Na akkor dr. Ziro megnyitja taktikusi laborját, ha már az öreg kiterítette a lapjait...
A legkomolyabb erőfelmérő lesz ez most egy jóideig, sőt ez már tavaszra a kieséses meccsekre is jó kiindulási pont lesz. Nem az a fontos, hogy mit játszunk ellenük, hanem hogy tavasszal hova tudunk majd fejlődni a szeptember végi állapothoz képest.
Na de nézzük mit játszik a dortmund idén: A csapat felállása 4-1-4-1, amelynek a lelke a védelem előtti mélységi irányító, Weigl. Nem egy Gündi a srác, viszont baromi jó, jól lát, jól passzol, jól helyezkedik, a labdakihozatalt ő kontrollálja. Előtte most a Guerrero-Götze kettőst próbálgatta sikeresen Tuchel, ahol a portugál egyfajta btb-t játszik, nagyon gyors és technikás, ott van mindenhol. Ez egy nagy húzás volt meglátni, hogy egy ilyen szerepkörben ilyen jól lehet. Götze pedig kezd formába jönni, és a szerepköre hasonlít a csúcs dortmundban betöltöttre, vagy arra, amit DM csinált nálunk. Egy olyan advanced playmaker, aki a labdát keresi, gyorsan felviszi, elosztja, aztán bemozgásokkal bontja meg a védelmet. Casemironak itt lenne fontos feladata, őt deaktiválni, és ezzel megakadályozni, hogy gyorsan átvigyék a lasztit a kpn. A két szélsőjük, Dembelé és Pulisic piszok gyors, és valszeg meg fogják akadályozni, hogy Carvajal és Marcelo sokat fel tudjon mozogni a támadások segítésére. Aubameyangot meg ismerjük, őt Ramosra fogják állítani, Casemiro kiesésével ugyanis a stopper védőnek többször kell fellépnie a kp-ra megelőző szerelést elvégezni, azonban ha ez nem jön össze, akkor mögötte ott lesz az a terület, amit a gaboni bolt befut, és ott a gólhelyzet.
A kulcsnak én egyrészt a Benzema-Weigl párharcot tartom, ahol a franciának meg kell akadályoznia, hogy Weigl szabadon felvegye és elosztogassa a lasztit. Nincs jó formában Benzema, de attól még amit az angol defensive forward-nak hív, azt a szerepkört megfelelő fegyelemmel le tud hozni. A másik pedig a Götze-Aubameyang kapcsolat levédekezése, ahonnan nagyon fog hiányzoni Casemiro. Mert jelenleg én nem látom a csapaton, hogy ezt kollektívan meg tudná oldani. Ramos pedig tudjuk milyen, benne van a hiba a játékában, a sok válallás miatt, ami most ki is lesz kényszerítve.
Mivel a DF szerepe nagyon fontos, ezért én maradnék jobbhíján a 433-nál, Benzemát kicsit még mélységibb szerepkörben alkalmazni. Ronaldo és Bale játszani fog úgy is, talán kedvük is lesz. A kp-n az egyetlen reális opció Kovacic, Kroost pedig ha tetszik ha nem, hátrébb kell most vezényelni, mert a labdakihozataloknak kulcsszerepe lesz. A dortmund nekünk fog ugrani, olyan presszing lesz, hogy egy James mire átveszi a labdát és megtolja, a futóbolond sárgák már le is zuhanyoztak. Kroos előrébb történő organizációs játékát pedig a visszább lépő franciának kell átvennie.
A 442 lehetne válasz a dortmund nagyon rugalmas felállására, de én nem látom azt a csapatszintű egységet, ami elég hatékonnyá tudná tenni, és így középen gyengülnénk, ami megintcsak a Götze-Auba kapcsolatnak segítene. Ha kísérletként fogja fel a meccset ZZ, akkor meg lehet nézni, de szerintem azzal kikapnánk a mostani állapotokat nézve. Mindenesetre lehet szimulálni, hogy mi van, ha Casemiro és az ő feladatköre kiesik egy nagy meccsre.
Köszönöm a figyelmet, taps, függöny.
Nem illik.