Mivel csak most jutottam hozzá, néhány mondatot hozzáfűznék a nagy szakmakereséshez, ill. a politológiai képzés, valamint a politikusi karrier lehetőségeihez.
A magyarországi egyetemek még mindig jó képzést nyújtanak. A V4 országai közül szerintem csak Csehország előzi be őket. Az oktatásban jelentős szellemi tőke összpontosul, ám ez rengetek esetben tőkehiánnyal párosul. Ennek ellenére a végzős diákok nem rosszak, ha Németország tehetné, egytől-egyik elvinné az összes magyar orvost és mérnököt(így is sokat visz).
Ha van némi természettudományos érdeklődésetek, menjetek mérnöknek. A vegyi szakirány nagyon tuti és kritikusan kevés a pályakezdő, lehet szakítani. Nem kell félni, a mérnöki szakok nehézsége túl van misztifikálva. A vegyi után jön a gépészmérnöki és programozás, ezek már a klasszikusok. Amit kifejezetten ajánlok, az a
NÉMET vagy az
OROSZ nyelv. Az orosz nagy előnyt jelent az energetikai biznisz minden területén (teljesen mindegy, hogy gáz, olaj vagy atom), a német jelentősége pedig érthetetlen módon sosem kap kellő figyelmet, pedig a magyar piacon hatalmas plusszt lehet. A legideálisabb talán a programozáshoz is konyító gépészmérnök, magas fokú német és kommunikációképes angol nyelvtudással (= ha meg tudod értetni magad, az pont elég).
A gazdasági szakok közül a nemzetközi kereskedelemet ajánlom, szintén fontos a német nyelvtudás. Akár egy Lidl is tud jól fizető helyeket kinálni egy ilyen irányultsággal. Fontos kitétel, hogy mindenképp dolgozzatok az egyetemi évek alatt, néhány hónap, ahol releváns munkatapasztalatot szereztél, nagyon jó referencia.
Divatos nézet, de a bölcsész szakokat sem kell elvetni. Rengeteg a lehetőség, de ez tipikusan olyan "szakma", ahol az egyetemi képzés önmagában nem elég. És nem, nem a csókosokra gondolok. Természetesen előfordulnak, de bőven nem olyan mértékben, mint azt sokan hangoztatják. Az baj, hogy azon a bölcsész feladatkörökhöz, amelyek valóban komoly lehetőséget jelentenek, bizalmi alapon jutsz hozzá. De ez a világon mindenütt igy működik. Én is igy kaptam mérnök létemre - ki kell mondani, hogy kormányközeli kötődésű - think tankban egy több hónapos kvázi elemzői megbizást. Pedig nem kapartam érte, egyszerűen ismerték a személyemet és képességeimet, beleillettem egy projektbe, felkértek, én pedig elvállaltam. Semmi földöntúlira nem kell gondolni.
A suli mellett menjetek gyakornoknak - jelen pillanatban kapásból ott van a pénzzel telipumpált NSKI, a pénzzel kevésbe felfújt, de szakmailag annál jobb Kántor Zoli féle NPKI. A Nézőpontban is vannak jó arcok (amúgy tényleg, nemröhög). Ha érdekel a közélet, aránylag tehetségesen irsz és nem egy négy fal között vegetáló tipus vagy, akkor vannak lehetőségek. Nem kell beszopni a fikaoldalak propagandáját, döntő többségben még a hivatásos fidesz propagandisták is hihetetlen szakmai szinvonalt képviselnek (még mielőtt megbántanám az érzékeny lelkeket, őket azért hoztam fel, mert a média per pill rájuk cuppant rá).
A politika már nehezebb dió. Léteznek karrierpolitikusok, valamilyen szinten ez is csak egy szakma. Pl. klasszikus értelemben az USA elnöke sem dolgozott soha az életében. Mégis az USA elnöke

Igaz, ami igaz, a republikánusok hagyományosan valami veterán katonát szednek elő, de ez most off topik. Magyar viszonylatban igy lett V. kerületi alpolgi a Böröcz Laci és szerencsére igy nem lett önkormányzati képviselő a szintén fidelitasos KD, akit inkább nem minősitek

A KDNP-s ifjúságból is lehet karriert épiteni. A Societas lényegében nem létezik, igy az MSZP-ben gyakorlatilag kapkodnak a fiatalok után. Ha nagyon buta vagy, max. lesz belőled is Brunner Tibi lesz

.
A HÖK-ös arcokat hagytam utoljára. 35 évesen lófasz teljesitménnyel kimásznak az egyetemről és beülnek az államtitkárságra. Ők a legalja, a pártok ifjúsági szervezeteiben politizálók legalább nem bújnak a diákság mögé. Ha rajtam múlna, az egészet megszüntetném a picsába.