HozzászólásSzerző: RealMadridFanatic » 2018. február 4., vasárnap 16:17
Annak azért örülök, hogy előkerültek azok a hangok is, akik nem hisztiznek folyamatosan és küldenek el mindenkit Madridból. Nemrég kaptam meg itt, hogy én vagyok a gyökér, mert ennyi siker után nem vagyok hajlandó köpködni meg fröcsögni itt.
Az eredményeinknél már csak az évről-évre előugró szurkolói mentalitásunk az undorítóbb. Akinek nem inge...
Azzal viszont nem értek egyet, hogy csak pedagógia kell a sztárok mellé. Pont ezt nyögjük most többek között, és akik vészharangokat kongatnak, azok közül sokaknak a jövőkép, megvalósítható koncepció és taktikai irányvonal hiánya a félelme, amik köré újra fel lehet építeni a csapatot. Ezt jogosnak gondolom, mindamellett, hogy Zidane egy évet még kapna tőlem (pedig sokszor engem is felidegesít, hogy változtatás és taktika nélkül akar csodát látni). Azonban keresni kell mellé egy olyan másodedzőt, aki taktikailag sokkal érettebb, mint Ő, az sem baj, ha nem volt óriási spíler, jó szeme és érzéke lehet olyannak is, aki kevésbé volt tehetséges játékos.
Nálunk azért egy gyenge Benítez után felüdülés volt a srácoknak ZZ, mentálisan óriási lökést adott az egész keretnek, amiben azért megvoltak azok az elemek, akik a minőségbeli dominanciájuk folytán magukban is képesek voltak meccseket eldönteni. Az alapvető taktikai dolgok meg már reflex-szerűen mennek ilyen szinten, ehhez elég volt néhány kreatív dobás, vagy 1-1 jó kontra, némi szerencse és jöttek az eredmények. Nyilván ezt nagyon erősen lesarkítom, de még a csúcson is épült inkább a támadójátékunk egyéni kvalitásokra és ösztönös megoldásokra, mint kőkeményen kidolgozott és begyakorolt taktikai elemekre.
Azt viszont nem veszem el Zidane-tól, hogy sok húzása azért bejött eleinte, tudott és mert is belenyúlni a csapatba - ezért fájóbb a mostani tétlenség.
Azóta viszont senki nem lett fiatalabb, az ellenfelek sem nyeretlen két évesek ezen a szinten, még ha le is van nézve egy csomó csapat - kiismerik előbb utóbb, hogy mivel lehet hatékonyan megfojtani a játékot. Ráadásul a sok siker akarva-akaratlanul hoz egyfajta jóllakottságot, ami által ha csak minimálisan is csökken a koncentráció, lehet a különbség siker és kudarc között.
A fentieket már csak úgy lehet ellensúlyozni, ha a mentális felhozatal mellé elkezd a szakmai stáb valami olyan koncepciót is kidolgozni, amivel újat lehet mutatni az ellenfeleknek, olyat, amire nem számítanak. Ehhez viszont taktikailag is felkészült szakember kell, nem beszélve arról, hogy meccs közben ez határozottan igaz - minimális idő áll rendelkezésre az ellenfél játékának, taktikai fortélyainak kiismerésére és a megfelelő válaszlépés kiötlésére. Itt már a rutin kérdése is fontos nyilván, ezért keresnék egy tapasztalt segítőt ZZ mellé.
„Ő volt a tökéletes játékos, megvolt benne az erő, a sebesség, a technika, és a gyorsaság. Döbbenetes játékos volt, mintha egy laborban hozták volna létre." (Gianluigi Buffon Ronaldoról)