Hú gyerekek, hol is kezdjem? Rengeteget lehet írni, rengeteget érdemes tudni. Természetesen nem okozok nagy meglepetést a műfajjal kapcsolatban, így talán azoknak kedvez az ajánlás, akik jártasak benne, és talán maga a kis körítés is azoknak mond majd többet.
Kezdem talán a legelején: Rudán Joeval. Talán már említettem, hogy imádom a faszit, szerintem jelenleg kedves kis országunk egyik legnagyobb hangja. Így 50-en túl is remek, s talán egyre jobb hangja van, és sokszor kissé alkoholmámorosan is olyan szinten képviseli a zenét, hogy néhol csak halandzsázva is úgy át tudja adni az épp énekelt számot, hogy kis túlzással talán az eredetit is veri. Na de nem erről akarok kiselőadást tartani.
Kb két éve kezdődött egy Rudán Joe Akusztik koncerten. Azt érdemes tudni róla, hogy egy akusztikus gitárral kíséri Tóth László, és Joe énekel. Csodás hangzásban ad elő magyar ill. külföldi klasszikusokat. Széles és sokszínű a repertoár, sokszor maga a közönség is alakítja a műsort.
Rengeteg csodás számot megismertem itt, de most csak a relevánsakra fókuszálok. Nem kizárt, hogy egyszer a többire is rámegyek, bár úgy tudom, kimondott album nem készült, így ajánlani ezt nem tudom, de szívesen megtenném.
A koncerten hallottam először, nagy kedvencemmé vált a
Soldier of Fortune, gyönyörű, megható szám. Magától az együttestől pedig máig a kedvenc számom
Sail Away. Néhányan talán már tudják is, mi következik.
Aztán kb másfél évvel később egy bakelit lemezzel folytatódott a jelenlegi albérletben. Imádom a bakelitet a feeling miatt. Nem más volt, mint a Deep Purple Anthology. 3 korongból, ezáltal 6 oldalból, és 27 számból álló válogatás a legnagyobb Deep Purple számokból. Itt beleszerettem 3 számba, ami történetesen egy albumon volt, így tudtam már kb nyár végén, hogy ha idáig eljutok, akkor ezt fogom ajánlani, bár a lemez többi részét sokáig nem is ismertem. De mára már meghallgattam, és méltó arra, hogy ajánljam. És nem is számít talán mainstreamnek, mivel pl a legnagyobb
klasszikus nincs is rajt, jobbára ismeretlen, de remek számok.
Deep Purple '68-ban alakult, a klasszikus felállás '69-ben állt össze: Ian Gillan, Roger Glover, Jon Lord, Ian Paice, Ritchie Blackmore, talán néhányatoknak ismerős nevek. Ez volt a Purple legsikeresebb korszaka, legnagyobb klasszikusaikat ekkor írták. Az együttes egyike volt a heavy metal előfutárainak, de ők magukat nem tartják a műfaj képviselőjének. A Deep Purple inkább a hard rock egyik legnépszerűbb képviselője, annak ellenére, hogy rengeteg műfajt képviseltek egyszerre: progresszív-, pszichedlikus-, blues-rock, valamint klasszikus zene, illetve a korszak popzenéje felé is húztak.
A banda rengeteg tagcserén esett át az évek során. A klasszikus formáció 5 évig állt fenn. '76 és '84 között szüneteltek, majd '84-ben újra a klasszukis formáció állt össze 6 év erejéig. Majd még egyszer két évig '92 és '93-ban játszottak együtt. Jelenleg Ian Gillan, Steve Morse, Roger Glover, Don Airey, Ian Paice felállásban játszanak. Sajnos Deep Purple koncertre nem tudtam eljutni, de Steve Morse játékát csodállhattam élőben a G3 Budapesti koncertjén, és máig hallgatom ezt a számot tőle:
Rising Power. Valamint G3 egyik állandó tagja Steve Vai mellett Joe Satriani, akit talán senkinek sem kell bemutatnom, többek között Hetfield(Metallica) tőle tanult gitározni, és emellett egyike a ma élő legjobb gitárosoknak, és talán egyik legismertebb is. '93 és '94-ben ő is a Deep Purple-ben gitározott.
A rengeteg tagváltásból kifolyóan rengeteg későbbi zenekar is köthető a Purple-höz. Két legismertebb talán a Ritchie Blackmore által alapított
Rainbow (
Rudán). A másik pedig a
Whitesnake (nem véletlen kezdtem el Rudánnal az ajánlás szövegét:
katt). A fehérkgyót David Coverdale alapította '77-ben, a Deep Purple felbomlása után, de megfordult az együttesben John Lord és Ian Paice a klasszikus Deep Purple-ből, valamint Steve Vai is (ha már említettem őt). A Rainbownál még kötelességnek érzem megemlítenem, hogy négy éven keresztül énekelt az együttesben egy bizonyos
Ronnie James Dio, bár az ő együttese inkább a Black Sabbath volt, de talán a név nem ismeretlen néhányotoknak, tekintve, hogy a heavy metal egyik legkarakteresebb énekeséről van szó.
Még Blackmore-ról muszáj pár szót szólnom. Bár konkrétan zeneileg már nem igazán kapcsolódik a Deep Pruplehöz, de mindenképp érdekes kicsit belehallgatni. Jelenleg feleségével zenél egy Blackmore's Night nevű együttesben, mely '97-ben alapítottak, miután harmadszor is kivált a Purple-ből. Ez az együttes reneszánsz folk rock stílusban utazik, mindenképp érdemes
3 és fél percet szánni rá, ha többet nem is.
Talán kicsit elkalandoztam, de úgy gondolom, ha már ajánlok, akkor kicsit be is mutatnám a dolgokat. Rendkívül nagy hatású zenekar, talán ez köztudott, de hogy mennyire, ezt talán többen csak most látják. Magát a Purple-t nem is gondoltam kivesézni, belemenni mélyebben, ott már magáért beszél a név, illetve majd ha hallgatjátok az albumot, mindenki maga látja/megítéli. De ezek olyan dolgok, amiket érdemes tudni, és egy szem album azért nem ad át. Mennyi nagy név, mennyi együttest kellett megemlítenem, pedig még csak az igazán közelieket említettem, napestig írhatnék a hatásukról, a jelentőségükről. Persze ez nem garantálja, hogy mindenkinek tetszeni fog, nem is ez a célom, hogy lenyomjam a torkotokon, hisz át lehet ugrani, de aki veszi a fáradságot és elolvassa az irományt, annak nagyon örülök, akit érdekel, talán kicsit jobban belemélyedt a dolgokba már ezáltal is, és esetleg tovább is fog magától keresgélni. Nem véletlen linkeltem annyi mindent. Mert nem azok az ajánlásom, de meleg szívvel ajánlom őket, mint fakultatív dolog, akit érdekel mindenképp hallgasson bele a linkekbe, remélem lesz néhány ember, aki miatt megérte leírni mindezt, linkeket keresni. Már jó másfél órája írom.
Még linkelek néhány számot, ami nincs rajt az albumon, de a Deep Pruple szerves része. Az eddigi linkek az ismertetőhöz tartoztak, egy-egy számot kiragadva az épp szóban forgó zenészről, vagy zenekarról, hogy kicsit halljátok kik is ők, ha már beszélek róla, ti meg olvassátok. Most inkább csak linkelek pár számot olyan célból, akinek megtetszett az album, az együttes, a műfaj, tudjon továbbiakat hallgatni. Nagyrészt örök klasszikusok, és szerintem csodás számok lesznek, és ha tetszett maga az album, akkor tudjanak továbbiakat is meghallgatni könnyen, ajánlva. Plusz még azért gondolom úgy, hogy le kell írnom, mert kimondottan a diszkográfiát nem vágom á-tól zet-ig kívülről. Csak rengeteg remek számot ismertem, és kiválasztottam ezt az albumot, mert erről rögtön három csodás szám volt, amit szerettem. De nem biztos hogy ez az, ami a legjobban bemutatja az együttest. Mégis ezt hozom.
Smoke on the water;
Sail away, a kedvenc Purple számom.;
Hush;
Woman from Tokyo;
Strange kind of woman;
Soldier of Fortune; csak hogy néhányat említsek.
Annyit elmondanék még, hogy kicsit csaltam a lejátszási listánál. A 8. szám, a Black Night az eredeti albumon nincs rajt, csak a 25. jubileumi kiadáson, mint első bónuszdal, de bátorkodtam betenni, mert egyrészt kapcsolódik szorosan az albumhoz, másrészt szerintem csodás szám.
Mindenkinek jó ismerkedést, és jó zenehallgatást kívánok!
Deep Purple in Rock
Tudom, hogy az ajánló nem pontoz, de én az albumra nagyjából 8-8,5/10-et adnék, de maga az együttes egyértelműen 10/10-es, halhatatlan.
Úgy döntöttem linkelek néhány képet is:
Ritchie Blackmore;
Ian Paice;
Ian Gillan;
Jon Lord;
Roger Glover;
Ronnie James Dio;
Steve Morse;
Joe Satriani;
Steve Vai
Purple:
1;