Ezt hétfőn írtam, elmentettem azért, hogy aki azt nem olvasta, olvassa el, és értse meg:Lassos hasonlat pedig elég rossz, ő is kevés volt alapembernek
Lehet vele nem egyetérteni, csak tessék mellé érvelni.Emlékszünk még Lassana Diarrára? A fejjátékot, a taktikai érzéket és a helyezkedést leszámítva mindenben jobb volt Khediránál. Gyorsabb, nagyobb munkabírású, technikásabb, több labdát szerez... lehetne folytatni a sort. De jobb volt vele a Real, mint Khedirával? Marhára nem. Sokszor inkább volt instabilabb a védelem Lass-szal, mint Khedirával, de jobb sosem volt. Max, amikor olyan balfallosz volt az ellenfél, hogy Lass egyedül meg tudta nyerni a kp-t. De komoly meccsen Lass egyedül sosem nyert kp-t. Ráadásul Lass technikailag zseni volt Khedirához képest, mégsem volt jobb a támadójátékunk.
Lehetne azt mondani, hogy kőbuta volt Lass, ami igaz is, de a feladata is egyszerű volt támadásban, mint a bot. Passzolja le Xabinak, vagy ha előrébb jár, akkor folyjon át rajta a bogyó, s közben ne lassuljon le az akció. Akárhogy is nézzük, ez nem bonyolult feladat, és technikailag alkalmasabb rá Lass. De jobb, volt a támadójátékunk? Nem. És ezt nem lehet Lass butaságával magyarázni...
Luis Gustavo ugyanez. Az, hogy okosabb, mint Lass, az lehet, én ezt nem vitatom, de azok az erényei, mint Lassnak, és mivel Lass támadó és védőfeladatai is a képességeihez mérten egyszerűek voltak, és megoldotta a dolgát, amennyire tudta, mégsem voltunk jobbak vele, mint a hercegünkkel. És pont erre mondom azt, hogy LG nem jobb Khediránál mint, ahogy sok más jelenleg sztárolt vkp sem.
Vannak a Lass típusú és vannak a Khedira típusú vkp-k, ha a dolgot le akarom egyszerűsíteni. Csapata válogatja, hogy melyik rendszerbe, melyikük illik bele jobban. Ide Khedira illik. Az ideális ember persze a 2 ötvözete, de jelenleg Vidal, Schweinsteiger a 2 olyan, aki ezt ötvözi, meg mondjuk még Yaya. És ennyi az össz. Az, aki nem tud többet nyújtani, mint Lass, vagy Khedira, az nem előrelépés Khedirához képest. És ilyen Gündogantól elkezdve, Kondogbián, Pogbán át, LG-ig mindenki.
Tehát a lényeg: a Lass típusú kp-sok egyénileg jobbak Khediránál, ez sosem volt kérdés, de nálunk nem nyújtanának jobb teljesítményt sem támadásban, sem védekezésben Khediránál olyan mértékben, ami meglátszana a csapat hpsszútávú eredményességén. Az meg, hogy látványosabban lohol a csatárok után, és emlékezetes becsúszásokkal szerel, azt én leszarom, ha a csapat nem lesz tőle jobb.
Így már remélem mindenki megérti, hogy mire gondolok, amikor Khedirát védem. Nem Khedira a top vkp, egyénileg vannak nála jobbak, de a jobb játékos nem feltétlenül nyújt többet. Nem Khedirától kell elvárni a szervezést, ő nem képes rá, és a Lass féle vkp-k sem. Pedig a csapat ebben a rendszerben akkor lenne király, ha olyan rohangáló kp-s jönne, aki szervezni is tud.
Modric nagyon rossz példa, mert egyrészt ő inkább támadóbb felfogású játékos, tőle ez a minimum. Hasonlítsd össze Khedira és Modric védekezését (illetve a meccseket, amikor egymás helyén játszottak, nekem ne labdaszerzési statokat linkeljetek be) és látható, hogy gyenge volt a védekezésünk nagyon, az előrejátékban pedig Modric rendszerint nem villogott. Nem tudta azt a pluszt adni a csapatnak, amiért megérte volna berakni Khedira helyett. Lehet, hogy szép átvételeket meg passzokat nyomatott, de a csapat játékát nem reformálta meg.Nézd meg Modricot, öröm nézni ahogy labdába ér, ha szarul kapja azt is úgy veszi át sokszor, hogy már az ellenfelet megveri és tisztára játssza magát.
Másrészt meg azért rossz példa, mert Modric jelenleg az egyik, ha nem a legtechnikásabb játékosunk. Technikailag kenterbe veri Öziltől kezdve Di Marián át Xabi Alonsoig a csapat nagy részét. Nehogy már Khediránál Modric technikai tudása legyen a szint.
Ha a padon maradna, azzal ki is egyeznék.Padra jó, kezdőbe finoman fogalmazva nem elég
Hasonlítsátok már össze a tavalyi és az idei játékunkat. Zongorázni lehet a különbséget. Pedig papíron a kp-nk még erősödött is, Lass helyett Essien, Sahin helyett Modric. Mégis a bajnokcsapatunk játéka szignifikánsan jobb volt, mint az idei. És a standard kezdőcsapatban nem történt változás. Mindez személycsere nélküli különbség. Az akkori jó játék sem azért volt, mert nem Khedira játszott. A BM ellen sem Khedira miatt estünk, hanem mert visszaálltunk védekezni, és mert a csapat fizikálisan hulla volt.És erre nem képes.
3 szezonon át volt stabil kezdő, és lehet hogy Gündogan nem fog 600x jobb lenni de én már rohadtul meguntam azt a viccet hogy neki kéne ezt a szerepet betöltenie, itt az ideje másnak megadni az esélyt.
Volt idén ugyanez csak Khedira volt Gündogan helyén. Semmi változás nem volt a játékunkban. Modric kicsit előrébb játszott, de Mourinho nem tiltotta meg neki, hogy visszalépjen labdákért. Nem működött. És nem (csak) Khedira miatt.Ezzel amúgy egyetértek, de megint oda jutok, hogy más rendszerben sem lenne helye Khedirának, mert a képességei kevesek. Én pl. 3 középpályással állnék fel, legyen a példa kedvéért:
--------------Xabi----------------
--Gündogan---------Modric-----