Nem tamadolag de na azert ez eros. En csekely 37 eve nyomom itt szoval latom mi a palya. Infrastruktura? A roman MOkierkegaard írta:Benne volt az is, hogy oda költözök. Engem nem tud elvakítani a múlt Romániával kapcsolatban. Ahhoz én nagyobb szinten vagyok.istimester írta:Ahogy érzed, talán költözz Romániába.
Mondjuk én inkább Ausztriába mennék
Egyébként ajánlom a román Országos Statisztikai Intézet jelentéseit is.
4-5 évet éltem romániában. Öcsém és anyám romániában is él. 50e ftot fizetnek a belvárosban rezsivel együtt egy 35-40 m2 egy szobás lakásért. Ami nagyon szépen fel van szerelkezve.
Öcsém érettségivel keresett 180-220 e ft körül egy gyárban 1 műszakkal túlóra nélkül havi 2-3 hétvégi munkavégzéssel. Persze most angliában van mégnagyobb pénzért és a terv hogy házat vegyen. Romániában. Magyarul jobban tud de szerinte ott jobb a megélhetés. Szerintem is.
Minden évben lenézek a rokonokhoz évi 3hétre. Utolsó alkalommal kaptam is egy ajánlatot IT területen, hogy ugyan menjek már oda és ne bohóckodjak otthon. Jelenleg 220e ftot keresek kafatériával főiskolai végzettséggel. Nem panaszkodom én imádom a fizum, nem vagyok nagyravágyó de romániában több mint a kétszeresét kinálták ugyan abban a pozicióban. Az IT szektort ott nagyon megbecsülik.
Egy másik rokonom már épitkezik gazdagék területén 11 millióból. Nem lesz egy hatalmas ház de szép, szép környéken.
A mondanivalója az egésznek csak annyi, hogy míg én a dübörgő gazdaságban nincs jövőm. Nem lehet saját házam (tisztában vagyok vele hogy nem mindenkinek lehet saját háza ), addig a szomszéd rokonaim fiszfasz pénzekből laknak albérletbe meg épitkeznek.
Én minden évben kint voltam romániában. Tudom, hogy nézett ki 7-8 évvel ezelőtt mikor az út majdnem tönkretette apám kocsiját de ott valami elkezdődött. Még mindig nem tökéletes, még mindig rengeteg a 90es évekből fennmaradt épületek, infrastruktúra, szegényebb régiók de elkezdődött és látványosan fejlődik.
itthon csak azt látom hogy nem jutott el 10 ezer milliárd uniós segélyforint a kibaszott lakossághoz.
Érdekes statisztika még. az emút 8 évben eus pénzből 140km autópályát élpitetett az ország (a trágya Gyurcsány 431 de ez most mellékes). A lengyel kormány pedig Orbán regnálása óta 2000 kmert.
Ezt szeretném én látni. Valami hasonlót, hogy valamiben még is csak kiemelkedünk. Ami nem a stadionok amiket a szerencsétlenek még üzemeltetni se tudnak.
Azt még megemlítem gyorsan hogy Romániába se költöznék mert nekem nem előrelépés a boldogsághoz. Mindig is álmom volt egy olyan hely ahol tengerpart közelben lehetek (nem a román féle unalmas) és hatalmas erdők is vannak a közelben. Erre a célra Olaszország tökéletes lesz hacsak addig Salviniék nem döngölik mégjobban az olasz gazdaságot a föld alá.
Tervben van még malajzia és brazilia azon belül is Florianopolis. Ezekre a helyekre már neccesebb lesz a kijutás de a barátnőm végzettsége lesz a kulcs.
https://youtu.be/lrlrOonXvPk
Amugy Romania vezet evek ota az Euban a csecsemohalandosag es szules utani halalozas na meg a kozuti halalesetek teren stb.
Korgyuruk, elkeruloutak nem nagyon, autopalya az megint uri huncutsag de teny hogy a sima orszagutak atlagosan jobbak mint Magyarorszagon (de ez csak par eve van igy). Epitkezni? Hat Kutyfalvan vagy hol lehet hogy olcso de akkor par adat mert egyebkent tervezem es utanna neztem. Kolozsvaron pl a varosban nem is nezek mert arany arban van. Az elso rend falusi telepulesen ami ugy 8-15 km jelent de idoben kb 1 ora a telekarak 35-40 euro/negyzetmeter es e folott, szoval egy 10 aras telek az ugy 40 ezer also hangon. Ja es ez belrerulet hataran ahol sokszor a kozmuveket sajat penzen kell megold. A munkadij, anyagar megint felfutott szepen. Pirosba tegla epulet eseten kb 250 euro/negyzetmeter. Egyszoval egy 140 m2 haz 10 ar telekkel kb 80-100 ezer euro. Bent a varosban a lakonegyedekben 40 eves ketszobas panelek mennek 70 ezer euroert es a berleti dijak meg 300 euro korul vannak/ho. A varosban uj panelek megint csak nem kozpontban 1300 euro/negyzetmeter ugy hogy nem teljesen kulcsrakesz stb.
Szoval gyere nyugodtan tart karokkal varunk