petiamadridista írta:Na
úgynézki, hogy a héten hivatalos lesz a Bale üzlet.
Szerintem sportszakmailag nem rossz igazolás. Sőt. egyenesen jó.
Persze, ha tudja azt hozni Madridban is amit Londoban. De miért ne tudná??
A figura folyamatosan fejlődik, évről évre csak jobb és jobb lesz.
Azért a PL legjobb játékosának nem szoktak gyönge sz.rokat megválasztni, mégiscsak az a legversenyképesebb bajnokság a világon. (direkt nem a legjobbat írtam.)
Szóval, biztos vagyok benne, hogy erősödni fog vele a csapat.
Aztán, az ár.
Na ez az egészben a nagy kérdés.
Most ez a 100 millió eurós tétel, ez a Madrid büdzséjében hogyan fog megjeleni?
Értem ezt azalatt, hogy mégis miből lesz kipengetve ez a sok pénz? Hitelekből?
Jó ez?
Szóval, rendben, értem én, hogy itt senkinek nincs normális rálátása a dolgokra, és biztos Perezék jobban tudják, dehát van egy kb 500 millió eurós adóssága a klubnak, és spanyolföldön meg óriási gazdasági válság van. Minden 3. fiatal munkanélküli.
Ha ehhez még hozzáveszem, hogy a spanyol liga egyre kevésbé lesz eladható. A Real Madrid és a Barcelona párharcán kívül, olyan sok izgalmat nem igazán találhatunk.
Igencsak kiszámítható a liga. Nem nagyon vannak éles rangadók (a Classicókat leszámítva) nagyon sima buli ez a két gigásznak.
akkor nem sok jót látok a következő évekre előretekintve.
Szóval.. nem vállal túlságosan nagy kockázatot a klub egy ilyen biznisszel??
Tehát,, mondjuk az adósságot meddig kell kipengetni, vagy ez úgy működik, hogy majd amikor csak akarod..
OKé értem én, hogy egész Kasztília meg a királyi család meg kb mindenki a Madrid mögött áll, de ez fenntartható ezekben az időkben is? Sokáig??
Nehogy úgy járjon a klub pénztárcája, mint a 90es évek végén....
Valaki ebben a témában tud rendes, normális felvilágosítást adni, vagy csak.. úgy mondja mindenki, hogy Perez jobban tudja??
Arról nem is beszélve, hogy ez a buli rettentően felveri, az amúgy is irreális piaci árakat.
Hát ha Figot, Zidane-t, Cronaldot veszel rekordösszegért, az oké, ők aranylabdás szuperjátékosokként érkeztek.
Bale nem az..
(ettől függetlenül, sztem sportszakmailag jó igazolás lesz, de azért nem úgy jön mint Zidane bakker)
Szóval, valaki??
Hát ez egy elég összetett dolog, és igazából még mindig véleményes. De pár tényt összeszedhetek neked.
A klub oldaláról, azt tudni kell, hogy a Real Madrid és még pár spanyol klub (pl. a Barca is) nem egy profitorientált vállalati jogi személyiségként működik, ahogy pl. az összes angol vagy német klub. (ManU, Arsenal, stb...mind tőzsdén jegyzett vagy nem jegyzett, de részvénytársasági formában működnek.) Mint ilyen a klub tulajdonosai a sociók, akik felé nem tartozik semmilyen osztalék és egyéb kifizetési kötelezettséggel a klub illetve nem tudom ez még mennyire igaz, de valamiféle adózási előnyökkel is jár (járt). Mint ilyen nyilván egyrészt mivel nem profitorientált, ám de még mindig a világ legnagyobb bevételű és profitot termelő sportvállalkozása, az idegentőkeági finanszírozás kockázata eleve kisebb. Ez növeli hitelképességet és azt a kapacitást, amit elbír a klub, mivel sajáttőke ágon szinte semmi kifizetés nincsen. Ezen felül, mint mondtam ugye brutál jól termelünk, köszönhető ez főleg a spanyol TV-s jogok egyenlőtlen elosztásának, merchandise bevételekből, valamint ugye szinte egyedülálló módon a Real Madrid úgy köt szerződést a játékosokkal, hogy reklám ill. egyéb marketing bevételeik fele a klubot illeti. És hogy miért fizetünk ennyit Bale-ért? Mert megtehetjük, ill. Perezék megtehetik, nagyon bőven meg. A klub adóssága az utóbbi években folyamatosan csökkent, már nagyjából 50-60%-kal az 5-6 évvel ezelőttihez képest. Meg a fent említett alacsonyabb kockázat miatt, valamivel olcsóbban is juthatnak hitelhez elvileg (valszeg gyakorlatilag is). A politikát most ne kevrjük ide. Egy ilyen játékosleigazolása pedig ugye nem feltétlenül pénzügyileg megtérülő befektetésként értelmezhető, nyilván ez egyfajta hasznossági célú vásárlás is valamilyen szinten. Kenyeret sem azért veszel, hogy aztán majd megérje később pénzügyileg hanem, mert éhes vagy. Egy futballklub is elsősorban azért vesz játékost, hogy jól játsszon a csapatban. Emellett nyilván ott vannak a mez és kulcstartó stb. eladások, a reklámbevételeinek klubra eső része stb... De egy csomó közvetett hosznosságot és bevételt generálhat. Gondolj bele, ha csak hozzásegíti a csapatot a jobb szerepléshez, ahhoz, hogy kupákat nyerjen, hogy többen rajongjanak érte, hogy erősödjön a brand...ezek mind-mind jelentkezhetnek pénzügyi mutatókban. tehát dőlhet a zsetta. Ezt nyilván már nehéz mérni és felosztani egy-egy játékosra. De a lényeg, hogy a klubnak pénzügyi szempontból bőven de bőven belefér egy ilyen tranzakció. Nem is ez a legnagyobb baj vele, mert ezzel senkinek nem ártanak. ettől nem lesz rosszabb a spanyol munkanélküliek helyzete, sőt, igazából ha csak megnézzük milyen szektorokon keresztül forog át ez a sok pénz. A mezeket is meg kell varrnia valakinek, valakinek el kell adni, az, hogy fellendül a hitelezés, csak mindenkinek jó... igazából nyilván nem olyan jelentősen, de ez inkább javítja a helyzetet, mint rontja...aki meg ezekkel fröcsögi tele a fórumokat, hogy büdös Real költi itt a százmilliókat miközben ezrek munkanélküliek...blablbalaba...az hülye.
Ami itt a bajos rész az a piacra gyakorolt hatás. Abban én is egyetértek az ellenlábasokkal, hogy ez nem tesz jót a piacnak. A Real Madrid brand még valszeg inkább jobban jön ki a dologból, bár ugye annak is megvannak a maga bajai (nagyon drágán veszünk, olcsón adunk), de az előnyök még ezen sztem túlmutatnak. A globális piacon viszont egy ilyen összeg a jelenlegi helyzetben, habár mondhatnánk, hogy fellendítheti a jelenlegi elég gyér piacot, sztem inkább egy negatív üzenetet közvetít, nem a mi szempontunkból, hanem az egész tendencia olyan irányba megy el, hogy a játékosigazolás csak az igazán nagy csapatok játékszere... a kicsik, főleg a spanyol kicsik, pedig csak cserélgessenek meg nézzenek szét a szabadúszók között... A spanyol ligában ez hatványozottan érvényes. Néhány angol és német középcsapat még végre tud hajtani néha-néha egy-egy pármillás igazolást... de azért közük nem lehet egy épkézláb, piaci értékkel rendelkező játékos esetén. (persze néha azért lehet szerencséjük és berobbanhat bármikor a fiatal noname brazil gyerek a bal szélen, akit aztán minél többért kell minél előbb elpasszolni, amíg ér valamit). És még nem beszéltünk az ügynöki konglomerátumokról, akik egyre nagyobb szerepet játszanak a piacon (lsd. Falcao esete).
Szóval én nagyjából ennyit mondanék erre. Szóval ha még támadható is Bale leigazolása gazdasági szempontból, minimum annyira indokolható is... de legalábbis mindenképpen védhető a biznisz.
Bocs a hosszú első posztért, most éreztem megfelelőnek a pillanatot...