Nem mondom, hogy nem keres kevesebbet egy rendszergazda, mint amekkora felelőssége van, de ez sajnos sok szakmára is igaz.Solari írta:Nem minden it szakma fizet jol. Programozok atlagban valoban jol keresnek de pl egy rendszergazda nem es tulterhelt pedig nem kell kevesebbet tanulni.
Mon nem ritka 100e-120e ftos fizetes ugy hogy diplomad van, 3 ember feladatat vegzed, erts a halozatokhoz, szerveruzemelteteshez es tudj programozni.
Inkább azzal vitatkoznék, hogy nem kell kevesebbet tanulni. Hát hogy ne kéne? Az - általánosítva - (jó!) programozóknak egyetemen rengeteg matekot kell tanulni és helyességbizonyítást, hogy valóban jó legyen az a kód.
Ezenfelül jön az, hogy tényleg meg is tanuljanak programozni és naprakészek legyenek a technológiákban.
Van ismerősöm, aki a rendszergazdai OKJ után kezdte el az egyetemet és bár előbbit könnyűszerrel elvégezte, utóbbin vért izzad.
Nyilván vannak szakok, ahol szinte bárkiből lehet programozó (Gábor Dénes Főiskola és társai), de azért ha valaki elvégez egy BME - ELTE színvonalat, akkor más a leányzó fekvése.
Ha van rá igény jobban kifejtem, hogy szerintem mitől jó programozó a programozó és mitől színvonalas és nehéz egy ilyen képzés, de ez most OFF lenne az OFF-ban.
Hogy a témához is hozzászóljak: Programozó vagyok és nem panaszkodom.
szerk.: Mielőtt valaki véletlenül félreértene nem azt állítom, hogy egy rendszergazdának nem kell tanulnia.