Homokkavicsok (The Sand Pebbles)
A régi filmek jelentős részével két fő problémám van. Vagy túlságosan elnyújtottak, mint pl. ez a film is, csaknem 3 óra volt a játékidő, ebből 1-et könnyedén le lehetett volna faragni. A másik, hogy technikából és filmkészítésbeli fejlődésből adódik, de mivel ennél a filmnél nem volt ilyen téren hiányérzetem ezt nem is ragozom.
Az első szempont egy ilyen koros darabnál ha nézem, nálam mindig az, hogy mai szemmel is nézhető-e. Habár számomra kissé túl van húzva, de mégis azt kell mondanom, hogy igen, és ez nem kis teljesítmény, hiszen nem mai filmről beszélünk. A másik amit meg szoktam nézni, az az, hogy milyen hatással volt a filmtörténetre, (több idősíkbeli elmesélés, stb. ), de forradalmi újítások ebben a filmben szerintem nem voltak, így erről megint nem érdemes hosszabban beszélni most.
A karakterek sokkal egyszerűbbek, mint manapság egy-egy kiemelkedő darabnál, a történetvezetés nem tartogat sok meglepetéssel, mégis először kb. másfél óra elteltével néztem meg, hogy is állunk az idővel. Témája nem volt rossz, helyenként sikerült érezhető feszültséget kelteni bennem, ki tudtam vele kapcsolódni. A legnagyobb problémám a játékidő hosszúsága illetve az volt, hogy néha nem érettem hova akar eljutni a rendező.
A kínaiak akcentusa nagyon tetszett
6, én nem vagyok az a típus aki túlértékel egy filmet csak azért, mert több, mint 50 éves, viszont ezzel a pontszámmal a nem túl régi ajánlásaitokkal szemben is felveszi részben a versenyt az én ranglistámon.
Lavina (Turist)
Mivel mindenki ajánlását megnéztem már, így a fenti film kivételével mindegyik leülepedett bennem sikeresen.

Átgondolva a látottakat, szeretném ezt a filmet egy fél ponttal feljebb értékelni, kiemelve a sok 6-osom közül
6,5-ös osztályzatra módosítva.
Nálam ez lett a sorrend, a bónuszajánlások előtt.
1. Una pura formalità
2. This Is England
3-4.The Light Between Oceans, Der siebente Kontinent
5. Turist
6. Carandiru
7. The Sand Pebbles
8. A herceg haladéka
9. Slunce, seno, jahody
10. Circle
Jó kis móka volt, ha minden adott lesz, szívesen beneveznék a következő körre is, akár már a nyáron.