Pontosan, kb. 40 perc után kiszámítható az egész és utána kapunk valami magyarázatot vagy elképzelést.Faust írta:Nem vagyok fan, sőt, kifejezetten rühellem az egészet. Az első egy egyszernézős, szerintem teljesen humortalan blockbuster, a másodikat még csak a feléig néztem de elég volt. Faszság.
Sentry ez meg nem spoiler, az Interstellarban annyi meglepetés van mint Bale játékában.![]()
![]()
![]()
Igazából fogalmam sincs, hogy miért pontozzák fel ennyire.
Igen-igen. De nem... Nem erre voltam kíváncsi.heccsat írta:Interstellar
Spoiler következik, olvasáshoz jelöld ki a szöveget!Amikor "bekerül a feketelyukba" az a rész az eseményhorizontot próbálja ábrázolni, a készítők így képzelték el ezt a fizikusokat régóta érdeklő témát.
A film megértéséhez igazából annyi a legfontosabb, hogy az időt is egy ugyanolyan dimenziónak kell elképzelni, semmivel sem többnek, semmivel sem kevesebbnek, mint a mi ismert fizikális elmozdulást leíró dimenzióink.(Előre-hátra tudunk mozogni, jobbra-balra is és fel le is, de számunkra a 4. dimenzióban (idő) való mozgás csak előre lehetséges. A húrelmélet szerint egyébként sokkal több dimenzió létezik.)
A klasszikus iskola szerint egyébként nem lehet kijutni egy feketelyukból, viszont mostanában Hawking előállt azzal, hogy szerinte igen, de az eseményhorizont létezését cáfolja.
Ha valakit érdekel a téma akkor pár dolog aminek érdemes utánaolvasni: ikerparadoxon, tűzfal-paradoxon.
Sunsky írta:Bocs a dupláért.
Kerlon:
Spoiler következik, olvasáshoz jelöld ki a szöveget!A filmben mondják is, hogy a Cooper állomás a Szaturnusz mellett van. Mivel a féreglyuk is ott volt, amit a jövőbeli emberek tettek oda, ezért világos, hogy Coopert is oda tették, miután bezárták a hiperkockát.
Második részére a válasz pedig ott van, hogy miután elindul Brand és Cooper a fekete lyuk felé, akkor már tudják, hogy rohadt sok idő fog eltelni a földön a relativitás miatt (ugye az a 70-80 év amit te is írtál). Mindkettejükre a fekete lyuk tömegvonzása hat, csak így maradhattak egyidősek. Az már, hogy egyikük közelebb van hozzá (konkrétan benne), mint a másik az csak 1 dolog, földön is tökmindegy, hogy 8000 méter magasan vagy, vagy 2 méter magasan, a gravitáció ugyanakkora.
Most azon lehet vitatkozni, hogy miért egyszerre szűnik meg mindkettejük számára ez a tömegvonzás, de mikor Cooper bekerül a hiperkockába ott valószínűleg az idő már nem játszik, hiszen ahogy halljuk, ott ez már csak egy sima fizikai dimenzió. Feltehetőleg Brand akkor ért ki a feketelyuk vonzásköréből, mikor Cooper beleesett a hiperkockába.
Legalábbis nekem így jött le, de nem vagyok atomfizikus
Spoiler következik, olvasáshoz jelöld ki a szöveget!Cooper és Brand megy a fekete lyuk felé, az egyik belemegy, a másik parittya manőverrel eltávolodik tőle és egy másik bolygóra száll le. Ergo a bolygón más a tömegvonzás, mint a feketelyukban vagy, ha nem akkor mindkettő fekete lyuk, ami ugye nem lehet. Így számomra nem telhet egy formán az idő a két helyen. Főleg úgy, hogy Cooper lényegében az időben vándorol...