Én egyáltalán nem gondoltam erre, csak ez az átállás egyáltalán nem olyan könnyű mint amilyennek papíron látszik. Teljesen más szerepkört követel meg az ÖSSZES mezőnyjátékosunktól. Nem lehet 3-4 edzésen begyakorolni aztán majd lesz valahogy.
Igen, nem olyan egyszerű ezt leoktatni, úgy hogy a megfelelő szinten menjen, ráadásul ez a formáció nagyon nagy taktikai fegyelmet igényel, ami nem annyira a spanyol vonalnak a fogára való, ez inkább olyanoknak mint az olaszok, argentinok akik fegyelmezettebbek taktikailag.
Az 5 védős rendszerben ha birtoklás van és 3 védő marad (két szél mozog fel)akkor ha egy bukik akkor bukik mindenki....ez veszélyes eléggé, főleg ha nálunk a latinosabb felfogású, marcelo,ramos stb....rosszul helyezkedik,vált ki, vagy tolódik.
Ezen kívül minden edzőnek megvan az alap kedvelt formációja, persze ismeri és tudja a többit is a gyakorlatban alkalmazni, de a maga által preferált formációra, ami jelképezi az önmaga stílusát, amit a pályán látni kíván arra építi fel a csapatot, oké, hogy figyelembe kell vennie a keret struktúráját is, de összességében mutat egy irányt, ami nem biztos, hogy egy ilyen váltást megenged.
Pl, Mou nem akar kimozdulni a 4 vonalas rendszerből, ahol 2 védekező jellegű kp-a van, ezt én már nem alkalmaznám, mert akkor jó ha egy erősebb csapat az ellenfél akik kp-án föléd tudnak nőni, egy több vonalas rendszert nehezebb átjátszani a földön.....ha viszont a sajátnál van a labda, akkor a több vonal miatt a játék földön történő kombinatív kialakítása is nehezebb, mert több benne a lépcső és a kockázat a hibára.
Az tetszik ha egy keret úgy van kialakítva és oktatva , hogy több taktikát tud mutatni, de ezek nem ekkora változások, hanem pl egy morata benzema csere , ami így is eléggé megváltoztatja a játékot és a társak mozgásait vagy egy casemiro védekezőbb formája vs kova-modric-kroos full btbvel összehasonlítva.....ezzek szerkezeti változások, de én azért óvakodnék az említett rendszerrel kapcsolatosan, mert nem biztos, hogy azt mi megtudjuk a megfelelő minőségben valósítani.
Ha a fogalmatlan osztja az észt akkor nagy a baj.....úgyhogy nagy a baj.