Sajnos nem tudtam az óriás szitakötőkről, azt hittem megették a foszforeszkáló csatornakrokodilok...Lehet venni Geiger-Müller számlálót, sőt kölcsönözni is, aztán bebizonyítani hogy hoppá itt bizony van valami... rohadtjól fizetne asszem ha találnál valamit.Swineherd írta:Na ne röhögtess...füst írta:A paksi erőmű környezetre gyakorolt hatása közel nulla, illetve annyi, hogy a Duna vize melegebb 4 fokkal Paks mellett, ahol a hűtéshez felhasznált folyóvíz visszakerül a Dunába...
Véletlenül vannak pl. dupla méretű szitakötők az erőműhöz közel. Pakson éltem 27 évig, szóval nem érdekel a maszlag.
Egy nyomottvizes reaktor esetében többszörösen zárt rendszerről beszélünk. A reaktor után további 5 zárt hűtőkör van... a legkisebb rendellenességet sem lehet eltitkolni, egész európa szirénázna hogy gáz van, vagymi atom...
Az atomhulladék valójában nem hulladék. Jelenlegi technológiával csak a 238-as uránizotópot hasznosÍtjuk, ami a kazetták elérhető energiabázisának kevesebb mint 10%-a. Későbbi reaktortípusokkal, a most hulladéknak képzelt fűtőelem-kazetták újrafelhasználhatóak lesznek.de az atom erőmű az terem a természetben, az atom hulladék meg egy biztonságos, lebomló anyag
De ok, jelenleg hulladék. Ez a hulladék pedig a lehető legkönnyebben kezelhető, hiszen óriási anyagsűrűségű, viszonylag kis térfogatú egységekként kezelhető. Magyarul könnyű tárolni, oda lehet pakolni ahova akarja az érintett fél, nem kerül a légkörbe szabadon,és nem a szél pakolja szét a légkörben, mint más típusú erőművek égéstermékeit. Fun fact: a szén égése során radioaktív szénizotópok kerülnek a légkörbe. Ott nincs mód konzerválni semmit se. Továbbá egy atomerőmű felhúzásának alapfeltétele hogy egy pénzügyi alapot nyitnak, ami csak akkor lesz hozzáférhető ha lebontják az erőművet. Az évek során a bevétel X%-a ebbe az alapba megy, amiből finanszirozzák az erőmű lebontását, illetve a tárolást. Ez csak az atomerőműnél követelmény, a többinél nem elvárás, ami szintén mutatja hogy mennyire versenyképes a megújuló.
Nem, mert nem éri meg. A németeknél az atomerőművek leállása után 2-2,5szerese lett az áram, ennyibe kerül aa szélenergiára való átállás, és ezzel a hálózatot is jobban terhelik, nem csak a sajátjukét hanem a lengyelekét is, hiszen egy nagyobb széltömeg esetén olyan szintű többletenergia termelődik, amit házon belül nem tudnak kezelni. Egyébként nem tudják folyamatosan megtermelni a kieső energiamennyiséget, így importra szorulnak... Franciaországból, akik atomerőművekkel termelik meg a németek szükségletét.Nem lenne jobb (esetleg nemzetbiztonsági szempontból is) sok-sok lokális, megújuló "viccerőmű"?
szerintem itt kilépnék a témából, mert 2-3 embert érdekel csak.