HozzászólásSzerző: nmate » 2015. április 20., hétfő 17:23
Calvary
2014-es filmek közül az egyik legjobb, ráadásul eléggé átéreztem valamiért a mondanivalóját is. A mű sikerének kulcsa, hogy nem fél mélyre hatolni a témában, McDonagh tökös gyerek. Ráadásul egy finom kis humor is társul mellé, no nem olyan mértékben, mint mondjuk a Guardistánál, hanem csak egy pici a mély lélektani drámázások mellé, hogy könnyebben emészthető legyen. Ami miatt meredeknek tűnhet, hogy rengeteg karakter kerül felszínre. De én is meglepődve tapasztaltam, hogy nagyon jól sikerült kidolgozni őket. Többit spoilerben.
Spoiler következik, olvasáshoz jelöld ki a szöveget!Az elején már hamar odacsapnak, a gyóntatószékben kiderül, hogy 1 hete van a padrénak elsimítani a dolgait. Remek volt, hogy nem pánikolt be, nem zargatta fel a lányát, hogy én meg fogok halni aranyom, szóval hellószia. De valahogyan azért mégis éreztette vele, a törődés, a vele töltött sok idő stb. Mondjuk kettejük kapcsolata érdekes volt, felületes párbeszédeket folytattak, amik szinte kirívóan közhelyesek voltak a többihez képest. Ha lány drogos múltja miatt volt ez, akkor is kicsit erős sarkítás. Egy ember volt, akinek beszélt róla, a „felettese”. Ezzel nagyjából el is intézte a rendező, hogy a mélyen hívő emberek ne egy papokat fikázó filmet lássanak bele az egészbe. Erős karaktert festettek, bár az égő épület után az alkohol hatására már totál kikelt magából, mutatván ő is ember.
Ugye írtam, hogy jók a mellékkarakterek is, hát ja. Igazából maga az jó, hogy sikerült ennyi különbözőfélét előkaparni, aztán igazából egyiket sem kellett felépíteni, mindegyik egyfajta sztereotípia, amik bennünk is élnek igazából. Ott a bunkó néger, aki fapofával flegmán válaszolgat, pedig nem is bűnös. Aztán a nimfo csaj akit kúr, jó lelkű teremtés, de romlott és ezt ő is tudja. Vannak buzik, gyilkosok is persze, egyik sem maradhat ki. A lényeg azonban szerintem a következő: felteszi a film, hogy van Isten. Aztán megkérdőjelezi, hogy ha van, akkor minek élnek ilyen emberek? Miért van bűnözés? Ergo nagyjából egy kis ferdítéssel mégis oda lyukadunk ki, hogy tényleg van-e Isten. Kicsit klisé, de szerintem elgondolkodtató.Továbbá ez az egész szépen is van felvezetve, ugyanis a képi és zenei világ abszolút összhangban van a forgatókönyvvel.
9/10