Misztik, ezek a dolgok, amiktől fosol, kb úgy vannak, hogy 40-ből 1 embernek vannak ilyenek, szubarachnoidális érzéstelenítésnél pedig aki lebénít deréktól lefele, annak jogtalanul van orvosi diplomája (amit egy ilyen műhiba után gyorsan el is vesznek tőle). Én dolgoztam egészségügyben egy évet (gégészet műtő), az egyik legjobb ottani barátom egy aneszteziológus doktor, szóval képben vagyok a dolgokkal kapcsolatban.
Az altatást úgy kell elképzelned, hogy a branülbe kapsz fájdalomcsillapítót, hányáscsillapítót, meg az altatószert, ami többnyire propofol, nagyobb műtéteknél (hasi feltárás, mellkasi feltárás, gégeexcisio, stb) morfinszármazék (fentanyl, sufentanyl, morfium). Értelemszerűen a műtét során monitorozzák az állapotodat az altatógéppel (légzési szaturáció, vérnyomás, pulzus, a gázszint a véredben, stb), de sokszor elég a puszta szem is. Ha látja az orvos, hogy megmozdul az ujjad, esetleg megfeszül a nyakad, akármi, akkor kapsz még egy kis altatót, amitől visszazuhansz az alvásba. Természetesen nem vagy tudatodnál ilyenkor, ezek reflexszerű cselekvések, tehát amikor felébredsz, nem emlékszel rá, hogy "hú bazmeg, turkáltak itt meg ott, én meg felkeltem és kurva szar volt". A gyógyszereket a testtömeged szerint kapod, ha nagyobb darab vagy, többet, ha kisebb, kevesebbet. Ha kövér vagy, akkor tovább raktározódhatnak benned ezek a cuccok, mert zsírban meg tudnak kötődni, de ha szikárabb vagy, akkor hamar kiürülnek. Ha az aneszteziológus nem siet és téged helyez előre a listáján a műtét során, akkor az ébredés során több oxigént juttat a szervezetedbe az altatógéppel, ami segít kimosni a véredből a gyógyszereket, ami által könnyebben és problémamentesen kelsz fel a beavatkozás után. Aznap még álmos leszel, meg nyomott, de kicsi az esélye, hogy hosszabb ideig szarul legyél. Az altatás előtt pedig mindenféle vizsgálatokon kell átesned, amiket az anesztes orvos ír elő a konzultáció során, direkt azért, hogy kiszűrjék az esetleges problémákat (magas vérnyomás, szívritmuszavar, bármi), szóval ezek miatt ne izgulj, a gyógyszerallergiát meg kérdezd meg édesanyádtól, ő tuti tudja, hogy van-e.
Gerincvelői érzéstelenítésnél meg nyilván mindenkinek ez a parája, hogy lebénul, de ha már egy klinikára mész, ahol valószínűleg nem te vagy az első beteg ilyen műtétre előjegyezve, akkor felesleges izgulnod. Egy ilyen helyre nem szoktak berakni rezidenseket, akik a rutintalanságukból kifolyólag elbaszhatják a dolgot. A tű mérete miatt meg felesleges aggódnod, lehet, hogy kicsit nagyobb, mint nagyi varrótűje, de annyira vékony, hogy nem is érzed. Az ilyen altatás utáni esetleges rosszullét/fejfájás pedig annak tudható be, ha az orvos túlságosan nagy dózist ad be a gyógyszerből, mert a gerincvelői folyadékod és az érzéstelenítő sűrűsége nem egyezik, és ha túl sokat kapsz, akkor a folyadék feszíteni kezdi belülről a koponyádat.
Én személy szerint a szubarachnoideális érzéstelenítést választanám, mert kevesebb "mérget" juttatnak a szervezetedbe és nyugodtabb is lehetsz műtét közben, hogy kérdezgetheted az orvost, hogy éppen mi történik. A katéterrel kapcsolatban meg annyit, hogy ne igyál a műtét napján már abszolut (max. előző este 11-ig), és mielőtt megkapnád a premedicinás kezelést a műtét előtt kb. 1 órával, akkor menj el wc-re, hogy abszolut ne érjen meglepetés.
Bocs, hogy hosszú lett, de remélem segít és rávilágít egy-két dologra.