HozzászólásSzerző: Matt009 » 2015. november 4., szerda 15:53
A tegnapi meccs tökéletesen bemutatta mindazt, amit Rafától várni lehet. Ha egy edző egész ars poeticáját egy mintameccsel kellene jellemezni, akkor Rafa esetében ezt a meccset hoznánk fel példának. Tökéletes, precíz, könyörtelen védekezést láthattunk az ellenfél játékának teljes megölésével. Amennyire meg lehet ölni egy velünk megegyező kaliberű csapat játékát, annyira meg is öltük. Volt 1-2 elkövetett hiba, de Benitez azonnal látta, és korrigált. Szerencsénk is volt 1-2 alkalommal, de azért az nagy szó, hogy a világ 4. legerősebb csapata 180 percen át gólképtelen maradt ellenünk. Ez pusztán szerencsével nem sikerült volna.
A támadójáték már más tészta. Az eléggé egyértelmű, hogy a támadójátékunk nem csak a hiányzók miatt volt ennyire jellegtelen, a támadójátékunk fel is lett áldozva a védekezés oltárán. Egy kérdés nem világos csupán, ez azért történt, mert Benitez belátta, hogy a jelenlegi keretből nem tud hatásos támadójátékot produkálni a PSG ellen, és inkább úgy menedzselte az erőforrásokat, a védekezésre helyezte a prioritást, vagy mondjuk a gálakezdővel is ugyanez lett volna a taktika. Akármi is válasz, nagyon sajnálhatjuk, hogy egyik meccsen sem tesztelhettük a gálakezdőnket egy PSG szintű csapat ellen, mert az Beniteznek sokat segíthetett volna a tavaszra való felkészülésben.
A támadójátékunk azonban nem csak a taktikai elemek miatt bicsaklott meg, hanem bizonyos egyéb tényezőkön is. CR formán kívüliségét most hagyjuk, mert ezt a CR-t kell az egész hátralévő szezonon keresztül néznünk. Fókuszáljunk arra, ami változhat. Az első dolog az Casemiro kikerülése a csapatból. Kemény gyerek, odateszi magát minden meccsen, de ő egyszerűen kevés ehhez a szinthez támadójátékban. A keresztlabdái ugyan jók, de a rövid passzos játékhoz nem elég gyors fejben és lábbal sem. Bármilyen poszton több kell ma annál, hogy védekezek, meg a legközelebbi társhoz passzolom. -1 ember támadásban. A védekezéséről meg annyit, hogy az egész csapat fegyelmezett, szervezett, a szélsők is komoly melót raknak le az asztalra, ez Casemiro védekezését is feljavítja. A tavaszi szervezetlen Realban Casemiro sem lett volna olyan jó, mint most. Az ő teljesítménye kicsit optikai csalódás is. Casemiro arra jó, ami a PSG ellen kellett. Mikor tele van sérültekkel a csapat, és a saját játékunkat nem tudjuk olyan szinten hozni, akkor aranyat ér egy ilyen ember, aki ugyan a támadáshoz semmit nem tesz hozzá, de kellőképpen stabilizálja a csapatot, hogy nagyon nehéz egyen gólt szerezni ellenünk. Hosszútávon a kezdőben szerintem nem megoldás, és nem is lesz az.
Ezzel párhuzamosan van egy Kroosunk, aki Casemiro posztján sokkal jobban tudna érvényesülni. Toni nem kifejezetten gyors játékos, nem jó az 1v1-ekben ezért a tkp poszthoz nem megfelelőek az adottságai. Viszont a világ legjobban passzoló játékosa, ő nagyon érzi, hogyan kell felpasszolni a labdát a támadóknak (amiben Casemiro abszolút gyenge), és a képességeit jobban kihasználhatnánk hátrébb. Tavaly ott alkotott nagyot, hagyni kellene hátul. A védekezésével nem lenne gond szerintem, mert ki lenne segítve, és vele többet is birtokolnánk a labdát. A másik probléma vele a szögletrúgás. Túl lágyan rúgja a szögleteket, pedig azokat erővel kellene, hogy a labdának legyen sebessége. Az ő szögleteinél a védőknek túl sok idejük van a labdaívét kiszámítani és a megfelelő pozíciót felvenni. DM példának okáért sokkal jobban rúgja a szögleteket, még ha nem is olyan pontosan, mint Toni.
Isco tegnap sokat lehetett a baloson, ott sem alkotott maradandót. Gyakorlatilag végig lett próbálva minden poszton a tkp sorban, mégis keveset láttunk tőle. Neki az ilyen meccseken kellene a leginkább villognia, amikor egy komoly védelmet kell feltörni. Azonban minél nehezebb a feladat, Isco egyre inkább betli. Kíváncsi lennék a gálakezdővel a háta mögött mire képes, de egyre inkább hajlok afelé, hogy valamit kezdeni kell vele, mert ez így nem megoldás, és ha így marad, akkor nem lesz fájó a búcsú tőle. Meg kellene próbálni 4-3-3-ban a középső hármas bal oldalán, hátha hátrábbról indulva nagyobb lendületet tud venni. Tavaly Carlonál akkor villogott leginkább, amikor Kroos mellett játszott, a cselei 1-2 ember ellen bejöttek, de 3-4 ellen már nem. Szervezett védekezéssel Modric és Kroos mellett talán tudna alkotni, ha motivált maradna, és a bal oldalról indulhatna.
Összességében az eredménnyel elégedett vagyok, a játék képével nem. Beniteztől mondjuk én ezt vártam, ezt is kaptam, ő az 1-0-ás edzők kasztjához tartozik. Ez elég lesz trófeák gyűjtéséhez? Hosszútávon biztos, hogy az lenne. Ezek a PSG ellenihez hasonló párharcok sokszor a szerencsén múlnak, és biztos vagyok benne, hogy 3-4 év alatt egyszer lenne annyi szerencsénk, hogy a 2-3 komoly BL-párharcban diadalmaskodjunk, amiket meg kell nyerni a BL győzelemhez. De erre itt türelem nem lesz. Sem a játékosok, sem a vezetőség részéről. Annyira kockázatos ez a felfogás, hogy nem hiszem el, hogy éveken keresztül ilyen felfogásban arassunk. Ha pedig nem jön az aratás, nincs más, ami a székében tartja Benitezt.