OFF

Filmek, zenék, könyvek, off... Egyszóval minden más.
raul 4 ever
Kedvenc játékosaid: Carvajal, Eder, Alaba, Mendy, Case, Modric, Kroos, Fede, Vini, BigBenz
Kedvenc csapatod: Real Madrid

Re: OFF

HozzászólásSzerző: raul 4 ever » 2021. október 26., kedd 9:24

Süti írta: Nem hinném hogy ha veszélybe kerülne az egész ellátási lánc, és Európa gazdasága ne hunyna szemet a szoftveres megoldás felett az EU, amíg ez rendeződik.
füst írta: Ha lenne eszük, akkor még idén, mert hogy nincs 4 hónapra elegendő gáz a silókban, és a tél vége legalább 4 hónapra van tőlünk. De attól tartok a józan ész nagyobb hiánycikk az EU-ban mint a földgáz. Lehet hogy inkább az USÁtól vesznek palagázt jóval drágábban, csak hogy jól kitoljanak Oroszo.-val, valahogy úgy mint a fekete lovag a Gyalog galoppban.
Igen, képmutatás a köbön.. És így akar lenni az EU a #biggreenisland.. :D

Nincs adblue -> akkor tolják ki a dízelek a NOx-okat anélkül, mindegy, nyugodtan.
Nincs vezetékes gáz: csak, h megmutassuk, hozzuk tankerrel, ami ISZONYÚ környezetterhelő (persze a gázcsövet is meg kell építeni)..

Mondjuk am. egy jó állapotú dízel nem öli meg a bébifókákat adblue nélkül sem.. Csak a hozzánemértő politikusok kitalálták a kibocsátási értékeket és most megy a pánik..
2021 04 20 - Ceferintakaroggy

2009 07 09 - 2023 06 06 - uno, dos, tres, Hala Madrid

Norbi90
Kedvenc játékosaid: SR4
Kedvenc csapatod: RMA

HozzászólásSzerző: Norbi90 » 2021. október 26., kedd 9:23

Ugyanakkor én azt veszem észre, hogy nem csak a közösségi média, vagy a társadalom gyakorol ránk hatást, hogy vegyünk meg minden szart, hanem pl. nekem a munkahelyem is. Otthon kell dolgoznom, normális íróasztal kell, kényelmes szék, de mindez férjen is el 38m2-es lakásunkban, meg legyek elérhető folyamatosan, közben akkor valahogy mozognom is kell...szóval a covid nemhogy visszavette volna ezt, de még kicsit fel is erősítette.
jó, de ezek a te javadat szolgálják, ez nem "luxus" , gondolj bele mi lenne a jobb, jobb asztal jobb szék, vagy egy ósdi régi asztal , általános iskolás kemény fa székkel, na ugye. a problémát ott látom, hogy ennél a példánál maradjuk, minek nekem 7 es bmw sok tizen millioért, mikor egy 3 as bmw vel ugyanugy eljutok a bol b be, ugyanolyan gyorsan, 4 ed annyi pénzből. külföldön dolgozok, leváltogattam mindig forintra az eurom, de befejezem mert nagyon értéktelenedik el a forint, az euro is inflálódik látom a boltba, csirkemell 600 grammos 2 év alatt 1 eurót drágult, de inkabb tartom abban a pénzt mint forintban.

Halfkey

HozzászólásSzerző: Halfkey » 2021. október 26., kedd 9:17

Realista24 írta:
Halfkey írta:

Kurva drága lesz az Adblue, szerintem ennyi. És úgyis megveszed, mert anélkül nem megy az autó.
Szoftveresen meg lehet oldani.
Persze, rövid távon benne van, de szerintem hosszú távon simán áremelkedés.

Inflációs témában azért szerintem elég fordítva nézik sokan a dolgokat. A központi jegybankok az alapkamat állításával és a nyomtatott új pénz mennyiségével gyakorlatilag manuálisan tudják vezérelni, és bármikor amikor a gazdaság megfeneklik valamiért - COVID - a kijövetel hagyományos eszköze a gazdaság pörgetése, vagyis leegyszerűsítve az egyéneket arra bíztatni hogy a pénzüket elköltség, ezzel bevételt adva a cégeknek (akik ki tudják fizetni az alkalmazottakat, akik tudnak adózni és újra vásárolni, így újraindítva a kört). Emellé társul hogy ha nem "elkölteni" akarod a befektetési formák tekintetében így nem az állami, hanem a piaci megoldásokra vagy ösztönözve, vagyis befektetői tőke is rendelkezésre áll. Meg lehet nézni a dollár inflációt, agyonveri a forintot, mert alapkamat szinte 0, nyomtatják a pénzt és ráadásul még osztják is ki covid csomagok keretében. A világ legnagyobb gazdaságának inflációja nyilván húzza a többit is magával, ráadásul mindenhol máshol is hasonló stratégián voltak a helyi jegybankok.

Ez idén tavasz végén változott, azóta szépen elkezdték emelgetni az alapkamatot, de még mindig történelmileg borzasztó alacsony. Ennél sokkal jobban nemigen fog elszabadulni az infláció, mert vissza fogják húzni, ennél alacsonyabb pedig azért nem lesz, mert továbbra is cél hogy ne a párnád alatt legyen a pénzed, hanem lépjen vissza a gazdasági körbe.

Norbi90
Kedvenc játékosaid: SR4
Kedvenc csapatod: RMA

HozzászólásSzerző: Norbi90 » 2021. október 26., kedd 9:05

szerintem ennek semmi köze az inflációhoz miket leírtok, azt adom, hogy a social media képes elvinni az embereket, de hogy ezek miatt lenne infláció azt kétlem. sok pénz van kint a piacon, ezért lecsökkent az értéke a vásárló ereje, jön hozzá az üzemanyag drágulása, alapanyag hiány a világon, na meg már mindenki kapzsi, eladnák az anyjukat is két forintal többért a cégek, pénz pénz pénz, sajnos a mai világban már csak ez számít, rettenetesen ökölbe szorul már a kezem ez miatt, nemtudom mi volna a megoldás de leállíthatnák már magukat mert már a csapból is az infláció meg a pénz folyik uncsi, lassan ha kinézel az ablakon is pénzbe kerül,és akkor az egész életünk leéljük ugy hogy a pénz körül forgott nemár.

nmate
Kedvenc játékosaid: Arbeloa

HozzászólásSzerző: nmate » 2021. október 26., kedd 8:59

Tjacks írta: Azért ebbe a brutál inflációba mi fogyasztók és benne vagyunk. Szépen lassan az emberek nagy része elkell hogy engedje a "fontos" dolgokat.

Én példám tökéletes, évek óta félreteszek egy havi fix összeget, az elején viszonylag könnyen ment, egy idő után azt vettem észre hogy 3-4 hónapja nem sikerül a kitűzött cél. Rövidre zárva, megnéztem mire mennyit költök, azóta egy csomó felesleges dologról " lemondtam" és fasza minden.

De addig amíg az emberek azt nézik a közösségi oldalakon hogy a barátai,rokonai kacsát esznek steakkel a Maldív szigeten, két új autó áll a garázsban és sopánkodik azon hogy neki ez miért nincs meg, majd enyhítve bánatán 12 havi törlesztőre vesz egy Iphonet addig nincs miről beszélni.

Egyre több a frusztrált, agresszív hülye barom, látszik hogy elkényelmesedtünk, 70 éve az emberek annak örültek hogy túléltek - szószerint- ennyi elég volt a boldogsághoz.

Sajnálom a gyerekeinket :'( :(
Igen, ez plusz1.

Ugyanakkor én azt veszem észre, hogy nem csak a közösségi média, vagy a társadalom gyakorol ránk hatást, hogy vegyünk meg minden szart, hanem pl. nekem a munkahelyem is. Otthon kell dolgoznom, normális íróasztal kell, kényelmes szék, de mindez férjen is el 38m2-es lakásunkban, meg legyek elérhető folyamatosan, közben akkor valahogy mozognom is kell...szóval a covid nemhogy visszavette volna ezt, de még kicsit fel is erősítette.

Mostanában mondjuk ha nem szakad az eső és legalább egy kollégám bent van, bemegyek, legalább a környezet változik :)

Süti

HozzászólásSzerző: Süti » 2021. október 26., kedd 8:53

Nem hinném hogy ha veszélybe kerülne az egész ellátási lánc, és Európa gazdasága ne hunyna szemet a szoftveres megoldás felett az EU, amíg ez rendeződik.
Legends Never Die.

...popped into the penalty area towards Zidaaaaane! Oh, fantastic... :sziv:

Real Madrid will be back.
You can put that on a poster.
Stick it on your wall.
Pray to it every night.
We will be back.

Tjacks
Kedvenc játékosaid: Raúl, Robi Carlos, Modric

HozzászólásSzerző: Tjacks » 2021. október 26., kedd 8:48

Azért ebbe a brutál inflációba mi fogyasztók és benne vagyunk. Szépen lassan az emberek nagy része elkell hogy engedje a "fontos" dolgokat.

Én példám tökéletes, évek óta félreteszek egy havi fix összeget, az elején viszonylag könnyen ment, egy idő után azt vettem észre hogy 3-4 hónapja nem sikerül a kitűzött cél. Rövidre zárva, megnéztem mire mennyit költök, azóta egy csomó felesleges dologról " lemondtam" és fasza minden.

De addig amíg az emberek azt nézik a közösségi oldalakon hogy a barátai,rokonai kacsát esznek steakkel a Maldív szigeten, két új autó áll a garázsban és sopánkodik azon hogy neki ez miért nincs meg, majd enyhítve bánatán 12 havi törlesztőre vesz egy Iphonet addig nincs miről beszélni.

Egyre több a frusztrált, agresszív hülye barom, látszik hogy elkényelmesedtünk, 70 éve az emberek annak örültek hogy túléltek - szószerint- ennyi elég volt a boldogsághoz.

Sajnálom a gyerekeinket :'( :(

füst
Kedvenc játékosaid: Zidane, Reus, Modric

HozzászólásSzerző: füst » 2021. október 26., kedd 8:38

Amúgy érdekes kérdés ez, felakartam már dobni: szerintetek mikor fog az eu bedőlni az oroszoknak az ÉÁ2 ügyben?
Ha lenne eszük, akkor még idén, mert hogy nincs 4 hónapra elegendő gáz a silókban, és a tél vége legalább 4 hónapra van tőlünk. De attól tartok a józan ész nagyobb hiánycikk az EU-ban mint a földgáz. Lehet hogy inkább az USÁtól vesznek palagázt jóval drágábban, csak hogy jól kitoljanak Oroszo.-val, valahogy úgy mint a fekete lovag a Gyalog galoppban.

nnorbi
Kedvenc játékosaid: R9, Modric, Benzema, Marcelo, Kroos, Zidane

HozzászólásSzerző: nnorbi » 2021. október 26., kedd 8:35

Azért ez az AdBlue kérdés ennél jóval összetettebb.

Európa egyik legnagyobb AdBlue gyártója az orosz "gáz stop" miatt teljesen leállt. A szlovákok export stopot rendeltek el emiatt, hogy az Ő készleteik megmaradjanak. Emiatt szerte Európában hiány van és nincs honnan pótolni. Az adblue segít környezetkímélőbbé tenni az autót, ami ahogy R24 is mondta szoftveresen megoldható, de akkor az EU rúg fenékbe pár fuvarozót, aminek nem kevés költsége lesz. Az egy dolog, hogy drága lesz az adblue, de igen komolyan fennáll az esélye, hogy előbb-utóbb veszélybe kerül a teljes ellátási lánc, mert nem lesz árufuvarozás.

Szállítmányozási cégnél dolgozom és minket is elért már ennek a szele. Vannak partnerek, akik már nem tudnak szállítani, nem tudják ellátni a feladataikat emiatt. Az csak egy dolog, hogy majdnem 3x annyiba kerül most, mint fél éve.

A fuvarozóknak, ha szoftveresen megoldják a hiányt, már nem EURO 6-os autóként megy az autójuk. Ha nem így megy, akkor jelentősen magasabb autópályadíjakat kell fizetni, illetve egyéb más költség is magasabb lesz. Az üzemanyagárak, adblue, autópályadíjak emelkedését (ami ez esetben fuvarozói sajátosság) nem fogja lekövetni a piac, vagyis a fuvardíjak nem fogják lekövetni, mert nem tudják beleépíteni a termékek árába és mindig lesz olyan, aki olcsón elviszi a fuvart.

Marky
Kedvenc játékosaid: R9, CR7, Benzema, Marcelo
Kedvenc csapatod: csakamadrid.

HozzászólásSzerző: Marky » 2021. október 26., kedd 8:28

Realista24 írta:
Halfkey írta:

Kurva drága lesz az Adblue, szerintem ennyi. És úgyis megveszed, mert anélkül nem megy az autó.
Az EU lassan orlo malmai talan addigra engedelyeznek, mire helyreall a rendszer :)

raul 4 ever
Kedvenc játékosaid: Carvajal, Eder, Alaba, Mendy, Case, Modric, Kroos, Fede, Vini, BigBenz

HozzászólásSzerző: raul 4 ever » 2021. október 26., kedd 8:15

Nem reprezentatív (meg barcás is :D ), de stlaci rakott fel hétvégén egy vidit, abban megpendítette ezt a kérdést is, de elrendezte annyival, hogy ha nem lesz adblue, akkor chiptuning lesz.. -> kb. igen.

Amúgy érdekes kérdés ez, felakartam már dobni: szerintetek mikor fog az eu bedőlni az oroszoknak az ÉÁ2 ügyben? Szerintem 2 nappal azelőtt, hogy korlátozni kéne az ipart, mert nincs elég gáz. Kb. addig lesz kemény az EU. Amint korlátozni kéne a termelést, kutyát nem fogja érdekelni a Krím annektálása, pussyriot, akármi..
2021 04 20 - Ceferintakaroggy

2009 07 09 - 2023 06 06 - uno, dos, tres, Hala Madrid

Realista24
El Padre
Kedvenc játékosaid: Zidane, Benzema
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Realista24 » 2021. október 26., kedd 8:06

Halfkey írta:
ikelemen5 írta: Szerintetek mi lesz az ADblue mizéria vége?
Karim Benzema: "A Real Madridnál vagyok, csak ez számít"
Zidane - The Maestro Of The Decade HD
Carlo Ancelotti: "Benzema egy olyan játékos, akinek nincs szüksége arra, hogy sokat dolgozzon."
Tous avec Karim
Je Suis Benzema

69erssam

HozzászólásSzerző: 69erssam » 2021. október 26., kedd 7:25

csababarca írta: Engem jobban aggaszt, hogy lassan 30ezer forintért nem tudom teletankolni az 55 literes autóm, vagy hogy durván inflálódik a pénzünk.
10%os béremelés belengetése aranyos, de az nagyjából az elmúlt 1-2 év inflációját fedezi. Nincs vásárlóereje a forintunknak, folyamatosan emelkedik mindennek az ára.
Lehet durva hasonlat, de lassan átérezzük amit dédszüleink anno. Ha így haladunk, pár év, és a közmunkások 15en nem egy utcafronton seprik a leveleket, hanem a pénzünket.

Nem tudom ezt hogy lehetne megállítani, mi kellene hozzá, nem vagyok gazdasági szakember. Csak a bőrömön érzem, hogy nincs értéke a pénznek, elmész boltba, beleteszel pár alap dolgot (tej, kenyér, felvágott, sajt, esetleg valami nasi) és ugrott egy 10es.

Globális a probléma valahol, ezt is tudom, de engem most nem hat meg, hogy a lengyeleknél mi van, vagy a cseheknél, románoknál.
Csak jól keresnek akkor a pedagógusok, ha 10%fizuemeléssel lefeded a két évi inflációt :mrgreen:
Én mérnök vagyok és az év elejéhez képest ettől sokkal kevesebbnek érzem a pénzemet. Egy példa: egy kis hátsóudvari elkerítést rozsdamentes acélból szerettem volna...mire május/június lett már inkább a fa mellett döntöttem aminek ugyan úgy felment az értéke, de még mindig megfizethetőbb volt:( és itt konkrétan csak néhány méteres részről van szó! A hétköznapokban akkor jövök ki problémamentesen ha nincs valami "váratlan" befizetnivaló kb 40k-60k forint értékben.. egyedül csak lakáshitelem van meg egy 20 éves autóm amire fixen kell költeni...nem járkálok étterembe,évente egyszer nyaralok és nem tudok félretenni semmi másra...tudom, hogy néhol ennyi sem adatok meg, szóval nem önsajnáltatásként írom ezeket a sorokat, hanem szimplán együtt érzek!

sámat

HozzászólásSzerző: sámat » 2021. október 26., kedd 7:05

csababarca írta: Engem jobban aggaszt, hogy lassan 30ezer forintért nem tudom teletankolni az 55 literes autóm, vagy hogy durván inflálódik a pénzünk.
10%os béremelés belengetése aranyos, de az nagyjából az elmúlt 1-2 év inflációját fedezi. Nincs vásárlóereje a forintunknak, folyamatosan emelkedik mindennek az ára.
Lehet durva hasonlat, de lassan átérezzük amit dédszüleink anno. Ha így haladunk, pár év, és a közmunkások 15en nem egy utcafronton seprik a leveleket, hanem a pénzünket.

Nem tudom ezt hogy lehetne megállítani, mi kellene hozzá, nem vagyok gazdasági szakember. Csak a bőrömön érzem, hogy nincs értéke a pénznek, elmész boltba, beleteszel pár alap dolgot (tej, kenyér, felvágott, sajt, esetleg valami nasi) és ugrott egy 10es.

Globális a probléma valahol, ezt is tudom, de engem most nem hat meg, hogy a lengyeleknél mi van, vagy a cseheknél, románoknál.
Ennek egyik oka, h nincs semmiféle gazdasági csúcsnövekedés, ez egy szokásos fideszes kamu. A másik, h EU-s probléma az infláció (az euró romlott a frankhoz meg a dollárhoz képest is), ezért badarság az, hogy be kell vezetni az eurót, attól majd jó lesz. Mégis mi lesz akkor? A fizetést átváltják euróra, meg a tej árát is, utána a te fizud euróban nem fog növekedni, a tej ára meg euróban fog növekedni.

Észre kéne venni, h mi is egy összeszerelő ország lettünk, mivel nincs olajunk, tengerünk, gázunk, ezért csak olyan dolgokkal tudnánk fejlődni, mint az oktatás, vállalkozásfejlesztés, tudás, adóztatás. Valójában melyiket támogatja a mindenkori aktuális kormány? :) mi meg 30 éve választjuk ugyanazokat meg az ország vezetésére, tragikomikus.

Azért nem emelkedik a tanári, katonai, rendőri fizetés, mert akkor senki nem menne a gyárba összeszerelni a kütyüt. Ehhez nem kell okosakat nevelni. A legostobább gyári munkás többet keres, mint egy tiszt a katonaságnál vagy a rendőrségen, nem véletlenül és nem is azért, mert nincs pénz :) Csak a magyar inkább kimegy ugyanezt a melót (ugyanez a meló=modernkori rabszolga meló) megcsinálni nyugatra, cserébe olyan fizetést kap, amiből meg tud élni, de abból sem könnyen, mert utóbbi pár évben EU-s szinten is hatalmas az infláció. De a forint nég ehhez képest is romlik.

Az EU azért támogatja a bevándorlást, mert nincs munkaerő (élő példa most a UK, h mi van ott). Szóval elég vicces, mikor Viktor Brüsszelezik, azt viszont valahogy egyszer sem említi, h kilépünk :) tönkre is mennénk azonnal. A bevándorlók alatt nem az uszító migránsokat kell érteni, itthon is rohadt sok a bevándorló, mivel más nem csinálja meg a munkát. Ukránok, vietnámiak, türkmének, tadzsikok, stb, kénytelenek vagyunk a beengedésüket könnyíteni, ha azt akarjuk, h valaki megcsinálja a segédmunkát meg a gyári szalag munkát.

Rengeteg fiatal tiktokol, influenszer, vlogol, kriptozik, vagyis az interneten keres pénzt, 200-300 ezer Ft-tól több millió forintig. Ezek mit mondanak, mikor meglátnak egy “jól fizető”, 300 ezres állást? Elmondom: kiröhögik. Szerintem nemsokára elképesztően mulikulti lesz Európában, nyugodtan lehet rá készülni.

Halfkey

HozzászólásSzerző: Halfkey » 2021. október 25., hétfő 23:04

ikelemen5 írta: Szerintetek mi lesz az ADblue mizéria vége?

csababarca
Kedvenc játékosaid: Messi, Iniesta, MBappé
Kedvenc csapatod: FC Barcelona,Pats,Saints,Celtics, GSW.

HozzászólásSzerző: csababarca » 2021. október 25., hétfő 22:58

El Sie7e írta:
Pedig akkor lehetne gondolkozni h mit csinálunk rosszul ha egyéni probléma lenne, de mivel globális így nem mi fogjuk kiszarni a spanyol viaszt :( max kanyarban előzünk :lol:
Kár, pedig én mindig azt hallom az m1-en, kossuth rádión, meg az okosok oldalain, hogy mi szartuk ki a spanyol viaszt, és itt kánaán van.
Ehhez képest meg...
Dupla D írta: Az utóbbi 11 év gazdasági fellendülését meg nem lehetett a globális gazdasági fellendülésre fogni. :(
Nah ez meg a másik.

Duplagondol bekapcsol mindjárt.

btw, igen, az euró is el kéne szerintem. lehet okosan csinálni, mint a szlovákok, meg hülyén mint a görögök, ez igaz. de talán a közelebbi példát vennénk át, és nem lenne baj belőle.
mondjuk úgy nehezebb lenne bemesélni a magyarnak a fizetéseink kanyarba nem lévőségét, mert nem kellene váltogatni, látnák hogy X nagyobb mint Xplusz1.
persze ki tudja, lehet azt is megmagyaráznák már itt hogy a kevesebb fizetés az jobb végeredményben. :mrgreen:
"Ma is itt ül lomhán, petyhüdten,
Fejét, jussát, szivét kobozzák
S ha nehányan nem kiáltoznánk,
Azt se tudná, hogy őt pofozzák."

Dupla D
Kedvenc játékosaid: Guti, Carvajal

HozzászólásSzerző: Dupla D » 2021. október 25., hétfő 22:53

El Sie7e írta:

Pedig akkor lehetne gondolkozni h mit csinálunk rosszul ha egyéni probléma lenne, de mivel globális így nem mi fogjuk kiszarni a spanyol viaszt :( max kanyarban előzünk :lol:
Az utóbbi 11 év gazdasági fellendülését meg nem lehetett a globális gazdasági fellendülésre fogni. :(
"Louie, I think this is a beginning of beautiful friendship" - Garga Pitic.

El Sie7e
Kedvenc játékosaid: Raúl

HozzászólásSzerző: El Sie7e » 2021. október 25., hétfő 22:52

“Mindig emlékezz rá; a Real Madrid azért harcol, hogy megvédje a dicsőségét, a többi csapat pedig azért harcol, hogy felérjen a Real Madrid szintjére. Ez az igazság.”
egy 64 éves Real Madrid drukker

flori

HozzászólásSzerző: flori » 2021. október 25., hétfő 22:50

17(!!!) éve léptünk be az euba, azóta sincs euró... stabilabb lenne a gazdasági helyzet, csak ugye azon nem lehet nyerészkedni.
¡Va!
¡1, 2 y 3, Madrid!

csababarca
Kedvenc játékosaid: Messi, Iniesta, MBappé
Kedvenc csapatod: FC Barcelona,Pats,Saints,Celtics, GSW.

HozzászólásSzerző: csababarca » 2021. október 25., hétfő 22:40

Engem jobban aggaszt, hogy lassan 30ezer forintért nem tudom teletankolni az 55 literes autóm, vagy hogy durván inflálódik a pénzünk.

"Ma is itt ül lomhán, petyhüdten,
Fejét, jussát, szivét kobozzák
S ha nehányan nem kiáltoznánk,
Azt se tudná, hogy őt pofozzák."

Vissza: