cart írta:Érdekes, a Bayern például bele tudott invesztálni a csapatba 150 milliót 3 év alatt, mégse tűnik úgy, mintha csődbe mennének.
150 millió 3 év alatt, 90 millió 1 év alatt. Talán érzed a különbséget.
De akkor nézzük a számokat (transfermarkt alapján néztem):
10/11: Bayern -11M, Real -83M (dM 33, Özil 18, Khedira 14 stb.)
11/12: Bayern -44,5M (Neuer 27,5, Boateng 13,5), Real -47M (Coentrao 30) -> Ha jól tudom, itt lett új edzője a BM-nek.
12/13: Bayern -70M (Mandzukic 13, Shaqiri 12, Martinez 40), ~0M (Modric 30)
Szóval tegyük hozzá, hogy 150 helyett jó az ~125-nek is, és hogy a Bayern mögött nem kevés német cég áll, valamint a legdrágább igazolás Martinez volt a maga 40 milliójával. Erre még lehet hitelt felvenni nem túl horribilis kamatokra.
Ugyanakkor voltak hírek, miszerint a Realnak tavalyig rendkívül kedvező kamatozású hitelt sikerült intéznie Ronaldora és Kakára, aminek a törlesztőrészlete idén nőtt kb 1,5(?)-szeresére. Vagyis még kevesebb pénzünk marad. Azt is érdemes megemlíteni, hogy a Bayernnek a BL döntő után most jó pár szponzor bejelentkezett, illetve a régiek is növeltek a szponzori díjakon, így megtehetik, hogy bővebbre engedik a derékszíjat. (Hozzáteszem, nem tudok róla, hogy a Bayern szokott-e hitelt felvenni a játékos vásárlásokért.)
cart írta:Persze gondolom Javi Martineznek, vagy Götzének, esetleg Neuernek is nagyobb a marketing értéke mint Balenek...
Ugyanakkor azt is írtam, hogy csak a Real Madridnak szokása megsarcolni a reklámbevételeket, így például a Bayernnél ez vajmi keveset számít. Úgyhogy ez kapufa.
cart írta:Mondjuk a pénzüket már nem tudják számolgatni, de nyertek egy Bl-t, kinek melyik fontosabb ugye.
Attól, hogy pénzt ölsz a csapatba, vagy Bale-be, még nem lesz biztos a BL cím. Mi is nyerhettünk volna minimum egyet a Mourinho éra alatt Bale nélkül is.
cart írta:Amúgy meg én elhiszem, hogy Bale egy senki a nagy Neymarhoz képest, de akkor szerintetek Perez mit lát benne, hogy így áradozik róla? Szándékosan csődbe akarja vinni a klubbot, vagy mit akarhat?
Bale nem senki Neymarhoz képest (és még én költök?!). Bale is egy kiváló focista. Neymar is az. De 60 milliónál már igen is számít a megtérülés, amiben a marketing igen fontos szerepet játszik.
Ha meg már Pérez, Ő is Neymart akarta elsősorban leigazolni. Zidane nyomatta Bale-t, és Pérez (igen helyesen) ad a szavára. De pont mivel nem akarja csődbe vinni a klubot, ezért nem fizet érte 60+ milliót. Ha akarna, már itt lenne.
cart írta:(Ilyet meg nem írtam, hogy Vidal+Bale, a mondandómhoz hozzá költeni nem kéne.)
A Vidalos részt nem Te írtad, ez így igaz. Azt általánosságban írtam (ez ott is van a hozzászólás végén), illetve példának szántam azoknak, akik szerint x-y minden pénzt megér. Ahogy az aláírásomban is látszik, én is szívesen látnám Vidalt. De van az a pénz, ahol azt mondom, köszönöm, nem kell. Hiába lenne esetleg Ő a tökéletes megoldás (szerintem) oda. De még egy álomcsapattal és edzővel sincs garancia a BL-re.
cart írta:Vagy ennyire gyengén menne a Realnak üzleti téren mostanában?
Válság van, spanyoloknál elég komoly a munkanélküliség. Ez kihat a nézőszámra, és a helyi marketing bevételekre is. Nőnek a törlesztőrészletek kamatai. Nem sokára lényegesen csökken(het) a tv-s közvetítésekért kapott pénz. Változtak az adószabályok, ami súlyos eurómilliókat von el a klubtól. Már nincsen "Beckham törvény" tudtommal. Stadion felújítás, Real sziget, már nem minden játékos álma a Real Madrid, a kis nyúl farka szőrös és még anyám tyúkja is fizetésemelést kér.
Ennek ellenére a leggazdagabb futball klub lettünk a legtöbb bevétellel. Ehhez mondjuk köze van a közel nullszaldós előző átigazolási büdzsének.
Azt hiszem minden kérdésedre, felvetésedre válaszoltam. Moderáltam is itt ott magam, hogy ne tűnjön provokatívnak. Ha kihagytam valamit, vagy hülyeséget írtam, majd kijavítotok. :-)