HozzászólásSzerző: Matt009 » 2015. november 25., szerda 19:10
Érdekes dolog ez Realban az akarathiány és a játékosok elszállása (Bale) illetve leülése (Özil). Nem furcsa, hogy a Barca mindig olyan játékosokat igazol, akik végül beállnak a sorba, hajtanak a mezért, mi meg mindig a rosszabb mentalitású játékost választjuk, még ha az előzetes karrier alapján fordítva kellene lennie (Bale-Neymar teljesen ellentétes irányba lógtak ki előző csapatukban, a lazáskodás és a nagyképűség inkább utóbbira volt jellemző, míg a melózás és motiváltság az előbbire). Például Suarezből sem néztem volna ki azt, hogy ennyit hajt egy meccsen. És talán a Realban nem is melózna ennyit.
Amire ki akarok lyukadni az az, hogy talán nem a játékosokkal nyúlunk mellé, hanem a klub szellemisége, amely végül ilyenné deformálja a korábban melós, jól hajtó, szupermotivált embereket. Sokan mikor ideérkeznek galaktikus bemutatásban és ajnározásban részesülnek, majd később átveszik a többi hasonló státuszban lévő primadonnáink viselkedését. Nálunk hagyomány a kiváltságok rendszere, a galaktikusok többet engedhetnek meg maguknak, nem állnak be a sorba, és ez talán rossz üzenet a többi játékosra nézve. Ellenben a Barcában egy Suarez, egy Neymar is beáll a sorba, védekeznek az ellenfél tizenhatosánál, futnak megtesznek mindent a klubjukért, miközben nálunk csak a pózolás és a pofázás megy. Ibra írta a könyvében, a Barcánál úgy viselkedtek a játékosok, mint a kisiskolások, amit az edző mondott kérdés nélkül csinálták, ellenben a Serie A-ban ők mindig megkérdezték a feladat miértjét. Ez nem tetszett Ibrának. De talán itt van a kulcs. A Barcánál ez a rendszer, rákényszerítik a sztárokat, hogy beálljanak a sorba, Neymar és Suarez ezt az attitüdöt vették át. Ibra képtelen volt erre, ki is golyózták. Szóval ott működik a megszoksz vagy megszöksz, nálunk meg megy a lázongás az edző ellen. Tudom, hogy ott is voltak gondok tavaly, Messi és LE háborúztak látványosan, de talán találtak egy kompromisszumot és megtanulta együttműködni eredményesen. Nálunk, ha CR-nek valami nem tetszik, megy reklamálni Perezhez (a mostani pletykák, illetve a Mou 3. éve elején lévő szomorú CR-sztori), és szezon végén repül az edző. Szerintem, ha Bale került volna a Barcába, és Neymar ide, akkor most Bale munkamorálját dicsérnénk, és Neymart akarnánk elküldeni a fenébe.
Láthatjuk Messi tavaly is és idén is végül beállt a sorba, hozzáteszi a védekezéshez a részét rendesen. Abban a két évben, amikor az edző erre nem tudta rászorítani (Villanova, Tata), akkor égtek is nemzetközi színtéren. Olyan kínos vereségeket produkáltak, mint a mostani 0-4 számunkra. Nálunk úgy nem lehet letámadást felépíteni, hogy CR nem veszi ki a részét belőle. Az nem működik, hogy évi 10 meccsen hajlandó melózni, a többin meg nem, mert akkor eleve nem lesz megtanulva és begyakorolva a letámadásos rendszer. Azt meg ne mondja nekem senki, hogy a Messinél sokkal jobb fizikai felépítésű CR nem bírna annyit hozzátenni, amennyit az argentin a Barca védekező játékához hozzátesz. Szóval a szarvakat kéne először letörni, és utána lehetne merészeket álmodni. Talán nem Bale és CR együttes elküldése a megoldás. Egy a sorba beálló Bale CR nélkül egy erélyes, jó edzővel akár még aranyat is érhet. CR szerintem már túl van azon a ponton, hogy lehessen bármit kezdeni vele. Talán az sem véletlen, hogy én azóta látom a játékának fokozatos leépülését, amióta Mou elvesztette az igazi kontrollt fölötte és a csapat fölött (2013 januárja).