Magyar focihoz kapcsolódik ez is:
Ma átjött hozzánk egy 8-9 éves rokon fiú,aki a helyi első ligás csapatnál kezdte bontogatni a szárnyait,mint focista palánta.......mivel éppen ráértem,mondom kicsit oktatom okosba(ugye majd szeretnék edző lenni 1x ha lesz rá időm),na mondom akkor nézzük mit tanultok.

Ki az edződ? Mondja a nevét,ismerem, játszottam vele még együtt amikor még odakerültem a Kaposvári Rákóczihoz mint "kopasz",játszott pár meccset első osztályban is,de buta mint a kő a focihoz,egy futóember volt(ez persze nem zárja ki hogy edzőként nem lehet jó).
Mit csináljuk kérdezem(na nem azért mert nem lenne ötletem,hanem kiváncsi voltam mit fog felhozni....mi érdekli).
A háta mögött huzogatja fel a labdát a régi felpörgetős felsarkalós trükkel,és a fenekéig fel is jön(azt még nem tudja hogy maga felett előre áthúzza és abból induljon-még 8-9 éves ugye,de az feltűnik,hogy ezt tudja,érzi....vagyis sokat gyakorolja).....kérdezem tőle: Ezt tanuljátok?azt mondja ezt is,és ezt engedi az edző? Azt mondja igen...
Akkor oké,ha ennyire laza vagy,akkor nézzük az alapokat,próbálom továbbvinni a történetet...passzolni tudsz? Szeretsz? Milyen passzolási gyakorlatokat csináltok,mert az az alap,ha azt tudod akkor nem veszel el a pályán.Oké azt mondja passzoljuk(de közben végig inkább engem akar oktatni(oké még gyerek) merthogy ő mindent tud azt mondja.....na lássuk......
A passzolás nem megy,de a tribli igen......a lábfeje leffeg a passznál,fel nem néz,a tartása is suta,a passz gyenge és pontatlan és a lövéseknél is,a labdamellé nem tud zárni,rákanyarodik mint egy villamos a sínre,a feje lenn a kaput csak odaképzeli,alig talál kaput.....(oké még gyerek)......de a triblit ez edző engedi.

menjen már.....
Próbálom oktatni,ugye még elég fiatal,így nehezen fogadja be,inkább a maga feje után megy,és az élvezetet keresi benne nem a melót,ezt figyelembe veszem....de azért még is.
Bemutatom neki hogy kell erősen,határozottan,pontosan passzolni mindkét lábbal.......az ütemet nem érzi,nem jön neki ki a lépés a passzra szinte soha ha átadom neki és vétel után passzolná vissza. Elmagyarázom neki,hogy ha áll mint a cövek,akkor nem is lesz soha ez jó,hiszen mozgásban kell lenned hogy könnyen elmozdulj és megtaláld a megfelelő ütemet........a testsúlyod akkor akadályoz.
panaszkodik arra hogy a kapu ami nálunk a kertben van(1 méter széles 60 cm magas)(a 3és fél éves fiam bevágja már 7-8 méterről mint a szar)hogy kicsi,és ő a nagy kapuhoz van szokva(

tehát már megszokta), kérdezem , hé,Ti nagy kapura edzetek? Azt mondja,igen....

és oda be is találok azt mondja.

és ha a kapus a kapufa mellé zár akkor Te szólsz neki hogy hé,nekem nagyobb rés kell,ahhoz szoktam és állj arrébb?
Miért edzenek 8-9 évesen nagy kapura? A kapusnak nagy sikerélménye lehet,mert ennyi idősen 3an sem védenék a lövéseket egy 7 méteres kapuban.á
Szokott szólni az edző hogy mi nem jó? kérdezem......nem igazán,azt mondja. Tehát hibajavítás nem igazán van,ami a legfontosabb.
Labdatovábbítási formákat nem is ismer.....mi 10 évesen már kivűlről fújtuk.....az a mai 8-9 éves szint.
Szóval összegezve:
A magyar edzői munka,gyenge,kevés,soka tanulatlan,az akinek se érzéke,se tehetsége nincs ehhez a feladathoz.
Remélem pár év és mehetek,és meg fogok mindent tenni,hogy akinél én leszek az akitől tanulhat,az mindent,de mindent tudjon erről a szép sportról.....mert amit leadnak sok utánpótlás edzésen,az kurva kevés....párat megnéztem már,és szörnyen gyengék.
Ha a fogalmatlan osztja az észt akkor nagy a baj.....úgyhogy nagy a baj.