Én azért vagyok optimista, mert a Barca "tökéletes" gépezete, a csúcsformában lévő Xavi - Iniesta duónak (említsük meg Busquetset is) volt köszönhető. Az "arany években" olyan szinten kontroll alatt tartották a középpályát, hogy nem volt szükség ütközőre emberre, Pogbára, Vidalra, semmire. Busquets érdemeit sem elvitatva, hasznosan egészítette ki őket, de láthatóan nem ő volt a sikerek kovácsa - inkább csak egy nagyon hasznos pótlék. Xavi-ról nem nagy kockázat kijelenteni hogy megkopott, évek óta nincsenek meg azok a forintos mélységi labdái. A fizikális (és mentális...) leépülése rég megkezdődött. Iniesta (össz)játékában is érezhető a visszaesés..., nincs meg a szükséges harmónia mint korábban.
Számomra a világ egyik legnagyobb csodája lenne, ha a jelenlegi keretből bármilyen középpályával felállva, még csak meg is lehetne közelíteni azt a szintet amivel halálra nyerték magukat. Rakitic, Song, Sergi Roberto? Félreértés ne essék, nem Bundesliga 2 játékosokról beszélünk, de valahol nem látom azt hogy az újdonsült karmester(???) Rakitic, és halálra mellőzött, egyébként sem tiki-taka kompatibilis Song szétjátssza a kp-nkat, vagy úgy a Bayernét, stb. A fiatal srácot sem leminősítve, később még beérhet, de jelenleg az alatt a rövid idő alatt Casemiro-ban sokkal több fantáziát láttam. Egyedül akkor tartanék újra a Barca középpályás dominanciájától, ha Thiago és Fabregas még mindig náluk lenne. Illetve, a La Masia ugyan nem zárt be, de olvasom hogy direktebb játékra készül a Luis Enriqué*. Remélem a B csapatnak is szóltak, hogy most már felejtsék el amit X éve tanulnak, mert nem lesz rá szükség...
Védelmet, támadósort szándékosan nem kevertem bele.
Luis Enriqué*:
A Barcát már csak miatta is le kell verni idén, nála nagyobb gyökeret.... 5 Real-ban eltöltött év után 8 évet húzott le a katalánoknál, a pali Real játékosként őrjöngött, fesztiválozott ha gólt lőtt egy klasszikuson, majd aztán így tett 1 évvel később Barca mezben is.
1.
https://www.youtube.com/watch?v=SjzLS-W7kYY (4:35 - épp az öreg Busquets-nek talál be)
2.
https://www.youtube.com/watch?v=Ulk1DNUXEpo (2:30 - no comment)