HozzászólásSzerző: Rasta » 2015. január 11., vasárnap 1:24
Szerintem sem maga a Hebdo volt az oka, "csak" rajtuk csattant az egész, mert ők képviselik az iszlamista fanatikusok szemében a nyugati demokráciák egyik alappillérét. Az, hogy Mohamed karikatúrák meg az ISIS vezetőjéről jelent meg karikatúra, szerintem már kevésbé fontos (pláne, hogy az ISIS vezér rajza a támadás előtt talán egy órával ha megjelent, és nem hiszem, hogy annyi idő alatt eltervezték volna az egészet, plusz oda is érnek meg el is tévednek egyszer legalább). Ezek az emberek, akik áldozatokká váltak, inkább szimbolikus jelentőséggel bírhattak a támadóknak, és rajtuk keresztük a szabad sajtót támadták meg - ami ugye a nyugati civilizációkra jellemző inkább, keletebbre már ritkább jószág, csak példaként gondoljunk Kínára, Észak-Koreára az iszlám országokon kívül.
Ez egyébként az egyik oka annak, hogy bennük miért váltanak ki hevesebb érzelmeket a gúnyrajzok. Egyszerűen náluk nem hogy nem megszokott, hanem sokszor tilos is, és ezért félreértik, támadó szándékúnak hiszik. Ehhez hozzájön az a tény is, hogy a dán Mohamed karikatúra botrány hátterében egy imám szándékosan eltorzított jelentése az iszlám helyzetéről óriási szerepet játszott (pl. egy disznófej-álarcos férfi fotóját Mohamed-gúnyolásaként tüntette fel, holott egy gasztronómiai fesztiválon készült képről volt szó). Színtiszta manipuláció, amit bekajáztak a fanatikusok, és ez váltotta ki az azóta tartó ilyen cirkuszokat. Mert egyébként előtte párszáz évig a kutyát nem zavarta, hogy Mohamedet hogy ábrázolják (Dalít sem kritizálták, pedig ő az egyik képén kibelezve ábrázolja ha jól tudom).