Én úgy gondolom gazdasági vonalon külkert+angol+német+oroszt érdemes tanulni. Mérnöki területen az infóval határ a csillagos ég, a többi erősen országfüggő. Ja és az orvosi. Nem, nem kell hinni a híreknek. Az első pár év szopást leszámítva nagyon isten háta mögötti porfészekben kell praktizálni, hogy orvosként ne átlagon felül élj. De ez minden egyes szakmában így van, a kezdés nehéz lesz. A humán szakokat divat fikázni és sajnos van alapja. Hatalmas felhígulás tapasztalható.
A munkakeresés egy érdekes dolog. A HR-s libáktól a falnak tudok futni, még értelmes beszélgetést nem vezettem velük. Ha a kb. tucat sablonon kívül kérdezel vissza, azonnal lefagy a processzor. Ha szakmabeli interjúztat…n a ott már jobb és viszonylag sikeresen vettem az ilyen akadályokat.
Én suli után még nyomtam egy paksi és egy BME vegyészkar szakgyakot, majd két hónap pihenés után novemberben egy random cégnél sikerült munkába állni. Közben kaptam egy minimálisan 300 plusszos ajánlatot a Sauflontól és egy picit alacsonyabbat egy pozsonyi cégtől. Végül a lokáció végett Pozsonyra váltottam, mondanom sem kell tökéletesen rossz döntés volt. Két hónap után bye-bye egymástól
A munkaerőpiacra mérnökként sem könnyű visszakerülni. Káeurópában főleg a giga cégek alkalmaznak frissdiplomás munkakeresőket. Beszélj 2-3 nyelvet, legyél harminc alatt, de azért legyen 3 + év tapasztalatod. És mindezért 800-900 nettó eurót már isteni kegyként prezentálnak. Nyolc hónappal a pozsonyi orál és a diploma után gyak. egy és háromnegyed évvel végre sikerült egy minden téren „jó helyre”, egy helyi energetikai aranykalitkába kerülni. Bár a nyelvtudásom rohamosan romlik, de a mostani fizuért hajlandó vagyok elviselni ezt az apróságot. Majd befizetek egy Skype szintentartásra. Egy KFT is tervben van. Munka már most is lenne, de a hivatalos műsz. ellenőri/tanúsítói (vagy, hogy a fenébe nevezik magyarul) okmányok megszerzéséhez szükségem van még némi tapasztalatra és projektrészvételre. Utána vígan kezdődhet a számlázás