Ma átjött hozzánk egy 8-9 éves rokon fiú,aki a helyi első ligás csapatnál kezdte bontogatni a szárnyait,mint focista palánta.......mivel éppen ráértem,mondom kicsit oktatom okosba(ugye majd szeretnék edző lenni 1x ha lesz rá időm),na mondom akkor nézzük mit tanultok.

Mit csináljuk kérdezem(na nem azért mert nem lenne ötletem,hanem kiváncsi voltam mit fog felhozni....mi érdekli).
A háta mögött huzogatja fel a labdát a régi felpörgetős felsarkalós trükkel,és a fenekéig fel is jön(azt még nem tudja hogy maga felett előre áthúzza és abból induljon-még 8-9 éves ugye,de az feltűnik,hogy ezt tudja,érzi....vagyis sokat gyakorolja).....kérdezem tőle: Ezt tanuljátok?azt mondja ezt is,és ezt engedi az edző? Azt mondja igen...

Akkor oké,ha ennyire laza vagy,akkor nézzük az alapokat,próbálom továbbvinni a történetet...passzolni tudsz? Szeretsz? Milyen passzolási gyakorlatokat csináltok,mert az az alap,ha azt tudod akkor nem veszel el a pályán.Oké azt mondja passzoljuk(de közben végig inkább engem akar oktatni(oké még gyerek) merthogy ő mindent tud azt mondja.....na lássuk......
A passzolás nem megy,de a tribli igen......a lábfeje leffeg a passznál,fel nem néz,a tartása is suta,a passz gyenge és pontatlan és a lövéseknél is,a labdamellé nem tud zárni,rákanyarodik mint egy villamos a sínre,a feje lenn a kaput csak odaképzeli,alig talál kaput.....(oké még gyerek)......de a triblit ez edző engedi.

Próbálom oktatni,ugye még elég fiatal,így nehezen fogadja be,inkább a maga feje után megy,és az élvezetet keresi benne nem a melót,ezt figyelembe veszem....de azért még is.

Bemutatom neki hogy kell erősen,határozottan,pontosan passzolni mindkét lábbal.......az ütemet nem érzi,nem jön neki ki a lépés a passzra szinte soha ha átadom neki és vétel után passzolná vissza. Elmagyarázom neki,hogy ha áll mint a cövek,akkor nem is lesz soha ez jó,hiszen mozgásban kell lenned hogy könnyen elmozdulj és megtaláld a megfelelő ütemet........a testsúlyod akkor akadályoz.
panaszkodik arra hogy a kapu ami nálunk a kertben van(1 méter széles 60 cm magas)(a 3és fél éves fiam bevágja már 7-8 méterről mint a szar)hogy kicsi,és ő a nagy kapuhoz van szokva(

Miért edzenek 8-9 évesen nagy kapura? A kapusnak nagy sikerélménye lehet,mert ennyi idősen 3an sem védenék a lövéseket egy 7 méteres kapuban.á
Szokott szólni az edző hogy mi nem jó? kérdezem......nem igazán,azt mondja. Tehát hibajavítás nem igazán van,ami a legfontosabb.
Labdatovábbítási formákat nem is ismer.....mi 10 évesen már kivűlről fújtuk.....az a mai 8-9 éves szint.
Szóval összegezve:
A magyar edzői munka,gyenge,kevés,soka tanulatlan,az akinek se érzéke,se tehetsége nincs ehhez a feladathoz.
Remélem pár év és mehetek,és meg fogok mindent tenni,hogy akinél én leszek az akitől tanulhat,az mindent,de mindent tudjon erről a szép sportról.....mert amit leadnak sok utánpótlás edzésen,az kurva kevés....párat megnéztem már,és szörnyen gyengék.