babaking írta:
wZoLee7 írta:
Kik? Nekem hirtelen egyedül a ferrari ugrik be. Arról van szó egyébként hogy valami olyan anyagot használnak ami hőre tágul és ezért tudtak többet koptatni belőle, ahogy kiderült egyből az első futamon bele is futottak egy kizárásba a mclarenek szóval náluk fix megvolt ez a megoldás.
Én ugy tudtam, hogy a kopóréteg egységes titán, nem? Legalábbis amit mérnek?
A Formula 1 autók alján egy kötelező fa (plywood) lap (plank) található, amely segíti a minimális magasság ellenőrzését és védi a padlót a kopástól. A plank vastagsága új állapotban pontosan 10 mm ± 0,2 mm kell legyen, és minden session (edzés, kvalifikáció, futam) után mérik a kopást négy kijelölt lyuk körül (egy elöl, egy hátul, kettő középen egymás mellett). A szabályok szerint a maximális kopás 1 mm, azaz a mért vastagságnak legalább 9 mm-nek kell lennie. (Norrisnál és Piastrinál 8,4-8,6 mm között volt)
A plank kopása azért kritikus, mert az alacsonyabb autóbeállítás több leszorítóerőt generál (akár 0,1-0,2 másodperc/kör előnyt), de növeli az ugrálás kockázatát és a kopást. A csapatok titán skid block-okat (fém védőelemeket) szerelhetnek a plankre, hogy védjék a mért pontokat, de ezeknek szigorú szabályai vannak: azonos keménységűek kell legyenek a plankkel, és nem takarhatják el a mérés pontosságát.
A Brazil Nagydíj alatt (különösen a Sprint-futam után) a FIA technikai delegáltja észrevette, hogy több csapat autója szokatlanul alacsonyra állítva futott, anélkül, hogy a várható kopás jelei látszottak volna. Ez gyanút keltett, mert a csapatok kiskapukat használtak ki:
- Satellite skids (kiegészítő védők): Egy 2023-as technikai direktíva megengedte ezek használatát a mért pontoktól távolabb, de nem specifikálta a vastagságukat. Egyes csapatok vastagabb titán satellite skids-eket szereltek fel, amelyek védték a planket, így alacsonyabb hasmagasságot tarthattak fenn anélkül, hogy túllépték volna a 1 mm kopást.
- Hőterjeszkedő skid block-ok: A csapatok olyan titán skid-eket használtak, amelyek felmelegedve (a súrlódástól vagy más módszerekkel) kitágultak, lejjebb süllyedtek a plank alá, így védték azt a kopástól. Ez extra szikrázást okozott, de az FIA-mérésére visszahűltek és legálisnak tűntek.
A FIA alapos ellenőrzéseket végzett (minden planket megvizsgáltak), és kiderült, hogy szinte minden csapat (középmezőnytől az élmezőnyig) érintett volt valamilyen mértékben.
A módosítás lényege:
- Bezárja a satellite skids kiskaput: Törli a 2023-as technikai direktívából a vastagság nélküli engedélyt. Most a skid block-ok vastagsága szigorúan korlátozott (max. 3 mm a fő skids-eknél, és csak plankanyag helyett használhatók). Nem engedik a "távolabbi védőket" korlátozás nélkül, és hangsúlyozzák, hogy a skids-ek alsó felülete pontosan egy szintben kell legyen a plankkel (nem alacsonyabban).
- Hőterjeszkedés tiltása: Tiltja a hő hatására táguló anyagok használatát, amelyek mesterségesen süllyesztenék a skids-eket. A skid-ek titán ötvözetből készülnek, de most szigorúbb anyagtesztelés van (pl. hőmérsékleti stabilitás).
- Mérési szigorítás: A FIA most random módon, de célzottan (pl. gyanús teljesítményugrásnál) ellenőrzi a planket, és CAD-modelleket kérhet be a csapatoktól a dizájn ellenőrzésére.
- Ferrari: Leginkább érintett, vastagabb satellite skids-eket használtak, ami extra védelmet adott. Vasseur elismerte a módosításokat, de hangsúlyozta, hogy az FIA korábban jóváhagyta.
- Mercedes: Andy Cowell megerősítette, hogy változtattak a skid-ek elhelyezésén. Ők is kihasználták a 2023-as TD-t, de kevésbé extrém módon.
- Alpine: Hasonló módosításokat jelentettek be, főként a védőelemek vastagságán.
- Red Bull: Ők tettek panaszt a FIA-nál, de saját skid-jeiket is finomhangolták, mert korábban kompromisszumot kötöttek.
- RB (Visa Cash App Racing Bulls) és Haas: mindkettőjüknek kellett alkalmazkodniuk.
- McLaren: Nem használták a satellite skids-eket agresszíven így kisebb hatással járt rájuk a direktíva
- Aston Martin, Williams, Sauber: Kevésbé érintettek