sebydani írta:
Engem érdekelne Peti, ha nem nagy erőfeszítés neked akkor én megköszönném.

Én is jogászhallgató vagyok, bár csak másodéves, de azért hallottam és tanultam pár olyan dolgot, ami esetleg magyarázatként szolgálhat és érdekelhet.
Először is, valószínűleg az embert, ahogy előttem is mondták, soha nem fogják kiengedni. Nem felelne meg a kritériumoknak.
Ami fontosabb, az az, hogy a norvég büntetés-végrehajtás TELJESEN más alapokon nyugszik, mint itt. Norvégiában az elítélteket szeretnék egyszer visszahelyezni a társadalomba, reszocializálni, éppen ezért nagyon fontos náluk az, hogy az összes elítéltet emberként kezeljék, ezért a jó börtönkörülmények, ezért ez a jó bánásmód. Megtehetik, mert pénzük van rá, és itt jön a legmegdöbbentőbb dolog: jól működik ez náluk. Ők úgy fogják fel, hogy a büntetőjog, és a büntetések rendszere ne a megtorlásra menjen, hanem a javításra. Gondoljunk bele: mi a társadalom érdeke? Az, hogy egy elkövetőt bezárjunk 10 évre, ahol megalázzák, erkölcsileg még tovább rontják őket, aztán a letelte után engedjük őket vissza a társadalomra úgy, hogy SEMMI jó nem ragadt rá, csak újabb fogásokat tanult, esetleg még ki is gyúrta magát, vagy megtanult kést gyártani a semmiből. Vagy pedig emberként kezelni (a kezelés a kulcsszó) és 10 év után úgy visszaengedni őket, hogy nevelve, értékeket átadva esély van arra, hogy megváltoznak, ezzel viszont a bosszút, megtorlást magát elengedve? Ezen lehet vitatkozni, vannak természetesen pro és contra érvek mindkettőnél (meg ugye ez a rendszer itthon sok dolog miatt elképzelhetetlen), de az tény, hogy náluk működik, a visszaesők száma nagyon durván csökkent, de persze nyilván vannak olyanok, akiken már nem lehet segíteni. Nyilván erre az esetre lebontva ez nem feltétlenül állja meg a helyét, mert egy ilyen tömeggyilkost aztán lehet kezelni élete végéig, de remélem átjött, hogy mire gondolok és hogy miért is figyelnek oda annyira a norvégok erre.