez hasonló előző körös Katyn ajánlás jobban bejött.
Így visszaolvasva, ez az írás kicsit összevisszaság lett, de legalább látszik, hogy nem ez a zsánerem.

Nekem ez egy így 6/10 lett.

Btw, valaki magára vállalta már a vasárnapi ajánlást?

Remy
Kedvenc játékosaid: Zidane, CR, Ramos, Jesé, Griezmann, Varane, Marcelo, Modric, Bappé, Ødegaard
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Remy » 2025. január 23., csütörtök 20:26

JÖJJ ÉS LÁSD!: Kőkemény, nyers és hatásos mozgókép a II. Világháború végtelen borzalmának egyikéről... Nehéz ezt filmnek nevezni, mert története szinte semmi, inkább egy trip az egész, ahogy egyik pillanatról a másikra leereszkedsz a pokolba. Ahol nincs védőfal, nincs semmi, csak a borzalom, kín, fájdalom és kiszolgáltatottság.

Nem igazán lehet belegondolni abba, hogy milyen lélekölő lehetett minden óra, perc akkoriban. Éhes vagy, de fogsz-e még enni, fogod-e még látni a szüleidet, testvéreidet. Egyik percben még nevetsz, következőben már sírsz, és így tovább.

Hatásvadász ugyan ezzel a dokumentarista megvalósítással, de összességében jól csinálja... Ettől függetlenül soha többé nem akarom megnézni, mert bármennyire is erős anyag, nem kellemes élmény. De hát ez is volt a célja valószínűleg... 7,5/10
2014 - 10.
2016 - 11.
2017 - 12.
2018 - 13.
2022 - 14.

Ballon d'Or
Cristiano Ronaldo 2008, 2013, 2014, 2016, 2017!
Luka Modric 2018!
Karim Benzema 2022!

Schumacher, Verstappen, Alonso, Mick

New England Patriots

Vissza: