Én tavaly januárban csináltam meg a felsőfokú angolt, így viszonylag frissek a tapasztalataim. Szerintem manapság egyáltalán nem az apróbetűs hülyeségekre mennek. Nekem pl. kifejezetten gyenge a nyelvtanom a szövegértésem, szókincsem viszont nagyon jó. Ez elég volt, hogy meglegyen elsőre. Szövegértés, szóberakosgatás, teszt igazából épp hogy érintette a nyelvtant, de gyakorlati nyelvhasználatra ment.
Csináltam BME-s, TELC-es ELC-s, Társalkodós és rengeteg cambridges próbanyelvvizsgát, de ez tulajdonképp mindenhol így van. A régi "rigó utcás" kivételekre rákérdezős időszaknak már vége van. Szóval, hogyha valaki aktívan használja az angolt, annak típusfeladatokra rágyúrással menni fog a nyelvvizsga. Magadtól a levél ellenőrzését és a szóbeli részt nem tudod megúszni, hallgatást, szövegértést viszont tényleg pofonegyszerű fejleszteni manapság.
Általános és középiskolákba mai napig nem tudom hova tenni ezt a nyelvtanra kihegyező nyelvoktatást ahol minden második dolgozat egy teszt és döntsd el, hogy passzivnak melyik határozóját kell behelyettesíteni az adott mondatba, hibára kényszerítve a tanulót.
Ne általánosítsunk azért. Az idősebb generáció tagjai közt valóban jellemző lehet ez, de az egyetemekről frissen kikerülők már nem ezt kapják. Aztán más kérdés, hogy a gyakorlati nyelvhasználat oktatásához nagyobb kreativitás, idő kell mint a nyelvtan magoltatásához, így sokan maradnak a poroszos módszerek mellett.
Sokat változott itt is a helyzet az elmúlt 10 évben.