OFF

Filmek, zenék, könyvek, off... Egyszóval minden más.
Halfkey

Re: OFF

HozzászólásSzerző: Halfkey » 2025. november 24., hétfő 16:40

Bocs a dupláért de nem engedi szerkeszteni, így talán világosabb:

Szóval:

A opció - elköltöm a meglévő 3.5 milliót forintom, amit amúgy havi törlesztőbe tennék befektetem.

B opció - felveszek 3,5 milliót a kocsira, az én 3.5 milliómat berakom állampapírba és nem látom 7 évig, fizetem a havi törlesztőt.

Ez a két folyamat az amit a gondolkodásodban össze kell számolni, mindkét esetben 7 évig nem látom a 3.5 milliót, és ugyanakkora fix havi összegeket költök a dologra.

Az amivel te összehasonlítod és kihozod a B-t győztesnek az az lenne hogy C, kifizetem és kész, az nem ugyanaz a kommitment, az azért lesz jobb mint a B mert nem teszel semmilyen havi vállalást a rendszerbe.

Halfkey

HozzászólásSzerző: Halfkey » 2025. november 24., hétfő 16:25

Realista24 írta:
Halfkey írta:

Ja asszem értem már mit mivel hasonlítanál össze - ez egy fokkal bonyolultabb matek, mert akkor az állampapíros mókából azt is le kell vonni hogy kiveszegeted a törlesztőre valót minden hónapban. Nyilván a gyakorlatban nem ezt fogod tenni hanem a fizudból fizeted, de azzal új pénzt hozol a rendszerbe aminek a befektetési hasznával amúgyis korrigálni kellene. Ennyit nincs kedvem kalkulálgatni, a vége az hogy 10%os THMel nem lesz buli autót venni csak azért hogy 7%-os dologba fektesd.
Az alapfelvetesem az, hogy aki ki tud fizetni mondjuk 4-5 milliot egy kocsira cashban, az ki tud havonta fizetni 50ezret kocsira, igy a penzet le tudja kotni, es nem vesz ki belole futamido alatt.
De tökmindegy hogy hogy csinálod, amit mondasz az a két dolog attól nem ugyanaz a pénzáram. Annak az az alternatívája hogy a 3,5 milliót elköltöd a kocsira és havonta azt amit amúgy törlesztőbe tennél befekteted. Ennek van értéke (a szerzett kamat).

Realista24
El Padre
Kedvenc játékosaid: Zidane, Benzema
Kedvenc csapatod: Real Madrid
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Realista24 » 2025. november 24., hétfő 13:45

Nika91127 írta:
Realista24 írta:

Az alapfelvetesem az, hogy aki ki tud fizetni mondjuk 4-5 milliot egy kocsira cashban, az ki tud havonta fizetni 50ezret kocsira, igy a penzet le tudja kotni, es nem vesz ki belole futamido alatt.
Hol kap valaki 4 milla hitelt 5 évre havi 45-ért?
Alsó hangon 85ezres a havi törlesztő, ha autóhitel.
Ne csinald mar...3,5 milliiorol beszeltem eleve, plusz 7 evrol, es 55-60ezer koruli torlesztorol.
Karim Benzema: "A Real Madridnál vagyok, csak ez számít"
Zidane - The Maestro Of The Decade HD
Carlo Ancelotti: "Benzema egy olyan játékos, akinek nincs szüksége arra, hogy sokat dolgozzon."
Tous avec Karim
Je Suis Benzema

Nika91127
Kedvenc játékosaid: Guti, Marcelo,Valverde

HozzászólásSzerző: Nika91127 » 2025. november 24., hétfő 13:29

Realista24 írta:
Halfkey írta:

Ja asszem értem már mit mivel hasonlítanál össze - ez egy fokkal bonyolultabb matek, mert akkor az állampapíros mókából azt is le kell vonni hogy kiveszegeted a törlesztőre valót minden hónapban. Nyilván a gyakorlatban nem ezt fogod tenni hanem a fizudból fizeted, de azzal új pénzt hozol a rendszerbe aminek a befektetési hasznával amúgyis korrigálni kellene. Ennyit nincs kedvem kalkulálgatni, a vége az hogy 10%os THMel nem lesz buli autót venni csak azért hogy 7%-os dologba fektesd.
Hol kap valaki 4 milla hitelt 5 évre havi 45-ért?
Alsó hangon 85ezres a havi törlesztő, ha autóhitel.

Realista24
El Padre
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Realista24 » 2025. november 24., hétfő 13:14

Halfkey írta:
Realista24 írta:

Nem tudom melyik banknal vette most fel haver...de valami 56-58ezer a torlesztoje.
OTP, Erste..tokomtudja, tobb bank is hasonlot kinal(t).
Carlo Ancelotti: "Benzema egy olyan játékos, akinek nincs szüksége arra, hogy sokat dolgozzon."
Tous avec Karim
Je Suis Benzema

Halfkey

HozzászólásSzerző: Halfkey » 2025. november 24., hétfő 10:58

Realista24 írta:
Halfkey írta: Mármint hol? Amit neten látok az 10% körüli autóhitel kamatok, anyám is kb ilyen ajánlatot kapott Renaultnál, alig tudtam lebeszélni hogy gyűjtsön inkább rá még pár hónapot.
Nem tudom melyik banknal vette most fel haver...de valami 56-58ezer a torlesztoje.

Realista24
El Padre
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Realista24 » 2025. november 21., péntek 12:59

Halfkey írta: Mármint hol? Amit neten látok az 10% körüli autóhitel kamatok, anyám is kb ilyen ajánlatot kapott Renaultnál, alig tudtam lebeszélni hogy gyűjtsön inkább rá még pár hónapot.
Tous avec Karim
Je Suis Benzema

Halfkey

HozzászólásSzerző: Halfkey » 2025. november 21., péntek 12:54

Mármint hol? Amit neten látok az 10% körüli autóhitel kamatok, anyám is kb ilyen ajánlatot kapott Renaultnál, alig tudtam lebeszélni hogy gyűjtsön inkább rá még pár hónapot.

Realista24
El Padre
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Realista24 » 2025. november 21., péntek 12:44

Halfkey írta:
Realista24 írta:

5 éves máp-ra vagy a bonuszra 6 evre mit kapsz a vegen 3,5 millio forintra?
Fixmápban (7% kamatozás), a kamatokat folyamatosan befektetve (mert ugye nem fekteti be önmagát) 6 év alatt 5,25 millió lesz belőle. Kis eltérés lesz, mert a kieső kamatokat nem biztos hogy 7%-ban fogod visszafektetni, lehet hogy mittudomén 5% lesz az akkori aktuális konstrukciót. De ez nem okoz majd nagy eltérést a végén, mert a kezdeti tőkéd fixen 7-en ketyeg.
3,5 millionak 7 evre kerekitve 60ezer a torlesztoje. Az 84 honapra 5milla.
Tous avec Karim
Je Suis Benzema

Halfkey

HozzászólásSzerző: Halfkey » 2025. november 21., péntek 12:39

Realista24 írta:
Halfkey írta: 0% nyilván jó hehe, ezt írtam is. De ha amúgy nincs meg rá az X milliód amit helyette beteszel valamibe akkor csak átbaszod magad, mert lófasz alternatív hozamot nem realizálsz, hanem ugyanúgy elköltötted előre a pénzt valamire ami lefelé viszi a vagyonod.

Ez meg elméletben tökéletesen igaz, csak gyakorlatban szinte sosem releváns a kamatszintek miatt. Míg lakáshitelt fogsz kapni kockázatmentes befektetési kamatszintek alatt, kocsit sosem. Ma ha valaki ezen gondolkodik, 10% körüli autóhitelek vannak. Ezt max csak kockázatos befektetéssel tudod megverni, de ott meg az is benne van hogy nem 10% nyersz, hanem 10%ot buksz.
Fixmápban (7% kamatozás), a kamatokat folyamatosan befektetve (mert ugye nem fekteti be önmagát) 6 év alatt 5,25 millió lesz belőle. Kis eltérés lesz, mert a kieső kamatokat nem biztos hogy 7%-ban fogod visszafektetni, lehet hogy mittudomén 5% lesz az akkori aktuális konstrukciót. De ez nem okoz majd nagy eltérést a végén, mert a kezdeti tőkéd fixen 7-en ketyeg.

Realista24
El Padre
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Realista24 » 2025. november 21., péntek 12:18

Halfkey írta: 0% nyilván jó hehe, ezt írtam is. De ha amúgy nincs meg rá az X milliód amit helyette beteszel valamibe akkor csak átbaszod magad, mert lófasz alternatív hozamot nem realizálsz, hanem ugyanúgy elköltötted előre a pénzt valamire ami lefelé viszi a vagyonod.
Ez attol is fugg, hogy mondjuk egy 5 millios autonal, mit tudsz kezdeni a zsebedben maradt 4,5 millioval, szemben azzal, ha kifizeted egyben a kocsit, es honaprol honapra csak veszit az ertekebol.
Ez meg elméletben tökéletesen igaz, csak gyakorlatban szinte sosem releváns a kamatszintek miatt. Míg lakáshitelt fogsz kapni kockázatmentes befektetési kamatszintek alatt, kocsit sosem. Ma ha valaki ezen gondolkodik, 10% körüli autóhitelek vannak. Ezt max csak kockázatos befektetéssel tudod megverni, de ott meg az is benne van hogy nem 10% nyersz, hanem 10%ot buksz.
Tous avec Karim
Je Suis Benzema

Halfkey

HozzászólásSzerző: Halfkey » 2025. november 21., péntek 11:55

0% nyilván jó hehe, ezt írtam is. De ha amúgy nincs meg rá az X milliód amit helyette beteszel valamibe akkor csak átbaszod magad, mert lófasz alternatív hozamot nem realizálsz, hanem ugyanúgy elköltötted előre a pénzt valamire ami lefelé viszi a vagyonod.
Ez attol is fugg, hogy mondjuk egy 5 millios autonal, mit tudsz kezdeni a zsebedben maradt 4,5 millioval, szemben azzal, ha kifizeted egyben a kocsit, es honaprol honapra csak veszit az ertekebol.

hehetheoriginal
Kedvenc játékosaid: elfenomeno

HozzászólásSzerző: hehetheoriginal » 2025. november 21., péntek 11:34

osztrakoknal szaguld a privat lizing, szinte minden uj/ujabb auto igy megy.
nem olyan rossz az azert.
0%-os reszletfizetes is teljesen jo amugy.
thereisonly1ronaldo

Realista24
El Padre
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Realista24 » 2025. november 21., péntek 11:28

Én nem vennék fel autóra sem kamatos hitelt/lízinget magánszemélyként (cégként ugye vannak adózási előnyei).
Tous avec Karim
Je Suis Benzema

Halfkey

HozzászólásSzerző: Halfkey » 2025. november 21., péntek 11:25

Más formát vesz a két országban a pénzügyi képzetlenség. Az átlagos pénzügyekkel foglalkozni nem akaró/tudó de átlagos jövedelemmel rendelkező ember ott fogja a hitelkártyáját, és tulajdonképpen mindenre azt használja, majd mivel nem fogja fel mit jelentenek a számok, nem úgy használja ahogy még jó is lehetne neki (visszatörleszt mindent hó végén) hanem görget maga előtt egy brutálul kamatozó tartozást. Náluk ez egyébként ez valós társadalmi probléma.

Nálunk a pénzügyi képzetlenség inkább abban nyilvánul meg hogy úristen hitel, az ördögtől való, fúj. A kettő közül egyébként szerintem még ez a jobb, így legalább nagyon rosszul járni nem tud az ember.

Az igazság valahol a kettő között van, vannak olyan hitelek amivel jól lehet járni és vannak amivel szarul. Én az alábbi szabályokat javaslom, de persze mindenkinek egyéni döntése.

1) Olyan hitelt nem veszünk fel aminek kamata van és csökkenő értékű termékre költöd. Ha nincs kamata, akkor is csak akkor vennél ilyen termékre ha megvan rá a cash is, amit inkább befektetek és megnyerem a kamatkülönbséget.
2) Olyan hitelt nem veszük fel ami épphogy kijön a havi bevételeidből és nem marad mozgástered.
3) Olyan hitelt nem veszünk fel aminek a kamata magasabb mint az elérhető legjobb kockázatmentes befektetés (tipikusan Magyarországon: állampapír).

Nagyjából tehát amik játszanak:
0%-os áruhitelek/hitelkárya keretek időben visszafizetve
Lakáshitelek
Befektetési, értékteremtő hitelek - ez főleg céges életben értelmezhető

Minden mással csak visszafelé haladsz anyagilag. Én nem vennék fel autóra sem kamatos hitelt/lízinget magánszemélyként (cégként ugye vannak adózási előnyei).

zsuninnyo

HozzászólásSzerző: zsuninnyo » 2025. november 21., péntek 9:53

Realista24 írta:
zsuninnyo írta:

Innen teljesen mas ebbe belegondolni, mint amilyen ott naluk. Ott egy kutyanak is van 3 hitelkartyaja, teljesen mas kultura.
Tisztaban vagyok vele. Atlagosan 6-7ezer dollar a hitelkartya allomany egy fore levetitve.
A legutobbi adat szerint 1,2 trillio dollar volt a teljes hitelallomany csak hitelkartyakbol.

Itt egy jo cikk rola:
https://www.forbes.com/advisor/credit-c ... card-debt/

Viszont nem ertem ezzel mit akartal mondani.
Ezzel azt akartam mondani, hogy nekik semmivel se lehet jobban elcsuszni ezzel a megoldassal, mint barmivel amit eddig igenybe tudtak venni.

nmate
Kedvenc játékosaid: Arbeloa

HozzászólásSzerző: nmate » 2025. november 21., péntek 7:42

Meglepően sokan vesznek fel idehaza is hitelt, csak senki nem beszél róla szívesen valamiért. Van rálátásom egy közepes méretű kereskedőnél történő hitelkérelmekre és nagyjából napi 20-30 igénylés esik be, amiből mondjuk 5 teljesen valid, a többinél a kis Dzsenifer próbálkozik csak apuci adataival. Ez csak online áruhitel és nem media markt szint.

A sok lízingelt autóról az utakon meg ne is beszéljünk, egyébként szerintem az sem rossz dolog.

BLevi96
Kedvenc játékosaid: Cristiano Ronaldo, Fede Valverde

HozzászólásSzerző: BLevi96 » 2025. november 20., csütörtök 19:55

Realista24 írta:
BLevi96 írta: Szerintem arra hogy ott jobban megbíznak a rendszerben és alapvető dolog hogy hiteled, tartozásod van, míg nálunk jobban félnek, mert vannak rá rossz példák hogy megszívhatod.
Így az hogy részletre vehetsz hamburgert már csak egy fun dolog ott.
En azt olvastam, hogy a kereslet visszaesett a penzugyi gondok miatt, az igeny viszont megmaradt, igy aki ezt a lehetoseget biztositja, ujra jatekba kerul(t).
Jah így már értem, akkor viszont nagy spíler volt aki ezt kitalálta.

Realista24
El Padre
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Realista24 » 2025. november 20., csütörtök 19:40

BLevi96 írta: Szerintem arra hogy ott jobban megbíznak a rendszerben és alapvető dolog hogy hiteled, tartozásod van, míg nálunk jobban félnek, mert vannak rá rossz példák hogy megszívhatod.
En azt olvastam, hogy a kereslet visszaesett a penzugyi gondok miatt, az igeny viszont megmaradt, igy aki ezt a lehetoseget biztositja, ujra jatekba kerul(t).
Tous avec Karim
Je Suis Benzema

BLevi96
Kedvenc játékosaid: Cristiano Ronaldo, Fede Valverde

HozzászólásSzerző: BLevi96 » 2025. november 20., csütörtök 19:37

Szerintem arra hogy ott jobban megbíznak a rendszerben és alapvető dolog hogy hiteled, tartozásod van, míg nálunk jobban félnek, mert vannak rá rossz példák hogy megszívhatod.

Vissza: