Valaki felhozta, hogy ki lett mondva, hogy inkább belföldről igazolnak, hogy gyengítsenek, mint külföldről. Könyörgöm, a német utánpótlás kurva jó. Mi a pékért kellene francia, belga, holland játékosokat igazolnia? A német klubmodell csúcsa a bayern, mind gazdaságilag mind sportszakmailag. Az, hogy a wolfsburg, schalke, leverkusen nem tud nagyon profittal értékesíteni, az vagy döntés vagy hozzá nem értés kérdése. De nem a bayern felelőssége. De tény, hogy a Bayern mellett ott a politika. Egyértelmű, hogy nekik is van ilyen "felelősségvállalásuk", hogy kiszolgálói a német válogatottnak. Na persze ebből, neki csak előnye származik. Persze, hogy ott a liga és a szövetség valamelyest, ki nem mondott nyomása egy játékoson, hogy nem az egyén a lényeg, hanem, hogy a német focit szolgáld. De ezekben az értékekben mi is a hiba? Ki jár rosszul ezzel? Senki nincs rákényszerítve, hogy ingyen adja a legjobbjait a Bayernnek. És ők ha kell fizetnek egy játékosért, ha nem kell, még jó hogy nem fognak. Emellett külföldi sztárokkal töltik fel a keretet, akiknél előny, ha van bundesliga elő élet (Lewa, Vidal). Lehet, hogy vannak furcsa igazolások. De a német foci, a német klubok elismerésre méltóak. És ennek ékköve a Bayern. És mivel lenne jobb egy Schalke és a többi, ha nem német fiatalokba, hanem külföldi légiósokba fektetne? Azzal gazdaságilag, sportszakmailag mit nyernének? Ez így nekik sem rossz. Nem mondom, hogy ideális, mert amúgy meg nemzetközileg rohadtul nem tudnak mit letenni az asztalra, és ez így kevés. De mi lenne a jó irány?
Amíg a klubok gazdaságilag erősek, sportszakmailag részsikereik vannak, az utánpótlás virágzik, a bayern TOP5 klub minden évben európában, amíg a válogatott TOP3 esélyes, a játékosok nem kallódnak el, hanem mind rendre a tehetségükhöz mért pályát tudnak befutni és karriert elérni, amíg teltházas stadionjaik, nemzet által elismert futball élet van, addig nincs igazán vesztese ennek a rendszernek. És ettől jobbak mint az angolok, spanyolok, olaszok? Tudja a franc, engem nem érdekel. A bajnokságok sorrendje egy papír csak. Számos európai klub kritizálhatóbb, nem fenntarthatóbb, etikátlanabb ennél. És még csak közel sem ilyen eredményesek.
De egyet szögezzünk le. Én amúgy nem szeretem őket