HozzászólásSzerző: Torquemada » 2017. október 1., vasárnap 19:38
Szívem szerint azt mondanám, hogy váljanak külön és kész. A probléma csak annyi, hogy az ún. Katalóniában (tartomány történelmi határai) él kb. 40%nyi olyan ember, aki vagy eleve spanyol vagy nem támogatja a függellenséget. (Pont most játszunk az ellen a barcelonai csapat ellen, akik annak idején a királyt támogatták, és Real Espanol néven is szerepeltek, spanyol helyesírással, csak az "n" betűre a kis hullámot nem tudom kitenni. Jelenleg már katalán írásképpel szerepel a csapat, de mindig is olyan volt, akit mindkét náció támogatni tudott.) A tartomány tehát már a század elején sem volt egységes etnikailag, nem úgy, mint mondjuk a kasztíliai terület. Madridban, Toledoban, stb pl. nem találkozhatunk félbaszk vagy félkatalán csapatokkal. Így, mivel nem képeznek teljesen tiszta etnikai tömböt a katalánok, szerintem is kötelessége a demokratikusan választott kormánynak megakadályozni az elszakadást, mivel ebben a felállásban több millió, anyaországhoz tartozni kívánó állampolgár joga is sérül. Így tényleg bonyolult a kérdés. A központi kormány szerintem már így is rengeteg jogot adott nekik, kb. mindent, ami még az egységes államiság keretein belül megadható.
Az viszont esetleg még járható lenne, hogy brit mintára külön válogatottat indíthassanak.
Ami viszont most folyik, jelenlegi felállásban az alkotmányos rend megdöntésére irányuló kísérlet, ami egy demokráciában az egyik legnagyobb bűn. Így a spanyol rendőrség fellépése mindenképpen arányos volt és a megindított eljárások is jogosak.
A focira visszatérve meg sajnos a csapatukat ezek az események sem igazán zavarták meg (bár lassan már alig van katalán, úgyhogy miért is zavarta volna). Sajnos ha ágyúval lőnének vagy cigánygyerekek potyognának az égből, olyan akkor sem fordulhat elő, hogy pontot veszítsenek.
""Pff, was heißt nicht selbstverständlich? Wir haben gewonnen, fertig!" (T.Kroos)