Blow-Betépve
Hát szóval... az angol címre való rákeresés nem biztos, hogy a kívánt eredményt hozta.

:Đ Persze aztán meglett a magyar címmel.
Ha már a magyar címnél tartunk. Nem jó szájízzel ültem le nézni. Címből adódóan az az előérzetem támadt, hogy nem fog tetszeni. Nem szeretem az ilyen drogozós filmeket. Ez, amiről szólt, ez is csak néhány fokkal jobb, de egyértelműen jobb, de még mindig nem annyira kedvelem. A filmben meg pozitívan csalódtam. Talán azért mert igaz történet alapján készült. Ez nekem mindig sokat számít. Utána is olvastam rögtön a film végeztével.
Az eleje mondjuk tényleg nem túl fényesen indult, bár azért a Ponyvaregényből jól ismert dallamok az strandos jelenet környékén, igencsak bejöttek

némiképp kompenzált.. De... Egyszerűen nem bírom az ilyet. Úgy a való világban sem, nem bírnám leírni az érzést, amilyen szintű gyűlöletet, megvetést, utálatot érzek ez irányába. Legyen akár "csak egy film", ott is. Mert tudom, hogy ez a valóságban is megvan. Szóval lehet, hogy rosszul indított a film, de igazából máris jól, mert hihetetlen nagy intenzitású gyűlöletet, azaz érzelmet tudott kiváltani. Persze, ha semmi más pozitívum nem lenne, mint a gyűlölet, mint érzelem, akkor az sem lenne túl jó, mert akkor nyilván végig szarul lennék a film alatt, mert negatív dolgokat érzek, és ez nem túl előnyös.
De maradjunk csak a gyűlöletnél. Nálam a film ezzel operált leginkább egyébként. Olyan személyeket sorakoztatott fel a filmvásznon, akiket két kezemmel fojtanék meg, ha lenne rá lehetőségem. Egyszerűen undorító, agyonütni való emberek voltak, akiknek semmi pozitív tulajdonságuk. Azt hiszem persze részben direkt volt ez így eltúlozva, egyfajta görbe tükör a társadalomnak is szerepet játszott ebben.
Spoiler következik, olvasáshoz jelöld ki a szöveget!Kezdjünk mondjuk az anyával. Olyan szinten egy undorító ember volt végig. Az örökös rinyálás, miközben a kisujját sem mozdítaná. A "nyalja mindenki az én picsámat" életszemlélet, amennyiben nem így van, robban a bomba, ő a világ közepe, akinek mindig kénye kedvére kell tenni, és minden neki áll feljebb. Undorító. Aztán ott telt be a pohár, amikor ugye feladta saját fiát. Semmi emberi érzés, szeretet, család iránti elköteleződés nincs benne, egy üres, rothadt ember. Miközben férjétől a legnagyobb szeretetet, és törődést megkapja. Aki egyébként egy nagyon szimpatikus, és jó embernek volt ábrázolva, egyetlen hibával, hogy szarul választott feleséget.
Ott vannak az állítólagos barátok, akik szépen hátba támadták őt. Diego, meg a Derek. Egyértelműen az a pénzéhesség, hogy még a hozzánk közelálló barátokat is bármikor átbasszuk, csak hogy egy nullával több legyen. Gyakorlatilag a pénz elvakítja annyira, hogy normális emberi kapcsolatokra ne legyen képes.
Majd aztán ott a felesége. Aki, amíg van pénz, bájos, meg csodás, meg szerető feleség, meg mittudomén mi. Aztán hirtelen átváltozik az anyjává, és itt zárul is a kör, egy keretes szerkezettel. Amit igyekezett elkerülni az valósult meg. Becsődölt, elfogyott minden, és erre fel kell fognia, hogy az anyját vette el feleségül. Ugyanaz a reakció, ugyanaz a jelenet, ugyanaz az árulás. Hányingerkeltő az egész nő. Aztán a börtönben feltette a habot a tortára.
Persze George sem egy szent. Gyerekkorának megrázkódtatásaiból kiindulva jutott, ahova jutott, hajszolta a pénz elvakultan, és egy csodás lehetőség nyílt neki, és élt is vele. Innen pedig lavinaként ragadták magával a dolgok. Egyre jobban beleásta magát, meg persze a függőségbe is. Amíg jól megy a bolt persze semmi probléma. Kezdődtek a bajok, kezdődött a leépülés, ami persze már nem egy leányálom. De újra, meg újra visszatér, na csak egy utolsó dobás, mint a dohányos az ezredik utolsó szálával. Ez is lett a veszte. Bár a visszatérésre inkább a bankkal történt tragédia vezette rá, mondjuk azt nem teljesen értettem, hogy az mi volt. Ő is megromlott teljesen. Elveit, szeretteit (vagy hát inkább csak a lányát), új céljait (lánya születésével, amik keletkeztek benne) feladva a pénz, a pénz, a pénz és a pénz lett az úr, a hajtóerő, a mozgatórugó, amiért feláldozott mindent. Utólag persze bánva tetteit, de hát akkor már késő volt.
Ez a folyamatos tragédia is jót tett nagyon a filmnek.
Spoiler következik, olvasáshoz jelöld ki a szöveget!Gyerekkori megrázkódtatások, menyasszonya elvesztése, barátai hátbatámadása, bankkal történt katasztrófa, lánya elvesztése. Azért ez így nem kevés, és nem is apróságok. Az úgy tönkre tud tenni egy embert. És hát alapvető empátiát vált így ki a nézőből. Kellett bele ez a szál, hogy ilyen erőteljes legyen. Kellett, mint falat kenyér a filmnek Johnny Depp játéka. Lenyűgöző volt, amit nyújtott. Szerencsére nem vált be azon félelmem sem, hogy egy sablon film lesz. Persze megvannak az erőteljes elemek, azért mégsem ebből állt ki az egész. Jó volt ez nagyon.
8.5/10
Ja igen, és a végére nagyon kellett az a mondat, hogy
Spoiler következik, olvasáshoz jelöld ki a szöveget!"a lánya egyszer sem látogatta meg". Az a jelenet sor a végén, amikor beflesselte a csajt, és rájövünk, hogy az nem igaz volt, az nagyot dobott rajta, a drámaiságán, meg az egész filmen.