Pad'em írta:
Meglepően pontos elemzése a helyzetnek a @marca-tól.
JUST IN: Xabi Alonso has lost his power inside the dressing room. Now it's more at the mercy of the players than the coach. Everything fell apart on the day of the Clásico when Vinicius publicly exploded after being substituted. That reaction marked a turning point. The club decided not to fully address the act of indiscipline and left the entire situation in the hands of the coach, who found himself completely alone.
After the Clásico, Xabi stopped acting as a coach and became an ego manager, which is exactly what he hadn't come to do. At Real Madrid, they were "tired" of coaches like Carlo Ancelotti or Zinedine Zidane (friendly management and untouchable hierarchies). The club wanted to give itself the opportunity to bet on a new generation coach.
Xabi accepted the challenge but remaining true to his ideals: he wasn't coming to adapt to the existing dressing room, but to transform it. Xabi Alonso wanted a team where everyone run, regardless of name or status. Hence his initial harshness with Vinicius and Jude Bellingham. His intention wasn't to punish them, but to educate them, to make them do something different from what they had been doing, to make them understand that to play for his Madrid they had to run.
annyira pontos, hogy ossze-vissza beszelnek.
"Hence his initial harshness with Vinicius and Jude Bellingham. His intention wasn't to punish them, but to educate them, to make them do something different from what they had been doing, to make them understand that to play for his Madrid they had to run."
mikor volt baj, hogy Bellingham nem futott?
meg nekem az is santit, hogy szabad kezet kapott es azt gyenge kezzel viszi. Clasicoig lerakta Vinit a padra, azota nem. Teljesen egyertelmu, hogy fentrol presszionaljak, hogy kinek kell jatszania. Bl gyozelmek utan egy Ancelotti vagy Zidane se tehette meg, hogy maga allitja ossze a kezdot. Majd pont most hirtelen Xabi szabad kezet kapott es o a hibas mindenert?
Ez a Real Madrid, es szerintem jelenleg nem Xabi, hanem sok jatekos nem erzi a sulyat.
Viszonylag egyszeru a keplet szamomra, hogy mik a legfobb rakfenek:
1. Szar keretosszeallitas: nincs mit sokat ecsetelni, latja mindenki, hogy nem az idealis profilok es/vagy minosegek vannak tobb posztra. egeszseges jobb es kh-ek, szervezo jatekos, jobb szelso, befejezo csatar hianya, csomo 10es/tkps jelenlete stb. (edzocsere nem oldja meg)
2. Kenyelmes, fiatal sztarocskak: ha mar az edzo nyilatkozza a meccs utan, hogy 10 embereel jobban kuzdenek/futnak, akkor nem gondolom, hogy taktikai utasitas a lotyoges. (edzocsere nem oldja meg. egy Ancelottinal se futottak tobbet, ahogy pl az utanpotlasbol jovo Raúlnal es Arbeolanal se latom, hogy miert tennek)
3. Idosebb vezetoi mag hianya: ennek a fontossaga az elozo pont tekinteteben hatvanyozodna. (edzocsere ezt se oldja meg)
4. Vezetoseg inkabb egy jatekos(Vini) mellett all ki, mint Xabi mellett: Ez tobb vonalrol is hallhato, nincs mit ragozni. Es ez szerintem nem is a Clasicoval kezdodott, hanem amikor kepesek voltunk az aranylabdara Bellinghamet es Carvajalt total figyelmen kivul hagyni, majd a galat klubostol bojkottalni. Gyakorlatilag nem Vini igazodott a Real normaihoz, hanem piedesztalra emeltuk es mi igazodtunk a brazil sertodekeny, buta, rovidlato hozzaallasahoz.
5. RMTV biros videok: az elozo pont tovabbgyuruzese. Szarok a birok, de hogy elorebb nem vagyunk semmivel veluk, az tuti. Nem is ertem, hogy egy profi klub vezetese hogy gondolja ezt. (najo egy kicsit igen. spanyolok, teljesen mas kulturalis hatterrel, a teatralissag a verukben van)
6. A serulesek: szerintem 100bol 99 edzo azt mondja, hogy az egyik legfontosabb, hogy ugyanazt a vedelmet tudd minel tobbszor kikuldeni a palyara. Rettento fontos, hogy a posztjaikon jatszo jatekosok osszeszokjanak. Ez nalunk konkretan nem letezik, nincs ido kialakulni jatekos kapcsolatoknak es mechanizmusoknak, mert allandoan serultek. Szinten erosen a vezetoseg hibajanak tartom, viszont Xabi sem segit a helyzeten az olyan osszeallitasokkal es cserekkel, mint tegnap.
7. Vini: neha tenyleg adja neki a gep, es ad a csapatnak, de osszessegeben annyira sokat vesz el tole, hogy kerdes nelkul eladnam, amint lehet. Miota itt van, nem o igazodott a Realhoz, hanem a csapatot es a klubot forditotta a sajat kepere. Gyalázat.
8. Csapagyas jatekosok: Majdnem elfelejtettem, de egyszeruen evek ota rengeteg meccset jatszanak a legmagasabb szinten. Ezzel egyetlen dolgot lehet kezdeni: bovebb keretet kialakitani, minosegibb jatekosokkal.
Osszesegeben latom, hogy miert konnyebb a kozvelemenynek es a vezetosegnek is az edzo ellen fordulni: egy emberen konnyebb elverni a port, mint a sok, szisztematikus hibat eszrevenni es hosszabb ido alatt kezelni.
Ennek ellenere nem ertek vele egyet. A vezetoseg a fo ludas fokent a keretkialakitas es a mindennapi dontesek teren, valamint bizonyos jatekosok is felelnek a kialakult helyzetert, majd utanuk jon szerintem Xabi felelossege a sorban.
Az elkuldese csak erositene a vezetoseg f.szsagainak sorat, es azt se latom, hogy barki elerheto edzovel mivel es hogyan lennenk beljebb, ha minden mas ugyanugy marad.