elolvastam az elmúlt pár oldalt, ideje ideszarnom pár sort
amitől leereszkedett a lila köd és elpattant a piros zsinór:
És ki mondja meg, hogyan cselezz, rúgj, fuss. Ki javítja ki a hibákat? Felveszed te magad az edzéseidet és kiemelezed a hibákat?
Honnan tudja egyáltalán egy 15 éves gyerek magától mit hogyan kell csinálni?
Komoly fejlődést szakértő segítség nélkül nem lehet elérni
kezdjük a kezdetektől, lehet hosszú lesz, de muszáj, mert látom itt sokan max a felszínt kapargatják:
volt a világon 4-5-6 olyan labdarúgóiskola vagy inkább stílus, ami egyedülálló.
angol, brazil, olasz, holland, magyar például.
az első 4 mindig is ragaszkodott a hagyományaihoz, ők többékevésbé mindig ugyanúgy, ugyanolyan módon játszanak, az eredményességük a játékosok minőségétől függ.
ezzel szemben mi magyarok a 66-os vébé után, ahol a korábbiakhoz képest leszerepeltünk (pedig világbajnok brazilokat is vertünk), teljesen kétségbeesett mindenki, és kijött a tf-ről a gyökérgeneráció, a mezeigyurikákkal, akik lehet nem is direkt hülyék, csak alapból.
tehát egy laza 40 éve szét van baszva a focink, egyszer holland iskolát akarunk követni, volt már olasz iskola, meg minden baromság, miközben minket európa braziljainak hívtak, mert a labdarúgás csúcsához, a brazil focihoz mi álltunk a legközelebb, rengeteg újítás és revolúció fűződik hozzánk.
guardiola focija már rég dokumentálva van hosszú évtizedek óta, magyar edzők anyagaiban.
és itt jön a probléma, a szutyok fifa és uefa a nevetséges edzőképzéssel teljesen beskatulyázta az edzőket világszerte. nincs kreativitás, újítás, csak a sablon, a múltba való visszakapálózás, az erőlködés.
nincs olyan edző a legmagasabb szinten a világon, aki korszakalkotó lenne és 50 év múlva mondanánk rá, hogy húbazzeg, igen, az az ember mindent megváltoztatott.
ennek az eredménye a lassan már szinte nézhetetlen minőségű futball, mert kioltják egymást a szinte ugyanolyan tudású, de az egyéneket, zseniket megölő csapatok.
megnézném a két legnagyobb zsenit, ronaldot és zidane-t, hogy hány gólt kap a csapatuk, csak mert nem védekeznek olyan elánnal, mint egy müller pl.
itt kapcsolódik be a mezeigyurika és bandája, miszerint ők ugyanezt az uefát lófasz edzőképzést - jó sok hiányossággal - taníttatják idehaza.
basszameg mi kullogunk a világ után, ahelyett, hogy a magyar elmét szabadra engednénk és leszarnánk mindent.
nem az a baj, hogy nem futunk eleget.
nem az a baj, hogy nincs elég stadion.
nem az a baj, hogy nincs elég gyerek.
nem az a baj, hogy nincs elég tehetség.
az a baj, hogy ez a pár faszfej teljesen rátelepedett és beágyzódott a magyar fociba.
nem akarok külföldi edzőt, kapják be a faszom egytől egyig mind.
olyan magyar gondolkodókat, edzőzseniket akarok, akik kb nem dolgoztak még sehol, nincsenek elbaszva, befolyásolva, nem hódoltak be a rendszernek, és nem megélhetési edzők azért, hogy bárhova lealacsonyodjanak, hogy etetni tudják a családot.
és akkor az egyéni edzésekről:
bizonyos korig, bizonyos képzettségi szintig bőven elég.
látod a cselt a tévében, lemész gyakorolni, focizol egész nap, mert szerelmes vagy, mert ez az álmod, mert imádod.
lemész a grundra, együtt nyomod a haverokkal.
maradonának, ronaldonak hol volt profi edzője? céronaldonak hol volt profi edzője, amikor kiment a saját álmait kergetve a mu edzőpályájára lövöldözni, meg cseleket gyakorolni?
mi a faszom ez, atomfizika? ne nevettesd már ki magad, bazmeg agy kell meg elhatározás a tehetség mellé, nekem nem fogja megmondani egy edző se, hogy így vagy úgy tartsd a lábad, amikor én magamtól rájövök és tudom, hogy én márpedig így kerülök előnybe a védővel szemben.
túl van fújva ez az egész.
aztán már valóban a fizikumot, játékrendszert, elméletet, az elmélet gyakorlatba való átültetését profi edzővel kell csinálni.
de könyörgöm, mondd már meg ezdőként egy maradonának vagy zidane-nak, hogy te figyelj már diego/zinedine ne úgy állítsd meg a labdát, mert én jobban tudom
összegezve:
változást, javulást hosszú évtizedekig nem várok.
túl sok ember túl jól megél ebből a szarból ahhoz, hogy bármi legyen itt.
ez van, inkább nem nézem.