A 69 éves Panenka a mai napig figyelemmel kíséri a világ labdarúgását, így természetesen feltűnt neki, hogy a Real Madrid csapatkapitánya, Sergio Ramos a tizenegyeseknél gyakran alkalmazza az ő technikáját.
„Sergio Ramos lenyűgöz. Már sokszor végezte el így a büntetőket, már a 2012-es Európa-bajnokságon is feltűnt. Azt gondolom, hogy a legjobb másolóm lehet, ő lövi a legjobban a panenkás tizenegyeseket. Többször is megcsinálja, mindenki tudja, hogy így lőheti, mégis képes mindig eredményes lenni. Zseniális” – mondja a spanyol védőről Panenka.
A cseh legenda arról is szívesen beszélt, hogy találta ki, hogy a maga módján végzi el a büntetőket.
„A ’76-os Európa-bajnokság előtt két éven keresztül gyakoroltam. Egyszerűen feltűnt, hogy a kapusok mindig elugranak egyik vagy másik oldalra. így rájöttem, hogy középre könnyedén behelyezhetem a labdát. Emellett jellemző volt, hogy a kapusunkkal, Hruskával mindig versenyeztünk. Ő nagyon jó volt, mindig elveszítettem a fogadásainkat: pénz, csoki, meg hasonló tétjeink voltak. Viszont, amikor elkezdtem bevezetni a trükkömet, akkor elkezdtem nyerni. Ennek kellemetlen mellékhatása volt, hogy a sok megnyert csoki miatt elkezdtem hízni” – emlékezett vissza a legendás középpályás.