R.M.C.F írta:
Fasza elképzelések,tetszik. De nem elég kiterjedt.
Sokszor írtam már taktikai hozzászólásokat,de jól leírni nem lehet,illetve én nem tudom,ha leülünk egy asztalhoz,vagy egy táblához és rajzolunk,akkor "énekelni" kezd a papír, vagyis a mutatvány.
Értem mire akarsz kilyukadni,és bizonyos értelemben vagy inkább bizonyos szegmensekben van benne igazság,de én másképpen gondolkodom.
Pl a pozició felvétele már a labdakihozatali részhez tartozik,és innen már szabad az út mekkáig,mert ez által fontos a pozició helye,mozgásának iránya,sebessége.
Ez egy kurva nagy téma,óriási....akkora hogy kifejezni nem lehet,nem is megyek bele,mert reggelig lehetne írni,egy birtoklás,vagy egy ellenfél általi birtoklás mozgási,ütemi metódikái nem egy perces kommentek.....ezeket be kell mutatni,ezeket a mozgásokat ,pozició feléveteleket le kell rajzolni,hogy megértsék. Minden mozdulatnak fontossága van,egy üresnek tűnőnek is. Ezeket tanítani lehet....de nem teszik,mert nem tudják,nem látják át méllyen.
Ja,Ferenczit olvasol? Oké....korrekt a faszi,én már teszteltem.

személyes beszélgetésem is volt vele....több könyve is megvan.....ha ismered az elképzeléseit akkor a kiindulás a STILUS.....ez egy nagy fejezet...majd ki kell fejteni ez mit jelent,tényleg fontos dolog,és Ferenczi nem lő vele bakot.
Az mindegy, hogy mit hova sorolunk, a lényeg, hogy ezeket a játékos tudja, és azt is, hogy ezekben a fázisokban mit kell tennie.
Én nem azt mondom, hogy a játékrendszer nem fontos, csak én úgy jutok el a játékrendszerhez, hogy előbb kitalálom a stílust, koncepciót, aztán a játékszervezési feladatokat, egyénre szabva, csapatrészre szabva, ellenfélre szabva, alakzatra szabva. És itt már kirajzolódik a játékrendszer. Te, legalábbis szerintem, először kitalálod a stílus és a koncepciót, ahhoz illeszted a játékrendszert, majd csak aztán a játékszervezési feladatokat. Igazából mindegy, csak a játékos tudja mit kell csinálnia a pályán.
Egy könyve van meg, A labdarúgás rendszerelmélete avagy a labdarúgés vizsgálatának új koncepciója, sztem a legjobb magyar SZAKKÖNYV főleg edzőknek, de olyanknak is akik szeretnék tudni mi miért van a fociban. Nemsokára megveszem a könyvet a magyar stílusról, de előbb kiolvasom a Wilson: Futballforradalmak-at. Igazából sztem kicsit túlhipeolja a STÍLUST. Persze nagyon fontos, hogy kialakuljon a kultúra, de nem annyira, hogy 50 percből 49-ig rajta beszéljen. Sok helyen még így is van kultúra, de ez csak a vezetők feladata, hogy milyen mentalitású játékosokat, edzőt hoznak. Én a koncepciót a játékot jobban meghatározó elemként kezelem. Ugyebár ide tartozik pl. az egyenes támadás, kontratámadás, pozíciós, ill. elmozgó játék, vagy pl. a támadásszervezési elvek (fokozatosan hozzuk fel a labdát, felívelésekkel, üres területek kihasználásával, vagy holland rombusszalm, stb.).
Abban teljesen egyet értek, hogy gépen keresztül ká nehéz ezeket kifejeteni.